Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Vegan spelt pepernoten zonder suiker

Door Myriam 28 Reacties

Foto-Kruidnoten-van-speltmeel-van-Healthy-Vega

Tijd voor pepernoten!

Vegan pepernoten zijn ook in de winkel te vinden. De pepernoten en kruidnoten van bolletje, AH, Hema en Jumbo (alleen de ambachtelijke, in de ‘gewone’ zit wel ei) zijn zonder dierlijke producten. Maar zelf maken is natuurlijk leuk en wel iets gezonder. Aan de pepernoten uit de supermarkt is namelijk veel suiker toegevoegd.

Ik heb pepernoten gemaakt van speltmeel en er alleen wat kokosbloesemsuiker aan toegevoegd.  Het voordeel van kokosbloesemsuiker is dat het onbewerkt is en dat het je bloedsuikerspiegel minder laat stijgen dan gewone suiker omdat het een lagere glycemische index heeft. Kokosbloesemsuiker is suiker dat wordt geproduceerd uit het zoete sap van de tropische kokosnootbloesems.

Ik voeg daarnaast altijd veel speculaaskruiden toe omdat deze kruiden ook een zoete smaak geven.

Verder heb ik aan dit recept water toegevoegd zodat ook mensen met een notenallergie ook deze spelt pepernoten kunnen eten maar het kan ook met een plantaardige melk zoals bijvoorbeeld amandelmelk.

spelt pepernoten in de oven

Dee van de pepernoten klaar om de oven in te gaan

Het recept voor deze vegan speltpepernoten  en chocoladepepernoten staan ook in het Healthy Vega Sinterklaas recepten kookboek samen met nog veel meer lekkere en verrassende Sint recepten.

vegan spelt pepernoten

Spelt pepernoten vers uit de oven (sommige met een puur chocolade jasje)

 

5.0 from 2 reviews
Vegan spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
15 minuten
Totaal
30 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Ingrediënten
  • 250 g speltmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 6 a 7 el kokosbloesemsuiker (proef het deeg of het voor jou voldoende is)
  • snuf zout
  • 90 gram gesmoltenkokosolie
  • 4 eetlepels water
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Laat de kokosolie smelten.
  4. Voeg de kokosolie en het water toe.
  5. Meng het door elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel.
  6. Maak kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan. Rollen gaat soms iets lastiger wanneer je speltmeel gebruikt omdat het minder gluten bevat. Het is dan makkelijker om plukjes van het deeg te pakken en de pepernoten in vorm te kneden.
  7. Bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer tussendoor iedere oven is weer net anders
  8. Laat afkoelen (dan worden ze lekker knapperig)
3.4.3177

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Koek, Sinterklaas, Snack

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Mooiste healthy lifestyle boeken – perfect verjaardagskado
Review JUIZ~S till dinner 3 daagse detox »

Reacties

  1. Annika PohlertAnnika Pohlert zegt

    23/11/2013 om 15:55

    Yes! Gezone pepernoten! Zonder ei!!! Die gaan we morgen zeker proberen!

    Beantwoorden
  2. Caroline zegt

    24/11/2013 om 10:12

    Ziet er lekker uit! Het enige probleem is dat ik niet tegen palmsuiker kan. Weet je iets waar ik de palmsuiker door kan vervangen? Ik mag ook geen gewone suiker, honing of stropen. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/11/2013 om 22:19

      HI Caroline, Je zou het kunnen proberen met gepureerde dadels. Ik zou ongeveer 125 gram paar uur (3 a 4 uur) laten weken en dan pureren. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus zal zelf van de week ook eens kijken of dit lekker is.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
    • Myriam zegt

      26/11/2013 om 22:19

      Hi Caroline, Ik heb ze vandaag gemaakt met dadels. Lekker maar het is uiteraard wel iets minder zoet. Voor de hoeveelheid van het recept hierboven heb ik 8 dadels laten wellen en daarna gepureerd.

      Beantwoorden
      • Caroline zegt

        28/11/2013 om 21:00

        Hoi Myriam,

        Bedankt voor je reacties! Ik ga dit weekend het recept met de dadels uitproberen 🙂

        Groetjes

        Beantwoorden
      • Belinda zegt

        29/10/2015 om 17:01

        Waarom geen stevia gebruiken?

        Beantwoorden
        • Myriam zegt

          07/11/2015 om 21:40

          Hi Belinda, Het heeft niet mijn voorkeur omdat ik de smaak hiervan niet zo lekker vindt. Wanneer je hier geen probleem mee hebt kun je in plaats van de kokosbloesemsuiker ook wat stevia toevoegen. Laat dan het water in het recept achterwege omdat je natuurlijk minder stevia dan kokosbloesemsuiker zult gebruiken. Groetjes, Myriam

          Beantwoorden
  3. Onno WarnsOnno Warns zegt

    24/11/2013 om 11:30

    En wat is er mis met geraffineerde suiker?

    Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      24/11/2013 om 20:47

      Geraffineerde suikers zijn ontdaan van vezels, mineralen, vitaminen en enzymen. Doordat het geen vezels meer bevat en verwerkt je lichaam de suikers te snel wat zorgt voor een suikerpiek, en daardoor energiedip, vitaminetekort en vetopslag.

