Topless Muffin project
Ik kreeg een leuke mail van Francesca (een lezer van ons blog) die samen met een groep studenten bezig is met het opzetten van een vluchtelingen project, Topless Muffin.
In het kort: Amsterdamse vluchtelingen gaan gezonde muffins maken (o.a. zonder suiker en tarwemeel) en deze vervolgens verkopen in winkels, sportcentra en markten. De opbrengstĀ hiervan wordt gebruikt omĀ vluchtelingen Nederlandse taallessen te geven en sociale bijeenkomsten te organiseren met andere Nederlanders.
Super goed project toch?! En ze hebben ook al verkoopplekken vastgelegd zoals het Sportcentrum VU, Venkel en Juice &Ā Salad. Het enige wat nog een beetje tegenzat, was de kwaliteit van de muffins. Het resultaat was niet constant genoeg en dat is lastig als je ze wilt verkopen in de horeca. Dus de vraag van FrancescaĀ aan mij was of ik naar het recept wilde kijken en eventueel aanpassingen kon maken. Heel mooi initiatief, leuk dus om wat bij te kunnen dragen.
De keuken in!
Ik vond het heel leuk om naar het recept te kijken. Hoe zorg je ervoor dat de muffins makkelijk te maken zijn, knapperig worden, goed rijzen, gezond zijn, en vooral heel erg lekker qua smaak zijn. Ik zag wel al een aantal zaken waarvan ik dacht dat ze beter konden. Met een paar aanpassingen was het resultaat erg lekker, makkelijk te bereidenĀ en ook nog wat goedkoper te maken. Erg handig bij dit project… Hieronder dus watĀ mijn recept is geworden. Binnenkort in de winkel š
Tip: het is ook lekker om de muffins te besmeren met een zelfgemaakteĀ Ā vanille frosting.
Hoor graag wat jij vindt van dezeĀ gezonde zuivelvrije muffins met speltmeel in deĀ reacties hieronder.
- 140 gram speltmeel
- 80 gram amandelmeel
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
- 2 theelepels kaneel
- ¼ theelepel gember
- snuf nootmuskaat
- 1,5 theelepel koekkruiden
- 6 eetlepels mapple syrup
- ½ theelepel appel azijn
- 2 eetlepels vanille extract
- 4 eetlepels kokosolie
- 2 eieren
- 100 ml plantaardige melk
- 250 gram geraspte wortel
- 50 gram gewelde rozijnen
- 20 gram geraspte kokos
- 40 gram walnoten in stukjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Wel de rozijnen in een glas met heet water
- Meng in een kom de speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, gember, nootmuskaat en koekkruiden
- In een andere kom doe je de mapple syrup, appel azijn, vanille extract, gesmolten kokosolie, eieren en klop dit met een garde goed door
- Voeg de plantaardige melk toe en meng weer met een garde
- Voeg de wortel en rozijnen toe en meng het door het mengsel voorzichtig met een lepel
- Voeg het mengsel van meel toe met een spatel. Het hoeft niet een geheel te zijn (spatel heel voorzichtig want spelt is een kwetsbaar meelsoort)
- Voeg de kokos en walnoten toe en spatel weer heel voorzichtig door.
- Doe het beslag in de muffin vormpjes en bak voor circa 25 - 30 minuten
- Laat volledig afkoelen op een rek
Ā
Miranda zegt
Hmm ziet er heerlijk uit! En geloof het of niet, ik hoef niet eens de deur uit om ingredienten te halen! (Maar eh, eieren??)
Myriam zegt
Hee Miranda, Ja dat is fijn als je al veel op voorraad heb liggen. Hebben wij ook altijd š
Ja klopt eieren. Voor het project was niet de wens dat het vegan moest zijn. Daarnaast krijgen we vaker te horen dat sommige recepten ingewikkeld worden door de ei vervangers etc. of is volledig vegan nog een stap te ver.
Maar je zou het natuurlijk kunnen vervangen door 2 eetlepels lijnzaad en 6 eetlepels water.
Miranda zegt
Ik denk dat ik ze dit weekeinde maar eens ga maken. En een eivervanger vervang je toch gewoon door een ei?! Ik ben vegetariĆ«r dus dat doe ik over het algemeen wel bij vegan bakrecepten (tenzij het banaan is dat gebruik ik altijd graag). Inderdaad lijnzaad is niet altijd even makkelijk (ik gebruik ook meestal chiazaad als eivervanger als ik onverhoopt geen ei in huis heb. Ik vind veganrecepten over het algemeen heel inspirerend. En bovendien een mooie tegenhanger voor al dat paleo-gedoe van tegenwoordig waar (veel) dierlijke producten en glutenvrij eten voorop staat… (Ik eet geen tarwe, bloem, maar wel met mate spelt- en roggemeel en havermout). Niet dat ik iets heb tegen paleo, maar het is zo’n hype (en dan krijg ik altijd een beetje de kriebels, hihi)
Myriam zegt
Hi Miranda, ja 1 eivervanger staat gelijk aan 1 ei.
Ik ben zelf niet zo’n voorstander van Paleo omdat daar inderdaad veel dierljke producten gebruikt worden. Ik eet niet geheel glutenvrij (zoals deze speltmuffins :)) maar merk wel dat mijn lichaam het fijn vind om minder gluten te eten. Havermout eet is ook maar is in principe ook glutenvrij. Bevat misschien enkel sporen van andere producten die wel gluten bevatten en in dezelfde fabriek verwerkt worden.
Miranda zegt
Waar merk je het aan? Aan je darmen? Ik ben ook een glutenmijder hoor! Ik probeer mijn inname te beperken tot eenmaal per dag een kleine portie en er zijn zelfs dagen dat ik geheel glutenvrij eet (dat komt zo wel eens uit). Van havermout heb ik eigenlijk nooit last.
Myriam zegt
Ja ik merk het aan mijn darmen maar gelukkig niet zo extreem dat ik het allemaal vermijd. Dus af en toe een lekker broodje gaat er zeker in. En bij havermout helemaal geen last š