Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Suikervrije appeltaart

Door Myriam 31 Reacties

Appeltaart zonder suiker, boter en eieren

Appeltaart zonder suiker maar abrikozen, rozijnen en appel als zoetstof

 

We zijn weer terug in Nederland. En van het weer hier krijg ik gelijk een beetje een dip. Niet dat we vorige week mega mooi weer hadden op de camping maar je bent wel lekker de hele dag buiten.  Ik probeer er maar het positieve van in te zien en ben lekkere recepten gaan maken die bij dit weer passen zoals een appeltaart

Taart waar je niet van hoeft af te kicken!

Eerst het recept van een appeltaart zonder suiker, boter en eieren. Het lukt mij toch niet om in één keer helemaal afkicken van de taartjes in Frankrijk. Maar dat is ook niet nodig met deze taart.

Qua bloem heb ik speltbloem gebruikt en er zit helemaal geen suiker in dit recept, enkel abrikozen, rozijnen en natuurlijk de appel die voor de zoete smaak zorgen.

Lastig uitrollen

Voordeel en tegelijk een nadeel van speltmeel; het bevat minder gluten. Voordeel: Er zijn veel mensen  die gluten minder goed kunnen verdragen. Nadeel: Gluten zorgen er normaal gesproken voor dat het deeg makkelijk uit te rollen is. Houd hier rekening mee tijdens het maken van deze appeltaart. Rol je deeg uit op bakpapier zodat je het er makkelijk van af kunt halen met een spatel.

Suikervrije appeltaart
 
Print
Prep
25 minuten
Koken
60 minuten
Totaal
1 uur 25 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Ingrediënten
  • 300 gram speltbloem
  • 120 ml (kokos)olie
  • 6 gedroogte abrikozen heel fijn gesneden of in de blender gehakt
  • 2,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • eventueel 1 theelepel gemberpoeder
  • 750 gram geschilde appel, (5 grote appels) in stukjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • rasp van de schil van een halve citroen
  • 2 theelepels kaneel
  • 35 gram rozijnen
  • eventueel abrikozenjam om het deeg mee te bestrijken voor een mooie bruine kleur
  • springvorm van 22 cm
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng bloem, olie, abrikozen, bakpoeder, zout en eventueel gemberpoeder door elkaar heen en kneed tot een mooi glad deeg. Wanneer het deeg te droog blijft kun je eventueel een klein beetje water toevoegen.
  3. Wel eventueel de rozijnen in warm water.
  4. Voeg de stukjes appel, citroensap, citroenrasp, kaneel en rozijnen bij elkaar in een kom en meng goed door.
  5. Gebruik ⅔ van het deeg voor de bodem en de rand van de springvorm.
  6. Rol het uit en bekleed de ingevette springvorm.
  7. Vul met het appelmengsel.
  8. Rol het overgebleven deeg uit en maak slierten voor de bovenkant.
  9. Bak de suikervrije appeltaart in circa 60 minuten goudbruin.
3.3.3077

Wanneer jullie het recept geprobeerd hebben hoor ik graag wat jullie ervan vinden!

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Suikervrij, Taart

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« 4 tips om meer te bewegen
Het nieuwe werken: Staand Werken »

Reacties

  1. Mia zegt

    16/09/2013 om 17:27

    ik maak mijn deeg met alleen bloem, olie en een paar eetlepels water en een mespuntje zout en dat lukt ook perfect, het deeg probeer ik wel heel fijn uit te rollen en ik maak mijn taart volledig dicht. Bij de appels doe ik cranberries.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      16/09/2013 om 17:41

      Klinkt ook erg lekker ga ik zeker proberen. De abrikozen maken het deeg ook nog iets zoeter maar denk dat ik zelf zonder de abrikozen ook erg lekker vind. Thanks voor je tip!

      Beantwoorden
  2. Sabina a.k.a Bienos zegt

    16/09/2013 om 20:27

    Myr, zijn het gedroogde abrikozen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      16/09/2013 om 20:45

      Hee Bien, ja met gedroogde abrikozen.

      Beantwoorden
  3. Simone zegt

    22/09/2013 om 14:32

    Leuk nog weer een verbeterde versie dus, ook geen agave siroop. Ga ik proberen. Straks de houmous maken!