      Beantwoorden
    • Onno WarnsOnno Warns zegt

      25/11/2013 om 12:42

      Interessant. Hebben jullie daar dan ook wat relevante literatuur over want ik kan het niet vinden?

      Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      26/11/2013 om 14:05

      Hi Onno, daar is veel onderzoek naar gedaan en heel veel over te lezen. Bv dit artikel met een aantal verwijzingen naar verschillende studies http://www.huffingtonpost.com/kristin-kirkpatrick-ms-rd-ld/dangers-of-sugar_b_3658061.html

      Beantwoorden
  4. Annika PohlertAnnika Pohlert zegt

    24/11/2013 om 13:09

    Wij hebben ze gemaakt! Ze zijn wel erg kruimelig en smaken nog niet echt naar pepernoten?! Ik heb tarwe bloem gebruikt omdat ik even geen spelt kon vinden. Maar nog een tip?!

    Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      24/11/2013 om 20:42

      Was het deeg voor het bakken ook al kruimelig? Want dan kan extra vocht toevoegen helpen. Welke melk soort heb je gebruikt? Soort bloem maakt in principe niet uit. Het hangt er wel vanaf hoe fijn het gemalen is hoeveel vocht het opneemt dus dat zou betekenen dat je meer vocht moet toevoegen. Voor meer pepernoten smaak zou ik zeggen extra nog een extra theelepel speculaaskruiden toevoegen. Hoop dat je er iets aan hebt. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  5. Annika PohlertAnnika Pohlert zegt

    24/11/2013 om 21:16

    Hoi, ja het was al wat droog. Ik heb rijstemelk gebruikt. Maar we zullen het nog eens proberen! Het was wel heel simpel! Bedankt voor je reactie!

    Beantwoorden
  6. ellen zegt

    30/11/2013 om 21:24

    hallo, voor bovenstaande reactie, ipv palmsuiker misschien kokosbloesemsuiker of mag je deze ook niet? daar heb ik mijn bio spelt kruidnoten mee gezoet(en beetje appelstroop) erg lekker!

    Beantwoorden
  7. Suze zegt

    29/10/2015 om 10:27

    Deze pepernoten ga ik zeker maken voor de kleinkinderen maar kan ik ook de kokosbloesemsuiker vervangen voor dadelstroop bijv of ahornsiroop? kleinkind mag namelijk geen enkele suikersoort.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      07/11/2015 om 21:38

      Hi Suze, Ja hoor dit kun je zeker proberen. Laat het water dan wel achterwege omdat de siroop of stroop natuurlijk al vloeibaar is.

      Beantwoorden
      • Suze zegt

        09/11/2015 om 21:28

        Dank je wel Myriam.

        Beantwoorden
  8. Mathilde Dijkgraaf zegt

    30/11/2015 om 14:45

    Mjam, ze zijn echt superlekker! Hoeveel kcal bevatten ze? Ik sport namelijk veel, en ik zou graag weten hoe ik aan mijn kcalbehoefte kom!

    Groetjes,
    Mathilde

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      03/12/2015 om 12:22

      Hi Mathilde, Ik ben helemaal niet van het calorieën tellen 🙂 dus zou het niet weten. Je hebt wel apps en websites waar je ingrediënten kunt invullen als je het graag wilt weten. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  9. Anne zegt

    02/11/2016 om 16:07

    Hi Myriam,

    Kan ik de kokosolie ook door andere olie vervangen? Zo ja, door welke en welke hoeveelheid?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      14/11/2016 om 15:03

      Kun je zeker ook proberen. Je houdt dan dezelfde hoeveelheid aan. Ander olie soorten geven wel vaak meer smaak en oxideren ze wanneer je ze gaat verhitten. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar ontgeurde kokosolie.

      Beantwoorden
    • Janelle zegt

      19/05/2017 om 05:28

       ( 2012.03.5 02:15 ) : Numerous studies and theories have been put forward as to why most people with this mental disorder smoke. Experts believed that nicotine acts as a form of setoamedic-lifn for people suffering from schizophrenia, causing numerous beneficial effects despite the negative impact of smoking on long term health.

      Beantwoorden
  10. Boukje zegt

    24/10/2017 om 16:31

    Deze ga ik zeker maken! Wat is de beste manier om ze te bewaren? En hoe lang zou je ze kunnen bewaren?

    Beantwoorden
  11. Helen zegt

    07/12/2018 om 10:25

    Beste Myriam en Frank,

    Dit is een recept voor kruidnoten, geen pepernoten! Voor de zoekfunctie is het handig om de naam van het recept dat jullie gepubliceerd hebben in kruidnoten te veranderen!

    Groetjes, Helen

    Beantwoorden
  12. Mirjam zegt

    02/12/2020 om 15:33

    Ze zijn super lekker! Dank voor het recept! Ze worden alleen niet zo heel bruin, blijven vrij licht van kleur. Heb je daar misschien nog een tip voor?

    Groet Mirjam

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....