Vrij van gluten
Deze lekkere haverkoekjes zijn glutenvrij. De vegan koekjes zijn gemaakt van gemalen havervlokken. Haver is van nature glutenvrij maar tijdens het oogsten, transporteren en de verwerking tot het eindproduct komt het in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Wanneer je echt een allergie hebt of intolerant bent moet je daarom goed kijken welke havervlokken je koopt. Alleen als deze gecertificeerd is weet je zeker dat het geen sporen van gluten kan bevatten. Zelf kijk ik hier nooit echt naar maar toch handig om te weten voor als je hier wel rekening mee wilt houden.
Het perfecte koekje
Soms zijn koekjes net te droog waardoor ze gaan kruimelen of zijn ze te nat geworden naar mijn smaak. Na een aantal keer experimenteren met dit recept ben ik tot het perfecte koekje gekomen. Ik heb met name gespeeld met de oventijd. Wanneer je deze vegan koekjes net te lang in de oven doet kunnen ze te donker worden en dit proef je ook. De koekjes garen nadat je ze uit de oven hebt gehaald nog licht door. Haal daarom de koekjes uit de oven als de randjes net een beetje donker bruin beginnen te worden.
Laten rijpen
Het lekkerst is als je het deeg een aantal uur, het liefst een nachtje laat liggen in de koelkast. De kruiden kunnen dan in het deeg trekken wat de smaak ten goede komt. Nadat het deeg in de koelkast heeft gelegen kan het superhard geworden zijn. Dit komt doordat de kokosolie weer is gaan stollen. Maak het deeg in een kommetje dat je zacht au bain marie verwarmt of leg het even op een warme plek voordat je het uitrolt.
- 75 gram havervlokken (gemalen)
- 50 gram amandelmeel
- 30 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepels kaneel
- 1 theelepel gember poeder
- ½ theelepel nootmuskaat of piment
- 1 theelepel koekkruiden of speculaaskruiden heb je dit niet in huis? Gebruik 1 extra theelepel kaneel
- rasp van een halve citroen
- 50 gram kokosolie
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel rijststroop
- Maal de havervlokken fijn tot meel
- Voeg aan de fijngemalen havervlokken het amandelmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, zout en overige kruiden toe en meng door elkaar.
- Voeg gesmolten kokosolie, 1 eetlepel water, rijststroop en de rasp van een halve citroen toe en kneed het deeg
- Maak er een bal van en wikkel in plasticfolie
- Leg in de koelkast voor minimaal 1 uur maar het liefst langer
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Haal het deeg uit de koelkast
- Wanneer het deeg hard is geworden laat je het weer au bain marie zacht worden of leg het deeg even op een warme plek
- Bestrooi het aanrecht eventueel met wat bloem en rol het deeg uit
- Steek rondjes uit het deeg (bijvoorbeeld met een glas)
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier
- Schuif de plaat in de oven en bak 8 tot 12 minuten
- Laat de koekjes goed afkoelen want ze kunnen nog brokkelig zijn als ze er net uitkomen.
Marlies zegt
Op hoeveel graden moeten de koekjes in de oven?
Myriam zegt
Hi Marlies,
Goede vraag. Heb het gelijk aangepast in het recept.
De oven moet op 175 graden.
Groetjes
carla weis zegt
Ik heb net een paar koekjes `gekeurd’.
Ze waren heerlijk!!
Dat recept hou ik erin.
hartelijke groet, Carla Weis