    Beantwoorden
  4. Iekje zegt

    06/01/2014 om 12:35

    Kun je deze taart ook maken met speltmeel i.p.v. speltbloem?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/01/2014 om 15:03

      Hi Iekje,
      Je kunt de taart zeker ook maken met speltmeel in plaats van bloem. De korst wordt dan iets grover en iets minder olie. Dus de olie beetje bij beetje toevoegen zodat je deeg niet te nat wordt.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  5. Katrien zegt

    04/03/2014 om 20:20

    een algemene-appeltaartvraag: ik hou eigenlijk nooit deeg over om dat raster te maken. Hoe kan dat? Ik gebruik mijn kleinste springvorm 24 cm of moet ik nog een kleine aanschaffen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      04/03/2014 om 23:23

      Hi Katrien, Een springvorm van 24 cm is niet te groot. Wanneer je 2/3 van het deeg gebruikt voor de bodem hou je voldoende over voor de bovenkant. Je dient het deeg dan dun uit te rollen. Wanneer je het lekkerder vindt als de bodem en korst wat dikker zijn kun je natuurlijk ook iets meer deeg maken.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  6. Tineke zegt

    16/03/2014 om 01:12

    Ik heb deze appeltaart gemaakt maar hij was heel kruimelig. Er waren geen normale stukjes van te snijden, hij viel helemaal uit elkaar.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      16/03/2014 om 14:41

      Hee Tineke, Wat jammer dat hij uit elkaar viel.

      Het zou eventueel hier door kunnen komen.
      Het deeg is te warm of te wel te lang gekneed. Oplossing is korter kneden en/of het deeg even laten rusten ( in de koelkast)
      Een appelsoort gebruikt dat veel vocht afgeeft waardoor het deeg zachter blijft en dus uit elkaar valt. Oplossing kan zijn om wat paneermeel op de bodem te strooien voor je het appelmengsel erin strooit)

      Hoop dat je er iets aan hebt.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
      • Tineke zegt

        22/03/2014 om 13:22

        Hij was eerder te droog dan te nat. Waarschijnlijk is het dan gekomen omdat ik het te lang gekneed heb. Ik vond het al raar dat in het recept niet stond dat het in de koelkast moest, zoals in een normaal appeltaart recept. Tegelijk vroeg ikke. Af of dat zinvol zou zijn omdat boter natuurlijk opstijft in de koelkast maar olie natuurlijk niet denk ik.
        Afijn, ik heb het maar door de müsli heen gedaan, was ook erg lekker!

        Beantwoorden
        • Myriam zegt

          24/03/2014 om 13:31

          Leg het deeg alleen niet te lang in de koelkast de olie wordt dan namelijk echt heel erg hard en duurt het weer even voor je het deeg uit kunt rollen. Het makkelijkst is dus gewoon even apart leggen, niet in de koelkast.

          Beantwoorden
  7. Anoniem zegt

    06/04/2014 om 22:54

    Hoi Myriam, ik ga morgen voor de verjaardag van mijn dochter appeltaart zonder suiker maken, ik gebruik palmsuiker door het deeg EN geraspte citroen ( biologisch ) . Dat maakt het deeg erg lekker. Verder doe ik soms ook walnoten door de appel/ rozijnen mix.
    Ik maak mijn deeg met speltbloem en 1/3 amandelmeel. Ben benieuwd of het inderdaad niet te kruimelig gaat worden.
    Groetjes Patricia

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      07/04/2014 om 21:01

      Hi Patricia,

      Gefeliciteerd met je dochter.
      Klinkt lekker om ook citroen ook door het deeg te mengen in plaats van alleen door het appelmengsel.
      Ben benieuwd hoe je deeg geworden is met 1/3 amandelmeel. Wel lekker qua smaakt verwacht ik.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  8. Claire zegt

    18/04/2014 om 14:46

    Ziet er goed uit, kan ik ook kokos olie smelten en gebruiken? zo ja hoeveel dan? Alvast bedankt.

    Gr Claire

    Beantwoorden
  9. Sterre zegt

    14/08/2014 om 14:24

    Hoi Myriam,

    Welke olie zou ik kunnen gebruik ipv koolzaadolie? Ik heb namelijk geen koolzaadolie..

    Gr Sterre

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      14/08/2014 om 14:36

      Hi Sterre, Je kunt uiteraard ook een andere olie gebruiken. Kokosolie is bijvoorbeeld een gezonde keus omdat het verzadigd vet is. Zonnebloemolie kan ook maar is minder gezond omdat het oxideert wanneer je het verhit.

