We zijn weer terug in Nederland. En van het weer hier krijg ik gelijk een beetje een dip. Niet dat we vorige week mega mooi weer hadden op de camping maar je bent wel lekker de hele dag buiten. Ik probeer er maar het positieve van in te zien en ben lekkere recepten gaan maken die bij dit weer passen zoals een appeltaart
Taart waar je niet van hoeft af te kicken!
Eerst het recept van een appeltaart zonder suiker, boter en eieren. Het lukt mij toch niet om in één keer helemaal afkicken van de taartjes in Frankrijk. Maar dat is ook niet nodig met deze taart.
Qua bloem heb ik speltbloem gebruikt en er zit helemaal geen suiker in dit recept, enkel abrikozen, rozijnen en natuurlijk de appel die voor de zoete smaak zorgen.
Lastig uitrollen
Voordeel en tegelijk een nadeel van speltmeel; het bevat minder gluten. Voordeel: Er zijn veel mensen die gluten minder goed kunnen verdragen. Nadeel: Gluten zorgen er normaal gesproken voor dat het deeg makkelijk uit te rollen is. Houd hier rekening mee tijdens het maken van deze appeltaart. Rol je deeg uit op bakpapier zodat je het er makkelijk van af kunt halen met een spatel.
- 300 gram speltbloem
- 120 ml (kokos)olie
- 6 gedroogte abrikozen heel fijn gesneden of in de blender gehakt
- 2,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 0,5 tl zout
- eventueel 1 theelepel gemberpoeder
- 750 gram geschilde appel, (5 grote appels) in stukjes
- 2 eetlepels citroensap
- rasp van de schil van een halve citroen
- 2 theelepels kaneel
- 35 gram rozijnen
- eventueel abrikozenjam om het deeg mee te bestrijken voor een mooie bruine kleur
- springvorm van 22 cm
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng bloem, olie, abrikozen, bakpoeder, zout en eventueel gemberpoeder door elkaar heen en kneed tot een mooi glad deeg. Wanneer het deeg te droog blijft kun je eventueel een klein beetje water toevoegen.
- Wel eventueel de rozijnen in warm water.
- Voeg de stukjes appel, citroensap, citroenrasp, kaneel en rozijnen bij elkaar in een kom en meng goed door.
- Gebruik ⅔ van het deeg voor de bodem en de rand van de springvorm.
- Rol het uit en bekleed de ingevette springvorm.
- Vul met het appelmengsel.
- Rol het overgebleven deeg uit en maak slierten voor de bovenkant.
- Bak de suikervrije appeltaart in circa 60 minuten goudbruin.
Wanneer jullie het recept geprobeerd hebben hoor ik graag wat jullie ervan vinden!
Mia zegt
ik maak mijn deeg met alleen bloem, olie en een paar eetlepels water en een mespuntje zout en dat lukt ook perfect, het deeg probeer ik wel heel fijn uit te rollen en ik maak mijn taart volledig dicht. Bij de appels doe ik cranberries.
Myriam zegt
Klinkt ook erg lekker ga ik zeker proberen. De abrikozen maken het deeg ook nog iets zoeter maar denk dat ik zelf zonder de abrikozen ook erg lekker vind. Thanks voor je tip!
Sabina a.k.a Bienos zegt
Myr, zijn het gedroogde abrikozen?
Myriam zegt
Hee Bien, ja met gedroogde abrikozen.
Simone zegt
Leuk nog weer een verbeterde versie dus, ook geen agave siroop. Ga ik proberen. Straks de houmous maken!
Iekje zegt
Kun je deze taart ook maken met speltmeel i.p.v. speltbloem?
Myriam zegt
Hi Iekje,
Je kunt de taart zeker ook maken met speltmeel in plaats van bloem. De korst wordt dan iets grover en iets minder olie. Dus de olie beetje bij beetje toevoegen zodat je deeg niet te nat wordt.
Groetjes, Myriam
Katrien zegt
een algemene-appeltaartvraag: ik hou eigenlijk nooit deeg over om dat raster te maken. Hoe kan dat? Ik gebruik mijn kleinste springvorm 24 cm of moet ik nog een kleine aanschaffen?
