Tijd voor pepernoten!
Vegan pepernoten zijn ook in de winkel te vinden. De pepernoten en kruidnoten van bolletje, AH, Hema en Jumbo (alleen de ambachtelijke, in de ‘gewone’ zit wel ei) zijn zonder dierlijke producten. Maar zelf maken is natuurlijk leuk en wel iets gezonder. Aan de pepernoten uit de supermarkt is namelijk veel suiker toegevoegd.
Ik heb pepernoten gemaakt van speltmeel en er alleen wat kokosbloesemsuiker aan toegevoegd. Het voordeel van kokosbloesemsuiker is dat het onbewerkt is en dat het je bloedsuikerspiegel minder laat stijgen dan gewone suiker omdat het een lagere glycemische index heeft. Kokosbloesemsuiker is suiker dat wordt geproduceerd uit het zoete sap van de tropische kokosnootbloesems.
Ik voeg daarnaast altijd veel speculaaskruiden toe omdat deze kruiden ook een zoete smaak geven.
Verder heb ik aan dit recept water toegevoegd zodat ook mensen met een notenallergie ook deze spelt pepernoten kunnen eten maar het kan ook met een plantaardige melk zoals bijvoorbeeld amandelmelk.
Het recept voor deze vegan speltpepernoten en chocoladepepernoten staan ook in het Healthy Vega Sinterklaas recepten kookboek samen met nog veel meer lekkere en verrassende Sint recepten.
- 250 g speltmeel
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 6 a 7 el kokosbloesemsuiker (proef het deeg of het voor jou voldoende is)
- snuf zout
- 90 gram gesmoltenkokosolie
- 4 eetlepels water
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Laat de kokosolie smelten.
- Voeg de kokosolie en het water toe.
- Meng het door elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel.
- Maak kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan. Rollen gaat soms iets lastiger wanneer je speltmeel gebruikt omdat het minder gluten bevat. Het is dan makkelijker om plukjes van het deeg te pakken en de pepernoten in vorm te kneden.
- Bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer tussendoor iedere oven is weer net anders
- Laat afkoelen (dan worden ze lekker knapperig)
Annika Pohlert zegt
Yes! Gezone pepernoten! Zonder ei!!! Die gaan we morgen zeker proberen!
Caroline zegt
Ziet er lekker uit! Het enige probleem is dat ik niet tegen palmsuiker kan. Weet je iets waar ik de palmsuiker door kan vervangen? Ik mag ook geen gewone suiker, honing of stropen. Alvast bedankt!
Myriam zegt
HI Caroline, Je zou het kunnen proberen met gepureerde dadels. Ik zou ongeveer 125 gram paar uur (3 a 4 uur) laten weken en dan pureren. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus zal zelf van de week ook eens kijken of dit lekker is.
Groetjes, Myriam
Myriam zegt
Hi Caroline, Ik heb ze vandaag gemaakt met dadels. Lekker maar het is uiteraard wel iets minder zoet. Voor de hoeveelheid van het recept hierboven heb ik 8 dadels laten wellen en daarna gepureerd.
Caroline zegt
Hoi Myriam,
Bedankt voor je reacties! Ik ga dit weekend het recept met de dadels uitproberen 🙂
Groetjes
Belinda zegt
Waarom geen stevia gebruiken?
Myriam zegt
Hi Belinda, Het heeft niet mijn voorkeur omdat ik de smaak hiervan niet zo lekker vindt. Wanneer je hier geen probleem mee hebt kun je in plaats van de kokosbloesemsuiker ook wat stevia toevoegen. Laat dan het water in het recept achterwege omdat je natuurlijk minder stevia dan kokosbloesemsuiker zult gebruiken. Groetjes, Myriam
Onno Warns zegt
En wat is er mis met geraffineerde suiker?
Healthy Vega zegt
Geraffineerde suikers zijn ontdaan van vezels, mineralen, vitaminen en enzymen. Doordat het geen vezels meer bevat en verwerkt je lichaam de suikers te snel wat zorgt voor een suikerpiek, en daardoor energiedip, vitaminetekort en vetopslag.
