Een frosting maakt je cake of taart een stuk feestelijker. Een frosting wordt vaak gemaakt van boter, suiker en melk. Dit is een zuivelvrije frosting zonder geraffineerde suiker. Ik heb sojamelk gebruikt en heb het zelf nog niet met een andere plantaardige melk geprobeerd. Dus wanneer je dit doet vind ik het natuurlijk leuk om te horen hoe dit beviel.:)
Smelt op de tong
Het is belangrijk dat je heel geleidelijk (om en om) de gesmolten kokosolie en citroensap toevoegt. Wanneer je dit te snel doet kan het gaan schiften.
Laat het mengsel minimaal 6 uur in de koelkast zodat de kokosolie weer goed hard kan worden. Besmeer je cupcakes of taart pas met de zuivelvrije vanille frosting wanneer je het gaat serveren, dit om te voorkomen dat de kokosolie al gaat smelten. Deze frosting heeft trouwens een bijzonder lekker mondgevoel, dat komt omdat de kokosolie direct in je mond begint te smelten.
- 185 ml sojamelk
- 20 gram sojameel
- ½ eetlepel gemalen kokos
- 30 ml maple siroop
- ½ eetlepel vanille extract
- 110 gram kokosolie (met of zonder kokossmaak)
- 1 eetlepel citroensap
- Doe sojamelk, sojameel, gemalen kokos, maple siroop en vanille in een blender en zet aan voor circa 2 minuten.
- Terwijl de blender aan staat voeg je langzaam om de beurt een beetje kokosolie en citroensap toe tot het volledig vermengt is. (doe dit heel rustig aan anders mengt het niet goed)
- Zet het mengsel minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven
- De frosting is een maand te bewaren in een goed afgesloten bakje
- Spatel voorzichtig met een mes de frosting op de cake op het moment dat je deze serveert.
Ik maak ook wel eens frosting van kokosolie, wat zoetmiddel en jam (leuk voor de kleur) voor op cakejes maar het zakt altijd een beetje in (niet stevig genoeg, waarschijnlijk door de jam en/of te weinig kokosolie) waardoor het een klodder wordt en het eindresultaat niet mooi (smaak wel!). Deze frosting oogt mooi stevig! Zou ik dit recept ook kunnen maken met bijv. amadelmelk en amandelmeel (of een ander soort (glutenvrij) meel, of komt dat de stevigheid niet toen goede?
Hi Miranda, Ik heb het zelf niet geprobeerd maar denk dat een andere melk ook wel moet lukken. Wanneer je een ander meelsoort gebruikt zoals amandelmeel krijg het natuurlijk wel een heel andere smaak. Maar ben benieuwd, dus mocht je het proberen dan hoor ik het graag.
Rosanne Verboom 🙂
Wat een goed idee!