Blijven proberen
De laatste tijd zijn we veel aan het bakken en nieuwe recepten aan het uitproberen zodat we de recepten die lukken en lekker zijn op onze blog kunnen delen. Appeltaart, brownies en de kruidkoek zijn recepten die echt heel erg lekker zijn en volledig dierlijke producten-vrij. Ook qua structuur doen deze niks onder voor een recept met bijvoorbeeld eieren. Het enige waar ik toch nog tegenaan liep was het luchtig maken van cupcakes zonder eieren en of melk.
Maar hier is vandaag verandering in gekomen..
Gezonde cupcakes in NYC
Ik ben er meer over gaan lezen en kwam verhalen over ‘Babycakes”, een bekende vegan bakery in New York tegen. In New York, een stad waar genoeg lekkers te vinden is vol met suiker, meel en boter, is het lastig voor mensen met een dieetbeperking of allergie om ook eens buiten de deur van iets lekkers te kunnen genieten. Hier wilde Erin McKenna, de oprichtster van Babycakes, verandering in brengen. Bij Babycakes zijn glutenvrij, tarwevrije en vegan opties te verkrijgen. Ook gebruiken ze bijna nooit geraffineerde suikers maar worden de meeste producten gezoet met agave siroop.
Inmiddels heeft ze ook twee kookboeken uitgebracht. Vandaag heb ik hier dus mijn eerste recept uitgemaakt en het was gelijk een succes.
Chocolade cake met een rood accent
In deze vegan spelt cupcakes zit cacao en een beetje rode natuurlijke kleurstof, in dit geval biet. In de cakejes zit bakpoeder, baking soda en appelazijn. De zure appelazijn zorgt er samen met de baking soda en het bakpoeder voor dat de cupcakes gaan rijzen, met als resultaat een heerlijk luchtige cupcake.
Je kunt natuurlijk ook een frosting op de cupcakes doen. Dit ga ik zeker binnenkort ook testen en meer recepten uit het boek uitproberen, want wat dacht je van carrot cupcakes, lemon cherry cake of gingerbread? Mmm…
- 125 ml rijstmelk
- 2 eetlepels appelazijn
- 375 speltbloem
- 40 gram cacao
- 1¼ eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 2 theelepels zout
- 140 gram kokosolie
- 250 ml maplesiroop of agave
- 2 eetlepels vanille extract
- 5 eetlepels natuurlijke rode kleurstof (ik heb bietensap gebruikt, maar kan ook sap zijn van cranberries of frambozen)
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Doe de rijstmelk met de appel azijn in een kleine kom, niet mengen maar zet apart
- Meng in een grote kom het speltmeel, cacao poeder, bakpoeder, baking soda en zout
- Roer de gesmolten kokosolie, maple siroop en vanille extract door het droge mengsel
- Gebruik een plastic spatel en voeg het mengsel van de melk en azijn toe. Meng dit toch het 1 geheel is.
- Voeg langzaam de rode 'kleurstof' toe tot het de juiste kleur bereikt heeft. Let op voeg geen 6 eetlepels toe, het mengsel wordt dan te nat.
- Vul een stalen cupcake vorm met papieren vormpjes
- Vul de cupcake vormpjes met het beslag en zet in het midden van de oven voor 24 minuten. Draai de stalenvorm na 14 minuten 180 graden.
- Wanneer de cupcakes klaar zijn veren ze licht terug als je er op duwt met je vinger. Prik een sateprikker in het midden van een cakeje, deze komt er schoon uit als ze gaar zijn
- Laat in de cupcakes voor 20 minuten in de stalen vorm staan en laat ze hierna nog volledig afkoelen.
mmm smullen 🙂
Wat ben ik hier blij mee thnx!
Nathanja van Harten :-):-):-)
Mmmmmmmmmm
lekker jam jam jam
Lekkere structuur, lekker luchtig en ziet er mooi uit.
Goed gelukt en lekker…wanneer ze pas uit de oven komen.;lekker smeuïg,sappig en een krokante bovenkant.
Maar de volgende dag vind ik ze al niet meer lekker;kruimelig en een beetje aan de droge kant. Is dat ook jullie ervaring of doe ik iets verkeerd?
Hi Jennifer, Wij vinden ze ook het lekkerst als ze net gebakken zijn en op de dag zelf. Dus je doet niks verkeerd hoor :). Zitten gewoon geen conserveringsmiddelen in dus wordt het iets eerder droog. Heb je ze in een goed afgesloten bak opgeborgen? Dit scheelt wel.