’s Avonds tijdens de film een bakje chips of een pak koekjes opeten. Voor veel mensen is dit een doodnormale zaak en bijna iedereen doet het. Je hebt geen honger, je weet dat het ongezond is. Maar toch pak je bijna iedere avond iets te snacken voor het slapen gaan. Waarom?
Favoriete bezigheid
Herken je dat? Je zit ’s avonds lekker op de bank en je favoriete serie staat aan. Het is een lange dag geweest, je bent moe en begint trek te krijgen in een lekkere snack. Het liefst iets wat makkelijk, snel, vet of zoet is. Je trekt een zak chips open, eet een paar koekjes of een stuk chocolade. Wanneer je serie is afgelopen en je kijkt naar de lege verpakkingen besef je pas dat je ongeveer alles hebt opgegeten. Met een schuldgevoel ga je naar bed en je hoopt dat het niet meer gebeurt.
Het is geen verrassing dat we ’s avonds graag snacken. Uit onderzoek van de Nationale Gezondheidsbeurs is gebleken dat een op de drie Nederlanders minimaal drie keer per week naar ongezonde snacks grijpt. Mannen vaker dan vrouwen; 11 procent van de mannen snackt iedere avond tegen 4 procent van de vrouwen. De reden hiervoor is dat vrouwen naast het zoete snacken vaker voor fruit als tussendoortje gaan.
Vasten
De meest logische verklaring waarom we ’s avonds trek krijgen is omdat ons lichaam zich voorbereid op een langere periode zonder voedselinname, je lichaam krijgt tijdens de slaap meestal zo’n acht uur niets binnen. Om je hierop voor te bereiden geeft je lichaam aan dat het energie nodig. We zorgen door het snacken voor een voorraadje, terwijl we dit eigenlijk helemaal niet nodig hebben.
Ontspanning
Een andere reden waarom we ’s avonds grijpen naar eten is omdat we het zien als een beloning. Je hebt een stressvolle dag achter de rug, bent klaar met werken en de kinderen zijn naar bed. Het is eindelijk tijd om even goed voor jezelf te zorgen. De drang die je dan naar ongezond voedsel krijgt kan voor jou een manier zijn om te ontspannen en jezelf te verwennen met iets lekkers. Omdat je vindt dat je het hebt verdiend. Bovendien ben je moe en is het lastiger om al die impulsen te negeren.
Zintuigen
Het zien, ruiken of er zelfs alleen over fantaseren kan ons al laten hunkeren naar een snack. Als we ’s avonds een reclame op televisie voorbij zien komen, waarbij een reep chocolade wordt opengetrokken waar de karamel zachtjes uitvloeit… dan loopt het water bij veel mensen in de mond. Dit kan heel goed een aanzet zijn om zelf een snack te pakken.
Oplossing?
Maar ja, wat doe je eraan? Het helpt in ieder geval om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt gedronken tijdens de dag, en ook ‘s avonds voor het eten. Je zit dan sneller vol, en je onderdrukt je snack-impuls. Vaak denk je dat je zin hebt in eten, maar heb je eigenlijk dorst. Ook bewust kiezen helpt: vaak heb je direct minder zin om slecht te snacken als je een stuk niet te zoet fruit eet, zoals een appel of sinaasappel. Je kunt natuurlijk ook je eigen, gezondere snacks maken. En het klinkt flauw, maar de beste remedie is ervoor te zorgen dat je al die snacks niet in huis hebt! Zorg ervoor dat je niet een grote berg zoete, zoute en vette versnaperingen op voorraad hebt maar doe met mate boodschappen.
ellen zegt
Goede tips, wanneer ik op mezelf ga wonen ga ik zo min mogelijk slechte snacks in huis halen. Ik woon nog thuis en mijn ouders (voornamelijk m’n pa) eten vaak snacks zoals chips, nootjes, toastjes etc. (soms ook alles op 1 avond)
ik ben al gaan minderen met de chocolade, en pak sneller een stuk fruit als ik honger heb, of ongezouten nootjes.
Frank Beekwilder zegt
Hi Ellen, ja minder in huis helpt echt goed. Het zijn namelijk allemaal gewoontes, die je ook weer af kunt leren! Dus een tijdje minder slechte snacks eten (omdat je ze gewoon niet voor handen hebt als de impuls zich voordoet) en je zult zien dat je behoefte eraan ook afneemt. En dan kun je soms gewoon wel iets lekker slechts eten zonder schuldgevoel 🙂
Roos zegt
Ik maak bananenbrood zonder suiker met havermout, bananen, walnoot en amandeelmeel of speltmeel. Stilt mijn drang naar zoet ! En is dus zonder suiker of snelle koolhydraten.
En: met een ‘lege’ buik naar bed gaan is veel fijner dan met een volle…
Een speltwafel met geitenkaas wanneer ik echt ‘leeg’ ben , want je hebt ook energie nodig om in slaap te komen. Maar met snelle suikers wordt ik juist heel onrustig en gehaast en gestressed en juist niet ontspannen…
Myriam zegt
Hi Roos, Dank je voor je tips. Met een volle buik naar bed is inderdaad helemaal niet fijn. Maar helemaal leeg ook weer niet.
Irene zegt
Wat echt helpt als je ‘lekkere trek’ hebt; een glas water drinken en (alvast) je tanden poetsen.
Dan is het ‘mondgevoel’ gelijk anders!
Jennifer zegt
Pak ieder avond een groot glas lauwwarm water met citroen, dan heb je minder trek in snacks! 🙂