Mmm chips. Geef toe, dat is toch echt de meest lekkere snack wanneer je ‘s avonds op de bank een film of serie kijkt? Niet zo gezond, ja dat weten we allemaal natuurlijk wel. Mijn liefde voor chips gaat ver terug. Mijn vader is ook gek op chips. Die maak je ook wel blij met een koekje of een stukje taart maar ik durf toch wel te zeggen dat chips op nummer 1 staat. Croky was vroeger altijd zijn favoriet tot dat de flippo’s kwamen en hij noodgedwongen van mijn broer en mij moest overstappen. We hadden allebei onze flippo spaarboeken vol.. Naja dat zegt denk ik genoeg.
Chips maken zonder transvetten
Nu eten Frank en ik nog wel chips maar sinds ik weet dat transvetten zo slecht voor je zijn geniet ik er wel minder van. Transvetten ontstaat wanneer plantaardige oliën worden gehard in de fabriek. Dit proces wordt hydrogeneren genoemd. Fabrieken doen dit omdat vetten op deze manier langer houdbaar blijven. Transvetten zijn zo slecht omdat het de belangrijkste veroorzakers van hart en vaatziekten zijn en er zijn aanwijzingen dat ze ook sterk invloed hebben op andere aandoeningen en ziektes.
Hoe vermijd ik transvetten?
Het is lastig om transvetten te vermijden omdat heel vaak niet op de verpakking staat vermeld. Maar wanneer er op etiketten één van de volgende ingrediënten staat, plantaardig vet, gehydrogeneerd vet of gedeeltelijk gehard vet, dan is de kans groot dat dit transvet is. Transvetten zitten vaak in:
- Fastfood dat is gefrituurd in vast vet – (bij sommige snackbars staat op de deur ‘Wij frituren verantwoord’, dan is er geen gehard vet gebruikt)
- Margarine (op de verpakking moet staan hoeveel transvet er in zit, minder dan 1% is de beste optie)
- Koekjes
- Kant en klaar maaltijden
- Cappuccinoschuim uit een automaat
- En chips
Zie hier een interessante lijst met producten waar transvetten in voorkomen. Wanneer je chips in de oven bereidt met kokosolie ontstaan er geen transvetten en ook oxideert kokosolie niet bij verhitting. Veel gezonder 🙂
Zoete aardappel i.p.v gewone aardappel
De zoete aardappel heeft wel een lagere glycemische index ten opzichte van de gewone aardappel. Zo zorgt je ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarnaast bevat zoete aardappel veel vitamine C, B6 en beta-caroteen (dit is de bouwstof voor vitamine A) En met de overgebleven aardappels kun je bijvoorbeeld deze super lekkere zoete aardappelsoep maken.
- 3 zoete aardappels
- kokosolie
- zout
- Verwarm de over voor op 180 graden
- Snij de aardappels in flinterdunne plakjes met een mandoline of met een kaasschaaf
- Leg de stukjes op de bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar liggen want dan kunnen ze niet knapperig worden
- Besprenkel met een beetje kokosolie en zout
- Bak ze in 20 / 30 minuten (afhankelijk van je oven) krokant. Draai de stukjes na 10 minuten even om. (Controleer tussendoor of niet een deel van je chips al klaar is, en laat de nog zachte plakjes wat langer in de oven)
Jolanda Van Der Bles Blankennagel zegt
Hmmmmmm, fijne avond!
Irene zegt
Ze zijn helaas niet zo mooi gelukt als op de foto 🙁 Sommigen waren nog rauw, terwijl anderen juist al helemaal bruin waren. Ik had een kaasschaaf gebruikt en de plakjes zoveel mogelijk even dik gemaakt maar helaas…. De smaak was wel erg goed. Heb jij ze wellicht in de hete luchtoven gemaakt en maakt dit het verschil?
Myriam zegt
Ik heb wel een hete luchtoven maar weet niet of dit echt uit maakt. Ik heb wel tussentijds een aantal keer controleert hoe het ervoor stond. Een deel heb ik er al eerder uitgehaald en de plakjes die nog zacht waren langer in de oven gelaten.
Sigrid zegt
Onwijs bedankt – schitterende foto’s en prima info. Ik woon in Maleisie – tijdelijk – kokos citroen taart zou ik heel graag willen bakken. Volop verse kokos. Wie zou mij aan het recept kunnen helpen?
Alvast bedankt en happy weekend.
Myriam zegt
Hi Sigrid, Leuk om te horen. Klinkt niet verkeerd, wonen in Maleisië. Had je dit recept al op onze site gezien https://healthyvega.nl/tussendoor/recept-vegan-citroen-kokostaart-zonder-gluten/ .
Je kunt er zeker ook extra verse kokos doorheen doen.