Myriam zegt
Hi Katrien, Een springvorm van 24 cm is niet te groot. Wanneer je 2/3 van het deeg gebruikt voor de bodem hou je voldoende over voor de bovenkant. Je dient het deeg dan dun uit te rollen. Wanneer je het lekkerder vindt als de bodem en korst wat dikker zijn kun je natuurlijk ook iets meer deeg maken.
Groetjes, Myriam
Tineke zegt
Ik heb deze appeltaart gemaakt maar hij was heel kruimelig. Er waren geen normale stukjes van te snijden, hij viel helemaal uit elkaar.
Myriam zegt
Hee Tineke, Wat jammer dat hij uit elkaar viel.
Het zou eventueel hier door kunnen komen.
Het deeg is te warm of te wel te lang gekneed. Oplossing is korter kneden en/of het deeg even laten rusten ( in de koelkast)
Een appelsoort gebruikt dat veel vocht afgeeft waardoor het deeg zachter blijft en dus uit elkaar valt. Oplossing kan zijn om wat paneermeel op de bodem te strooien voor je het appelmengsel erin strooit)
Hoop dat je er iets aan hebt.
Groetjes, Myriam
Tineke zegt
Hij was eerder te droog dan te nat. Waarschijnlijk is het dan gekomen omdat ik het te lang gekneed heb. Ik vond het al raar dat in het recept niet stond dat het in de koelkast moest, zoals in een normaal appeltaart recept. Tegelijk vroeg ikke. Af of dat zinvol zou zijn omdat boter natuurlijk opstijft in de koelkast maar olie natuurlijk niet denk ik.
Afijn, ik heb het maar door de müsli heen gedaan, was ook erg lekker!
Myriam zegt
Leg het deeg alleen niet te lang in de koelkast de olie wordt dan namelijk echt heel erg hard en duurt het weer even voor je het deeg uit kunt rollen. Het makkelijkst is dus gewoon even apart leggen, niet in de koelkast.
Anoniem zegt
Hoi Myriam, ik ga morgen voor de verjaardag van mijn dochter appeltaart zonder suiker maken, ik gebruik palmsuiker door het deeg EN geraspte citroen ( biologisch ) . Dat maakt het deeg erg lekker. Verder doe ik soms ook walnoten door de appel/ rozijnen mix.
Ik maak mijn deeg met speltbloem en 1/3 amandelmeel. Ben benieuwd of het inderdaad niet te kruimelig gaat worden.
Groetjes Patricia
Myriam zegt
Hi Patricia,
Gefeliciteerd met je dochter.
Klinkt lekker om ook citroen ook door het deeg te mengen in plaats van alleen door het appelmengsel.
Ben benieuwd hoe je deeg geworden is met 1/3 amandelmeel. Wel lekker qua smaakt verwacht ik.
Groetjes, Myriam
Claire zegt
Ziet er goed uit, kan ik ook kokos olie smelten en gebruiken? zo ja hoeveel dan? Alvast bedankt.
Gr Claire
Sterre zegt
Hoi Myriam,
Welke olie zou ik kunnen gebruik ipv koolzaadolie? Ik heb namelijk geen koolzaadolie..
Gr Sterre
Myriam zegt
Hi Sterre, Je kunt uiteraard ook een andere olie gebruiken. Kokosolie is bijvoorbeeld een gezonde keus omdat het verzadigd vet is. Zonnebloemolie kan ook maar is minder gezond omdat het oxideert wanneer je het verhit.
Nikki zegt
Hoi, ik heb net de appeltaart gemaakt met speltmeel ipv speltbloem. Voor de rest heb ik gewoon je recept gevolgd.
Het deeg werd al eigenlijk haast geen deeg tijdens het kneden, het bleef erg kruimelig (ook na toevoegen van wat extra water). Uitrollen ging hierdoor niet en stroken maken was hierdoor ook echt niet te doen.
