Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Vegan pompoencake

Door Myriam 6 Reacties

Vegan Pompoenbrood

Vegan pompoenbrood met chocolate chips en een frosting van kokoscrème

Pumpkinbread wordt het meestal genoemd maar dit is zo’n brood dat ik eerder schaal onder de categorie cake. Nee het is geen brood zoals wij dat kennen, meer een vette plak cake (maar dan goed vet). Lekker bij je kopje koffie of thee aan het einde van de ochtend of als je ’s avonds na een lange dag eindelijk op de bank zit.

En echt pompoenbrood dan?

Er zijn ook recepten voor pompoenbroden die wel in de categorie brood vallen. Met gist zodat het ook de structuur krijgt die je van een brood verwacht.

Bananenbrood, daar hoor je iedereen toch over? Ik had er eerlijk gezegd zo’n 1,5 jaar geleden nog nooit van gehoord en nu kom je het overal tegen. Ook op Healthy Vega hebben we al twee van onze favoriete recepten gedeeld. De een met rozijnen en de ander volledig glutenvrij. Qua structuur vind ik dit brood erg vergelijkbaar.

Bakken met Bien

Sabina kwam gister langs en samen hebben we gezellig staan bakken. Omdat Sabina allergisch is voor noten hebben we rijst- in plaats van amandelmelk gebruikt maar die variant is ook erg geschikt. Het lijkt me ook lekker om noten aan deze cake toe te voegen maar we hebben nu gekozen voor chocolate chips en rozijnen. Ook niet verkeerd :). De frosting is van kokos crème met een beetje ahornsiroop en vanille extract. Gewoon even verwarmen in een pannetje op laag vuur, goed mengen met een garde en klaar.

DE oplossing voor het snijden van pompoen

Wat een drama kan dat zijn, het snijden van een pompoen. Met flink wat geweld stond ik altijd zo’n ding in stukken te snijden. Maar ik heb er nu een oplossing voor: zet de oven op 180 graden. Snij de pompoen doormidden (ja dit moet je wel nog even met wat kracht doen) en leg de pompoen minimaal 15 minuten in de oven. De pompoen is nu zachter geworden en veel makkelijker te schillen en snijden. Helemaal handig voor dit recept want je moet de pompoen daarna toch nog pureren.

Vegan pompoenbrood

Pompoenbrood net uit de oven

3.0 from 1 reviews
Vegan pompoenbrood, het alternatief voor bananenbrood
 
Print
Prep
30 minuten
Koken
60 minuten
Totaal
1 uur 30 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 1 cake
Ingrediënten
  • 1,5 eivervanger (1,5 eetlepel lijnzaad met 4 eetlepels water)
  • 200 gram pompoen (circa halve pompoen, ik had wel een kleintje)
  • 60 gram ahornsiroop
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels (kokos)olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bakingsoda (heb je dit niet in huis dan kun je een extra theelepel bakpoeder toevoegen)
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • snuf nootmuskaat en snuf gemalen kruidnagel
  • ¼ theelepel zout
  • 125 ml amandelmelk of rijstmelk
  • 100 gram speltmeel
  • 30 gram havermoutmeel (fijngemalen havermout)
  • handje rozijnen en chocolate chips of bijvoorbeeld walnoten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de halve pompoen minimaal 15 minuten in de oven zodat je daarna de pompoen makkelijk kunt snijden
  2. Maal de lijnzaad en doe het water erbij en zet het minimaal 5 minuten weg
  3. Snij de pompoen en pureer tot een gladde massa (staafmixer, keukenmachine)
  4. Voeg het lijnzaadmengsel, de maple siroop, kokosbloesemsuiker en olie toe aan de pompoenpuree en roer goed door met een lepel
  5. Voeg bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, zout en melk toe en meng weer goed door elkaar
  6. Voeg het speltmeel en havermeel toe en meng voorzichtig met een spatel
  7. Voeg tot slot de rozijnen, chocolate chips of noten toe. Ook dit meng je er voorzichtig doorheen met een spatel
  8. Doe het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en zet in de oven gedurende circa 60 minuten. Controleer met een prikker of de binnenkant gaar is.
  9. Laat goed afkoelen voor je de cake aansnijdt
3.2.2807

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Cake, Snack, Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Pompoen havermout koekjes
Tips voor een gladde huid met pompoen »

Reacties

  1. Anita zegt

    26/10/2016 om 17:28

    Hoi,
    Mijn vriend is allergisch voor gluten en mag toch écht geen spelt eten….
    Kan ik dit vervangen voor meer haver of boekweit?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      14/11/2016 om 14:59

      Ja kun je zeker proberen.

      Beantwoorden
  2. Riëlle zegt

    25/11/2017 om 12:56

    Heel erg lekker!
    In plakjes ingevroren en prima om mee te nemen naar het werk.
    Niet geschikt om erna in het tosti ijzer te doen, hij wordt plat haha. smaak werd er niet minder om!

    Beantwoorden
  3. Jolente zegt

    27/08/2018 om 15:47

    Vanochtend heb ik de pompoencake gemaakt en de smaak is heerlijk. De cake is alleen wel vochtig gebleven ondanks het verlengen van de baktijd en de cake is ingezakt na eerst mooi te zijn gerezen. Wat kan ik de volgende keer anders doen?

    Beantwoorden
  4. Marieke zegt

    23/09/2018 om 15:29

    Ik heb kokosmeel gebruikt ipv smeltmeel. Ik vond de smaal niet lekker. Het was wat melig en droog bij doorslikken terwijl de cake wat vochtig was gebleven van binnen. Ligt dat dan aan de kokosmeel? Verder alles volgens het recept gedaan.

    Beantwoorden
  5. car zegt

    31/10/2023 om 10:21

    Lekker, maar hoe maak ik de witte crème bovenop de cake?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....