Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Zelf chips maken van zoete aardappel

Door Myriam 7 Reacties

zelfgemaakte zoete aardappel chips

Zoete aardappel chips net uit de oven

 

Mmm chips. Geef toe, dat is toch echt de meest lekkere snack wanneer je ’s avonds op de bank een film of serie kijkt? Niet zo gezond, ja dat weten we allemaal natuurlijk wel. Mijn liefde voor chips gaat ver terug. Mijn vader is ook gek op chips. Die maak je ook wel blij met een koekje of een stukje taart maar ik durf toch wel te zeggen dat chips op nummer 1 staat.  Croky was vroeger altijd zijn favoriet tot dat de flippo’s kwamen en hij noodgedwongen van mijn broer en mij moest overstappen.  We hadden allebei onze flippo spaarboeken vol.. Naja dat zegt denk ik genoeg.

Chips maken zonder transvetten

Nu eten Frank en ik nog wel chips maar sinds ik weet dat transvetten zo slecht voor je zijn geniet ik er wel minder van. Transvetten ontstaat wanneer plantaardige oliën worden gehard in de fabriek. Dit proces wordt hydrogeneren genoemd. Fabrieken doen dit omdat vetten op deze manier  langer houdbaar blijven. Transvetten zijn zo slecht omdat het de belangrijkste veroorzakers van hart en vaatziekten zijn en er zijn aanwijzingen dat ze ook sterk invloed hebben op andere aandoeningen en ziektes.

Hoe vermijd ik transvetten?

Het is lastig om transvetten te vermijden omdat heel vaak niet op de verpakking staat vermeld. Maar wanneer er op etiketten één van de volgende ingrediënten staat, plantaardig vet, gehydrogeneerd vet of gedeeltelijk gehard vet, dan is de kans groot dat dit transvet is. Transvetten zitten vaak in:

  • Fastfood dat is gefrituurd in vast vet – (bij sommige snackbars staat op de deur ‘Wij frituren verantwoord’, dan is er geen gehard vet gebruikt)
  • Margarine (op de verpakking moet staan hoeveel transvet er in zit, minder dan 1% is de beste optie)
  • Koekjes
  • Kant en klaar maaltijden
  • Cappuccinoschuim uit een automaat
  • En chips

Zie hier een interessante lijst met producten waar transvetten in voorkomen. Wanneer je chips in de oven bereidt met kokosolie ontstaan er geen transvetten en ook oxideert kokosolie niet bij verhitting. Veel gezonder 🙂

Zoete aardappel i.p.v gewone aardappel

De zoete aardappel heeft wel een lagere glycemische index ten opzichte van de gewone aardappel.  Zo zorgt je ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarnaast bevat zoete aardappel veel vitamine C, B6 en beta-caroteen (dit is de bouwstof voor vitamine A) En met de overgebleven aardappels kun je bijvoorbeeld deze super lekkere zoete aardappelsoep maken.

4.0 from 1 reviews
Zelf chips maken
 
Print
Prep
5 minuten
Koken
30 minuten
Totaal
35 minuten
 
3 zoete aardappels kokosolie zout
Aantal personen: 1 bakje
Ingrediënten
  • 3 zoete aardappels
  • kokosolie
  • zout
Instructies
  1. Verwarm de over voor op 180 graden
  2. Snij de aardappels in flinterdunne plakjes met een mandoline of met een kaasschaaf
  3. Leg de stukjes op de bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar liggen want dan kunnen ze niet knapperig worden
  4. Besprenkel met een beetje kokosolie en zout
  5. Bak ze in 20 / 30 minuten (afhankelijk van je oven) krokant. Draai de stukjes na 10 minuten even om. (Controleer tussendoor of niet een deel van je chips al klaar is, en laat de nog zachte plakjes wat langer in de oven)
3.2.1303

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Snack

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Havermout koekjes met cranberry
Kookboek Goed Zoet – Bakken zonder suiker »

Reacties

  1. Jolanda Van Der Bles BlankennagelJolanda Van Der Bles Blankennagel zegt

    09/05/2014 om 13:52

    Hmmmmmm, fijne avond!

    Beantwoorden
  2. Irene zegt

    15/05/2014 om 14:34

    Ze zijn helaas niet zo mooi gelukt als op de foto 🙁 Sommigen waren nog rauw, terwijl anderen juist al helemaal bruin waren. Ik had een kaasschaaf gebruikt en de plakjes zoveel mogelijk even dik gemaakt maar helaas…. De smaak was wel erg goed. Heb jij ze wellicht in de hete luchtoven gemaakt en maakt dit het verschil?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      15/05/2014 om 17:49

      Ik heb wel een hete luchtoven maar weet niet of dit echt uit maakt. Ik heb wel tussentijds een aantal keer controleert hoe het ervoor stond. Een deel heb ik er al eerder uitgehaald en de plakjes die nog zacht waren langer in de oven gelaten.

      Beantwoorden
  3. Sigrid zegt

    19/09/2014 om 05:36

    Onwijs bedankt – schitterende foto’s en prima info. Ik woon in Maleisie – tijdelijk – kokos citroen taart zou ik heel graag willen bakken. Volop verse kokos. Wie zou mij aan het recept kunnen helpen?
    Alvast bedankt en happy weekend.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      19/09/2014 om 16:41

      Hi Sigrid, Leuk om te horen. Klinkt niet verkeerd, wonen in Maleisië. Had je dit recept al op onze site gezien https://healthyvega.nl/tussendoor/recept-vegan-citroen-kokostaart-zonder-gluten/ .
      Je kunt er zeker ook extra verse kokos doorheen doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....