Nu na 45 min in de oven is het deeg nog erg droog (alsof je nog meel hapt) en kruimelig en dus geen echte “korst”.
HELP HELP …. heb je een idee waar het fout is gegaan?
Ps ik had rekening gehouden met het advies wat je aan Tineke had gegeven…
Alvast bedankt!
Myriam zegt
Hi Nikki, Wat ik kan bedenken is dat het komt door je meelsoort. Meel is sowieso een stuk grover dan bloem. Bloem is gezeefd meel. Als je een grof soort meel hebt gebruikt kan het zijn dat alle vezels en vliesjes niet goed aan elkaar blijven plakken waardoor het ui telkaar valt. Iets meer olie in plaats van water kan helpen of toch bloem of een minder grove meelsoort.
Nikki zegt
Dan is inderdaad toch de speltbloem ipv het meel een betere optie!
Heb je ook een suggestie wat ik nu met dit resultaat kan doen om er nog wat van te maken?
Zonde om het weg te gooien, daar ben ik namelijk geen voorstander van …
Dankjewel voor je snelle reactie
Myriam zegt
Nee dat snap ik.. Even denken, als het wel te eten is (niet alleen een hap meel :))
Kun je het misschien bij je ontbijt eten, door de havermout of (soja)yoghurt.
Nikki zegt
Helaas kan ik nu dan alleen de appelvulling (die trouwens heerlijk smaakt en ruikt) “hergebruiken” …. maar idd net zo lekker in de soyasoghurt! Thanx
marieke zegt
Beste Myriam,
Nu al verschillende keren suikervrije appeltaart gemaakt, maar blijft mislukken…..
Het deeg wordt niet een geheel, blijft korrelig en droog. Idd alsof je hap meel neemt. Door extra olie wordt het iets beter, maakt qua smaak dan ook niet lekker.
Enig idee wat ik niet goed doe? Ben zo nieuwsgierig naar deze taart!
Janet zegt
Het deeg was direct al heel erg brokkelig en kon niet worden uitgerold. Daarbij heel massief door de olie. ik heb de taart maar niet meer gebakken. Wel zonde van de ingrediënten
Myriam zegt
Hi Janet, Wat vervelend dat het deeg zo brokkelig was. Wat ik kan bedenken is dat het had geholpen als er iets meer water aan was toegevoegd. Meelsoorten verschillen daarnaast toch ook allemaal erg van elkaar. Groetjes, Myriam
Annelies zegt
Vol enthousiasme begon ik aan de appeltaart.
Ik las het al eerder in een reactie, het deeg is erg kruimig en valt helemaal uit elkaar,de smaak van het deeg is matig. Ik mis toch echt de eieren die de boel een beetje bij elkaar houden. Leuk geprobeerd maar geen succes
Myriam zegt
Hi Annelies, Super jammer :(.. Omdat het inderdaad al er onder sta ga ik binnenkort het recept opnieuw maken en kijken waardoor het toch vaker mislukt. Bij ons was hij wel gelukt maar moet een reden voor zijn.
Tiny zegt
Hoi Myriam,
Lees nu pas alle reacties. Heb de taart dit weekend gemaakt. Inderdaad erg kruimelig, maar i.pv. water heb ik er maple syrup en nog wat extra kokosolie door gedaan. Het hielp allemaal niet. Daarna bij stukjes en beetjes in de vorm gedaan en ter plekke uitgerold. Eigenlijk uitgeduwd 🙂 Toen het appelmengsel er in en het deeg wat over was er overheen gekruimeld. De taart was erg lekker. Ik ben erg blij met dit recept want ik was al een tijdje op zoek naar een appeltaart zonder suiker. Bedankt!
Myriam zegt
Hi Tiny, Wel een gedoe dus. Gelukkig was het resultaat lekker.:) Omdat het uitrollen van het deeg erg frusterend kan zijn ben ik verder gaan testen. Dit is een ander recept voor appeltaart.
Groetjes, Myriam
Nicole zegt
Hallo Myriam
Zou ik de speltbloem ook kunnen vervangen voor Mix-B van Schar?