Alle brownies vegan?
Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af of de meeste recepten niet voor vegan brownies zijn. Ik denk omdat wat ik maakte zo simpel was en het resultaat heel lekker is. Precies zoals ik het verwachtte zeg maar. Een snelle zoekronde laat zien dat heel vaak boter en eieren worden gebruikt, dus nee, niet altijd vegan.
Zonder suiker graag
Ik zoek regelmatig naar nieuwe ‘zoete’ tussendoortjes die niet héél zoet zijn, en waar het toevoegen van suiker niet nodig is. Ben sowieso eigenlijk nog steeds verbaasd dat er eigenlijk NIETS in de supermarkt is wat aan deze simpele wens voldoet. Zelf maken is dus de beste oplossing.
De etiketten lezen in de winkel blijft raar en schokkend: niet alleen is er aan alle koekjes en dergelijke suiker toegevoegd, maar ook nog eens heel veel en vaak in de vorm van goedkope en omstreden glucose fructose siroop. Gadver!
Als jij een koekje weet waar minder dan 10% 15% suiker in zit dan hoor ik het graag, ik kan ze niet vinden.
…maar wel iets van zoet
Hoe dan ook, bij deze brownies moet er wel iets zoetig doorheen; de cacao heeft dat niet van zich zelf en is eerder een beetje bitter. Daarom heb ik wat agave ahornsiroop toegevoegd. Ik heb nog steeds geen kokosbloesemsuiker gekocht maar vermoed dat die suiker variant een van de betere is, dus dat gaat er de volgende keer in.
- 75 gram kokos- of koolzaadolie
- 60 gram cacao poeder
- 75 gram speltmeel
- 2x ei-vervanger (2 eetlepels No-Egg of 2 eetlepels gemalen lijnzaad + 6 eetlepels water)
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels bakpoeder
- 2-4 eetlepels ahorn siroop
- flinke snuf zout
- +/- 50 ml water
- optioneel: 50 gram walnoten
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Als je lijnzaad en water gebruikt als ei-vervanger, mix deze en zet weg in de koelkast.
- Bij gebruik van kokosolie: doe deze in een kom en zet deze in een laagje warm water in de gootsteen totdat de kokosolie gesmolten is.
- Combineer de overige ingrediënten en voeg ze toe aan de kokosolie, mix goed. Voeg nu voorzichtig wat water toe, en meng verder. Het beslag moet vrij dik blijven, maar wel te scheppen zijn .
- Knip stukjes bakpapier die passen in een muffin bakvorm. Verdeel het beslag over ongeveer 8 vormpjes. Bak 22-25 minuten. Niet te lang, want dan worden ze te droog en kruimelig.
Miny Verheij zegt
Linda dit lijkt me een lekker recept voor je!
Els van den Boogert-Wijnvoord zegt
ga ik maken!
Linda Douma zegt
Leuk! Ga kijken of t lukt of komt deze ook in jou assortiment
Miny Verheij zegt
Nee dat niet 🙂
Marsha De Blieck zegt
hmmm dat ziet er lekker uit en het zonder suiker klinkt interessant 😉
Irene zegt
Deze is ons iets minder bevallen we waren gekker op de spelt cupcakes. Deze waren iets bitterder en misten de zoete smaak die onze smaakpupillen verwachtte… Misschien moeten we nog wennen aan het suiker minderen….. En ik moet iets meer water door het deeg doen de volgende keer, ik was te voorzichtig dus ze waren te droog.
Frank Beekwilder zegt
Hi Irene, ja deze zijn inderdaad een stuk minder zoet. Je kunt dus wel nagaan hoeveel suiker er normaal gesproken in zoiets als een brownie zit. Als je er aan went vind ik de echte chocoladesmaak wel heel lekker. Maar wat meer zoet toevoegen kan natuurlijk ook, tot een zoet-niveau dat je wel aanstaat.
Henny zegt
Lijkt me heel lekker. Ik ga proberen met stevia of banaan wat meer te zoeten.
Frank Beekwilder zegt
Hallo Henny, goed idee. Ben benieuwd hoe het je vergaat, hoor het graag!
Marie zegt
Ik heb ze gisteren gemaakt.
Wel heb ik een aantal aanpassingen gedaan.
Ipv 60gr cacao heb ik de helft genomen.
Eieren vervangen door een banaan. Suiker niet meer toegevoegd (banaan is al zoet)
Ze zijn heerlijk!
Frank Beekwilder zegt
Hi Marie, leuk dat je laat horen dat je ze dit recept hebt gemaakt en dat je wat toevoegt!
Ja fruitpuree is ook een hele goede ei-vervanger, met als voordeel een extra zoete smaak. Banaan is makkelijk en snel, maar ook bv appelmoes werkt heel goed.
Marie zegt
Met appelmoes heb ik ook al geexperimenteerd maar omdat ik die vers maak (ik koop niks bereid) en ik in tijdnood zat had ik banaan genomen.
Wel weet ik niet goed hoe ze te bewaren. Ik heb de neiging om ze in de koelkast te zetten (dat doe ik met mijn banananbrood ook altijd, heb gemerkt dat het dan verser blijft).
Wat zou jij aanraden?
Frank Beekwilder zegt
Ik bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast inderdaad, al durf ik niet mijn hand ervoor in het vuur te steken dat die manier het beste is. Leuk om een keer te testen!
Marie zegt
Wel, ik heb gemerkt dat ze wel wat harder worden door ze in de koelkast te leggen.
Waarschijnlijk door de kokosolie die opstijft.
Daardoor lijken ze wel wat droger.
Ik heb de 3 stuks die nog overbleven er zonet uitgehaald.
Ik hou je op de hoogte hoe dat verder is gegaan.
Frank Beekwilder zegt
Ja kokosolie wordt inderdaad behoorlijk hard in de koelkast. Hoor graag hoe het is gegaan.
Marie zegt
Ze hebben een 24u op kamertemperatuur gestaan en zijn nu terug zacht, alsof ze vers gebakken zijn! Als ik ze een tijdje wil bewaren ga ik ze zowiezo in de koelkast laten, dat lijkt mij het beste. Zou zonde zijn moesten ze bederven!
De glutenvrije cake met gember zal mijn volgende probeersel zijn! :o)
Frank Beekwilder zegt
Goed om te horen Marie, dus toch in de koelkast bewaren als je ze er maar weer op tijd uithaalt wanneer je ervan wilt eten. Veel plezier op de site!
Maaike zegt
Fantastisch, dank je wel voor het recept.
Koolzaadolie zou ik alleen echt niet gebruiken, vanwege de GMO, waardoor koolzaadolie schadelijk is voor onze gezondheid (bron:Medical Medium)
Myriam zegt
Leuk om te horen dat je blij bent met het recept. Of het GMO bevat hangt af van welke koolzaadolie. Het is waar dat veel koolzaadolie afkomstig uit Amerika en Canada dit bevatten. Maar je hebt ook koolzaadolie van bijvoorbeeld Nederlandse bodem – volledig GMO vrij 🙂 (Brassica bijvoorbeeld)