Onno Warns zegt
Interessant. Hebben jullie daar dan ook wat relevante literatuur over want ik kan het niet vinden?
Healthy Vega zegt
Hi Onno, daar is veel onderzoek naar gedaan en heel veel over te lezen. Bv dit artikel met een aantal verwijzingen naar verschillende studies http://www.huffingtonpost.com/kristin-kirkpatrick-ms-rd-ld/dangers-of-sugar_b_3658061.html
Annika Pohlert zegt
Wij hebben ze gemaakt! Ze zijn wel erg kruimelig en smaken nog niet echt naar pepernoten?! Ik heb tarwe bloem gebruikt omdat ik even geen spelt kon vinden. Maar nog een tip?!
Healthy Vega zegt
Was het deeg voor het bakken ook al kruimelig? Want dan kan extra vocht toevoegen helpen. Welke melk soort heb je gebruikt? Soort bloem maakt in principe niet uit. Het hangt er wel vanaf hoe fijn het gemalen is hoeveel vocht het opneemt dus dat zou betekenen dat je meer vocht moet toevoegen. Voor meer pepernoten smaak zou ik zeggen extra nog een extra theelepel speculaaskruiden toevoegen. Hoop dat je er iets aan hebt. Groetjes, Myriam
Annika Pohlert zegt
Hoi, ja het was al wat droog. Ik heb rijstemelk gebruikt. Maar we zullen het nog eens proberen! Het was wel heel simpel! Bedankt voor je reactie!
ellen zegt
hallo, voor bovenstaande reactie, ipv palmsuiker misschien kokosbloesemsuiker of mag je deze ook niet? daar heb ik mijn bio spelt kruidnoten mee gezoet(en beetje appelstroop) erg lekker!
Suze zegt
Deze pepernoten ga ik zeker maken voor de kleinkinderen maar kan ik ook de kokosbloesemsuiker vervangen voor dadelstroop bijv of ahornsiroop? kleinkind mag namelijk geen enkele suikersoort.
Myriam zegt
Hi Suze, Ja hoor dit kun je zeker proberen. Laat het water dan wel achterwege omdat de siroop of stroop natuurlijk al vloeibaar is.
Suze zegt
Dank je wel Myriam.
Mathilde Dijkgraaf zegt
Mjam, ze zijn echt superlekker! Hoeveel kcal bevatten ze? Ik sport namelijk veel, en ik zou graag weten hoe ik aan mijn kcalbehoefte kom!
Groetjes,
Mathilde
Myriam zegt
Hi Mathilde, Ik ben helemaal niet van het calorieën tellen 🙂 dus zou het niet weten. Je hebt wel apps en websites waar je ingrediënten kunt invullen als je het graag wilt weten. Groetjes, Myriam
Anne zegt
Hi Myriam,
Kan ik de kokosolie ook door andere olie vervangen? Zo ja, door welke en welke hoeveelheid?
Myriam zegt
Kun je zeker ook proberen. Je houdt dan dezelfde hoeveelheid aan. Ander olie soorten geven wel vaak meer smaak en oxideren ze wanneer je ze gaat verhitten. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar ontgeurde kokosolie.
Janelle zegt
 ( 2012.03.5 02:15 ) : Numerous studies and theories have been put forward as to why most people with this mental disorder smoke. Experts believed that nicotine acts as a form of setoamedic-lifn for people suffering from schizophrenia, causing numerous beneficial effects despite the negative impact of smoking on long term health.
Boukje zegt
Deze ga ik zeker maken! Wat is de beste manier om ze te bewaren? En hoe lang zou je ze kunnen bewaren?
Helen zegt
Beste Myriam en Frank,
Dit is een recept voor kruidnoten, geen pepernoten! Voor de zoekfunctie is het handig om de naam van het recept dat jullie gepubliceerd hebben in kruidnoten te veranderen!
Groetjes, Helen
Mirjam zegt
Ze zijn super lekker! Dank voor het recept! Ze worden alleen niet zo heel bruin, blijven vrij licht van kleur. Heb je daar misschien nog een tip voor?
Groet Mirjam