Haat- liefde verhouding
Op de middelbare school was er een periode dat ik samen met een vriendin bijna door het leven ging als een wandelende kokosnoot. Ons haar zat vol met kokoswax (de wetlook was toen in) en we waren superblij met ons kokosluchtje. Hierna kon ik een tijd geen kokos meer ruiken maar inmiddels is mijn liefde voor kokos terug en dus ook voor vegan kokosmakronen. De wax en het luchtje zijn de deur uit maar ik bak wel in kokosolie, de olie gaat door mijn smoothie en ik gebruik het zelfs als make-up remover.
Kokosmelk, meel, rasp, chips etc.
Je kunt bij dit recept niet echt om de kokos heen. Er zit kokosrasp, kokosmeel en kokosmelk in.
Kokosmakronen zijn lekker maar wanneer je ze in de winkel koopt zitten ze vol met suiker. Zelf kokosmakronen maken is heel makkelijk met kokosrasp, ei en een beetje mapple syrup maar dan is je koekje niet vegan. Ik ben verder gaan zoeken en experimenteren en dit is het resultaat geworden. Ik heb er citroenrasp door gemengd voor een extra touch maar dit hoeft niet. Wanneer je gek bent op vanille kun je ook een beetje vanille-extract toevoegen.
- 50 gram kokos
- ½ eetlepel kokosmeel
- 2 eetlepels maple syrup
- beetje zout
- 1 eetlepel rasp van een (bio) citroen
- 60 ml kokosmelk
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng alle ingredienten in een kom
- Maak er kleine hoopjes van en leg deze op de bakplaat
- Bak de kokosmakronen in circa 15 tot 20 minuten goudbruin
- Ze zijn het lekkerst op de dag dat je ze hebt gebakken, ze worden namelijk wat zachter wanneer je ze bewaart
Miranda zegt
Ik vind ze er echt superlekker uitzien! Recept meteen geprint.
Kokos vind ik ook echt een geweldig product, vooral kokosolie ben ik fan van. Gebruik het soms wel meer buiten dan in de keuken! Met kokosmelk kun je trouwens ook heerlijk, romig ijs maken, aanrader!
Myriam zegt
Ijs! Klinkt goed. Met of zonder ijsmachine?
Marjolein zegt
Is het ook mogelijk om de maple syrup te vervangen door honing?
Myriam zegt
Hi Marjolein, Ja dat kan zeker. Ik heb voor mapple syrup gekozen omdat het recept dat helemaal vegan is. Maar een andere ongeraffineerde zoetstof zoals honing of rijststroop kan ook prima gebruikt worden
Anneke Mcmeekin zegt
Hantzen Meijer wanneer gaan we weer voor elkaar bakken?
Moniek van Geem zegt
Ow dit moet ik proberen!
Miranda Boon zegt
Ze gaan meteen bij zoonlief in het lunchtrommeltje!
Miranda Boon zegt
(Ze zijn goedgekeurd door het altijd kritische testpanel)
Healthy Vega zegt
Miranda Boon leuk om te horen 🙂 ze zien er ook lekker uit..
Miranda Boon zegt
Ze hadden in mijn oven overigens wel tot bijna een half uur nodig. Ik ga ze snel nog eens maken. Heb altijd wel wat kokosmelk over
marije zegt
Waardoor kun je de kokosmelk evt vervangen…? Heb t nie in huis en wil ze wel nu bakken…
En is de halve el kokosmeel ook vervangbaar door boekweit of spelt?
Marije
Myriam zegt
Hi Marije, Je zou een andere plantaardige melk kunnen proberen. De kokosmelk geeft natuurlijk ook wel kokossmaak aan je kokos makroon. Het meel kun je ook vervangen maar als je dit beide doet verandert de smaak natuurlijk wel heel erg van je koekje.
Myra zegt
Wauw ziet er goed uit! Ik ga je recept zeker weten uitproberen 😀
Het is trouwens wel Maple Syrup met 1 p ;p
Myriam zegt
Hi Myra, Leuk om te horen. En thanks heb het gelijk aangepast 🙂
Milou zegt
Ze staan in de oven! Ben benieuwd. Heb wel wat extra meel toegevoegd want na het volgen van de receptuur was het beslag zo goed als vloeibaar..
Veerle zegt
Ziet er goed uit. Gebruik je die romige kokosmelk uit blik of de meer waterige uit brik?