Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Vegan spelt cupcakes met chocolade

Door Myriam 8 Reacties

Speltcupcakes van de Babycakes vegan bakery

Cupcakes van speltmeel naar recept van ‘Babycakes’ DE vegan bakery in NYC

 

Blijven proberen

De laatste tijd zijn we veel aan het bakken en  nieuwe recepten aan het uitproberen zodat we de recepten die lukken en lekker zijn op onze blog kunnen delen. Appeltaart, brownies en de kruidkoek zijn recepten die echt heel erg lekker zijn en volledig dierlijke producten-vrij. Ook qua structuur doen deze niks onder voor een recept met bijvoorbeeld eieren. Het enige waar ik toch nog tegenaan liep was het luchtig maken van cupcakes zonder eieren en of melk.

Maar hier is vandaag verandering in gekomen..

Gezonde cupcakes in NYC

Ik ben er meer over gaan lezen en kwam verhalen over ‘Babycakes”, een bekende vegan bakery in New York tegen. In New York, een stad waar genoeg lekkers te vinden is vol met suiker, meel en boter, is het lastig voor mensen met een dieetbeperking of allergie om ook eens buiten de deur van iets lekkers te kunnen genieten. Hier wilde Erin McKenna, de oprichtster van Babycakes, verandering in brengen. Bij Babycakes zijn glutenvrij, tarwevrije en vegan opties te verkrijgen. Ook gebruiken ze bijna nooit geraffineerde suikers maar worden de meeste producten gezoet met agave siroop.

Inmiddels heeft ze ook twee kookboeken uitgebracht. Vandaag heb ik hier dus mijn eerste recept uitgemaakt en het was gelijk een succes.

Chocolade cake met een rood accent

In deze vegan spelt cupcakes zit cacao en een beetje rode natuurlijke kleurstof, in dit geval biet. In de cakejes zit bakpoeder, baking soda en appelazijn. De zure appelazijn zorgt er samen met de baking soda en het bakpoeder voor dat de cupcakes gaan rijzen, met als resultaat een heerlijk luchtige cupcake.

Je kunt natuurlijk ook een frosting op de cupcakes doen. Dit ga ik zeker binnenkort ook testen en meer recepten uit het boek uitproberen, want wat dacht je van carrot cupcakes, lemon cherry cake of gingerbread? Mmm…

3.0 from 1 reviews
Spelt cupcakes met chocolade
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
25 minuten
Totaal
40 minuten
 
Soort recept: tussendoortje
Aantal personen: 12 cupcakes
Ingrediënten
  • 125 ml rijstmelk
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 375 speltbloem
  • 40 gram cacao
  • 1¼ eetlepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 2 theelepels zout
  • 140 gram kokosolie
  • 250 ml maplesiroop of agave
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 5 eetlepels natuurlijke rode kleurstof (ik heb bietensap gebruikt, maar kan ook sap zijn van cranberries of frambozen)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Doe de rijstmelk met de appel azijn in een kleine kom, niet mengen maar zet apart
  3. Meng in een grote kom het speltmeel, cacao poeder, bakpoeder, baking soda en zout
  4. Roer de gesmolten kokosolie, maple siroop en vanille extract door het droge mengsel
  5. Gebruik een plastic spatel en voeg het mengsel van de melk en azijn toe. Meng dit toch het 1 geheel is.
  6. Voeg langzaam de rode 'kleurstof' toe tot het de juiste kleur bereikt heeft. Let op voeg geen 6 eetlepels toe, het mengsel wordt dan te nat.
  7. Vul een stalen cupcake vorm met papieren vormpjes
  8. Vul de cupcake vormpjes met het beslag en zet in het midden van de oven voor 24 minuten. Draai de stalenvorm na 14 minuten 180 graden.
  9. Wanneer de cupcakes klaar zijn veren ze licht terug als je er op duwt met je vinger. Prik een sateprikker in het midden van een cakeje, deze komt er schoon uit als ze gaar zijn
  10. Laat in de cupcakes voor 20 minuten in de stalen vorm staan en laat ze hierna nog volledig afkoelen.
3.2.1255

 

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Cake, Koek, Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Tapenade – vegan broodbeleg
Vegan quiche, ja het kan! »

Reacties

  1. Renee LagchRenee Lagch zegt

    07/12/2013 om 21:42

    mmm smullen 🙂

    Beantwoorden
  2. Marieke AkgülMarieke Akgül zegt

    07/12/2013 om 21:56

    Wat ben ik hier blij mee thnx!

    Beantwoorden
  3. Isabelle Den HertogIsabelle Den Hertog zegt

    07/12/2013 om 22:23

    Nathanja van Harten :-):-):-)

    Beantwoorden
  4. Menne PenMenne Pen zegt

    08/12/2013 om 14:52

    Mmmmmmmmmm

    Beantwoorden
  5. Anoniem zegt

    23/03/2014 om 17:06

    lekker jam jam jam

    Beantwoorden
  6. Irene zegt

    04/05/2014 om 21:35

    Lekkere structuur, lekker luchtig en ziet er mooi uit.

    Beantwoorden
  7. Jennifer zegt

    09/01/2015 om 13:52

    Goed gelukt en lekker…wanneer ze pas uit de oven komen.;lekker smeuïg,sappig en een krokante bovenkant.
    Maar de volgende dag vind ik ze al niet meer lekker;kruimelig en een beetje aan de droge kant. Is dat ook jullie ervaring of doe ik iets verkeerd?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      13/01/2015 om 11:50

      Hi Jennifer, Wij vinden ze ook het lekkerst als ze net gebakken zijn en op de dag zelf. Dus je doet niks verkeerd hoor :). Zitten gewoon geen conserveringsmiddelen in dus wordt het iets eerder droog. Heb je ze in een goed afgesloten bak opgeborgen? Dit scheelt wel.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....