      Beantwoorden
  10. Nikki zegt

    22/08/2014 om 10:51

    Hoi, ik heb net de appeltaart gemaakt met speltmeel ipv speltbloem. Voor de rest heb ik gewoon je recept gevolgd.
    Het deeg werd al eigenlijk haast geen deeg tijdens het kneden, het bleef erg kruimelig (ook na toevoegen van wat extra water). Uitrollen ging hierdoor niet en stroken maken was hierdoor ook echt niet te doen.
    Nu na 45 min in de oven is het deeg nog erg droog (alsof je nog meel hapt) en kruimelig en dus geen echte “korst”.
    HELP HELP …. heb je een idee waar het fout is gegaan?
    Ps ik had rekening gehouden met het advies wat je aan Tineke had gegeven…
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      22/08/2014 om 11:21

      Hi Nikki, Wat ik kan bedenken is dat het komt door je meelsoort. Meel is sowieso een stuk grover dan bloem. Bloem is gezeefd meel. Als je een grof soort meel hebt gebruikt kan het zijn dat alle vezels en vliesjes niet goed aan elkaar blijven plakken waardoor het ui telkaar valt. Iets meer olie in plaats van water kan helpen of toch bloem of een minder grove meelsoort.

      Beantwoorden
      • Nikki zegt

        22/08/2014 om 11:35

        Dan is inderdaad toch de speltbloem ipv het meel een betere optie!
        Heb je ook een suggestie wat ik nu met dit resultaat kan doen om er nog wat van te maken?
        Zonde om het weg te gooien, daar ben ik namelijk geen voorstander van …

        Dankjewel voor je snelle reactie

        Beantwoorden
        • Myriam zegt

          22/08/2014 om 11:40

          Nee dat snap ik.. Even denken, als het wel te eten is (niet alleen een hap meel :))
          Kun je het misschien bij je ontbijt eten, door de havermout of (soja)yoghurt.

          Beantwoorden
          • Nikki zegt

            22/08/2014 om 11:59

            Helaas kan ik nu dan alleen de appelvulling (die trouwens heerlijk smaakt en ruikt) “hergebruiken” …. maar idd net zo lekker in de soyasoghurt! Thanx

            Beantwoorden
          • marieke zegt

            21/09/2014 om 22:06

            Beste Myriam,

            Nu al verschillende keren suikervrije appeltaart gemaakt, maar blijft mislukken…..
            Het deeg wordt niet een geheel, blijft korrelig en droog. Idd alsof je hap meel neemt. Door extra olie wordt het iets beter, maakt qua smaak dan ook niet lekker.
            Enig idee wat ik niet goed doe? Ben zo nieuwsgierig naar deze taart!

            Beantwoorden
  11. Janet zegt

    18/10/2014 om 08:19

    Het deeg was direct al heel erg brokkelig en kon niet worden uitgerold. Daarbij heel massief door de olie. ik heb de taart maar niet meer gebakken. Wel zonde van de ingrediënten

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      23/10/2014 om 09:25

      Hi Janet, Wat vervelend dat het deeg zo brokkelig was. Wat ik kan bedenken is dat het had geholpen als er iets meer water aan was toegevoegd. Meelsoorten verschillen daarnaast toch ook allemaal erg van elkaar. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  12. Annelies zegt

    07/08/2015 om 23:04

    Vol enthousiasme begon ik aan de appeltaart.
    Ik las het al eerder in een reactie, het deeg is erg kruimig en valt helemaal uit elkaar,de smaak van het deeg is matig. Ik mis toch echt de eieren die de boel een beetje bij elkaar houden. Leuk geprobeerd maar geen succes

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      15/08/2015 om 17:06

      Hi Annelies, Super jammer :(.. Omdat het inderdaad al er onder sta ga ik binnenkort het recept opnieuw maken en kijken waardoor het toch vaker mislukt. Bij ons was hij wel gelukt maar moet een reden voor zijn.

      Beantwoorden
  13. Tiny zegt

    30/11/2015 om 12:49

    Hoi Myriam,

    Lees nu pas alle reacties. Heb de taart dit weekend gemaakt. Inderdaad erg kruimelig, maar i.pv. water heb ik er maple syrup en nog wat extra kokosolie door gedaan. Het hielp allemaal niet. Daarna bij stukjes en beetjes in de vorm gedaan en ter plekke uitgerold. Eigenlijk uitgeduwd 🙂 Toen het appelmengsel er in en het deeg wat over was er overheen gekruimeld. De taart was erg lekker. Ik ben erg blij met dit recept want ik was al een tijdje op zoek naar een appeltaart zonder suiker. Bedankt!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      03/12/2015 om 12:24

      Hi Tiny, Wel een gedoe dus. Gelukkig was het resultaat lekker.:) Omdat het uitrollen van het deeg erg frusterend kan zijn ben ik verder gaan testen. Dit is een ander recept voor appeltaart.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  14. Nicole zegt

    31/01/2017 om 08:51

    Hallo Myriam

    Zou ik de speltbloem ook kunnen vervangen voor Mix-B van Schar?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....