Pumpkinbread wordt het meestal genoemd maar dit is zo’n brood dat ik eerder schaal onder de categorie cake. Nee het is geen brood zoals wij dat kennen, meer een vette plak cake (maar dan goed vet). Lekker bij je kopje koffie of thee aan het einde van de ochtend of als je ’s avonds na een lange dag eindelijk op de bank zit.
En echt pompoenbrood dan?
Er zijn ook recepten voor pompoenbroden die wel in de categorie brood vallen. Met gist zodat het ook de structuur krijgt die je van een brood verwacht.
Bananenbrood, daar hoor je iedereen toch over? Ik had er eerlijk gezegd zo’n 1,5 jaar geleden nog nooit van gehoord en nu kom je het overal tegen. Ook op Healthy Vega hebben we al twee van onze favoriete recepten gedeeld. De een met rozijnen en de ander volledig glutenvrij. Qua structuur vind ik dit brood erg vergelijkbaar.
Bakken met Bien
Sabina kwam gister langs en samen hebben we gezellig staan bakken. Omdat Sabina allergisch is voor noten hebben we rijst- in plaats van amandelmelk gebruikt maar die variant is ook erg geschikt. Het lijkt me ook lekker om noten aan deze cake toe te voegen maar we hebben nu gekozen voor chocolate chips en rozijnen. Ook niet verkeerd :). De frosting is van kokos crème met een beetje ahornsiroop en vanille extract. Gewoon even verwarmen in een pannetje op laag vuur, goed mengen met een garde en klaar.
DE oplossing voor het snijden van pompoen
Wat een drama kan dat zijn, het snijden van een pompoen. Met flink wat geweld stond ik altijd zo’n ding in stukken te snijden. Maar ik heb er nu een oplossing voor: zet de oven op 180 graden. Snij de pompoen doormidden (ja dit moet je wel nog even met wat kracht doen) en leg de pompoen minimaal 15 minuten in de oven. De pompoen is nu zachter geworden en veel makkelijker te schillen en snijden. Helemaal handig voor dit recept want je moet de pompoen daarna toch nog pureren.
- 1,5 eivervanger (1,5 eetlepel lijnzaad met 4 eetlepels water)
- 200 gram pompoen (circa halve pompoen, ik had wel een kleintje)
- 60 gram ahornsiroop
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 3 eetlepels (kokos)olie
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel bakingsoda (heb je dit niet in huis dan kun je een extra theelepel bakpoeder toevoegen)
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemberpoeder
- snuf nootmuskaat en snuf gemalen kruidnagel
- ¼ theelepel zout
- 125 ml amandelmelk of rijstmelk
- 100 gram speltmeel
- 30 gram havermoutmeel (fijngemalen havermout)
- handje rozijnen en chocolate chips of bijvoorbeeld walnoten
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de halve pompoen minimaal 15 minuten in de oven zodat je daarna de pompoen makkelijk kunt snijden
- Maal de lijnzaad en doe het water erbij en zet het minimaal 5 minuten weg
- Snij de pompoen en pureer tot een gladde massa (staafmixer, keukenmachine)
- Voeg het lijnzaadmengsel, de maple siroop, kokosbloesemsuiker en olie toe aan de pompoenpuree en roer goed door met een lepel
- Voeg bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, zout en melk toe en meng weer goed door elkaar
- Voeg het speltmeel en havermeel toe en meng voorzichtig met een spatel
- Voeg tot slot de rozijnen, chocolate chips of noten toe. Ook dit meng je er voorzichtig doorheen met een spatel
- Doe het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en zet in de oven gedurende circa 60 minuten. Controleer met een prikker of de binnenkant gaar is.
- Laat goed afkoelen voor je de cake aansnijdt
Hoi,
Mijn vriend is allergisch voor gluten en mag toch écht geen spelt eten….
Kan ik dit vervangen voor meer haver of boekweit?
Ja kun je zeker proberen.
Heel erg lekker!
In plakjes ingevroren en prima om mee te nemen naar het werk.
Niet geschikt om erna in het tosti ijzer te doen, hij wordt plat haha. smaak werd er niet minder om!
Vanochtend heb ik de pompoencake gemaakt en de smaak is heerlijk. De cake is alleen wel vochtig gebleven ondanks het verlengen van de baktijd en de cake is ingezakt na eerst mooi te zijn gerezen. Wat kan ik de volgende keer anders doen?
Ik heb kokosmeel gebruikt ipv smeltmeel. Ik vond de smaal niet lekker. Het was wat melig en droog bij doorslikken terwijl de cake wat vochtig was gebleven van binnen. Ligt dat dan aan de kokosmeel? Verder alles volgens het recept gedaan.
Lekker, maar hoe maak ik de witte crème bovenop de cake?