Suikergoed en marsepein..
Rond deze tijd van het jaar zie je de supermarkten weer volstromen met speculaas, marsepein en pepernoten. Lekker en ook zo verslavend. Je denkt, ik neem een paar pepernoten en voor je het weet is het zakje leeg.
Mag het een beetje minder suiker zijn?
Jammer dat in aan meeste recepten voor speculaas 100 tot 150 gram basterdsuiker is toegevoegd. Ik heb dit weekend twee recepten voor speculaas zonder geraffineerde suiker geprobeerd en het resultaat is echt super lekker. Bij de één heb ik twee theelepels palmsuiker gebruikt als zoetstof. Palmsuiker is een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel. Bij het andere recept twee eetlepels appelstroop. Ik vond zelf de versie met palmsuiker lekkerder omdat de appelstroop een licht zure smaak geeft aan de speculaas wat je niet verwacht bij speculaas.
Het recept voor deze speculaasjes vind je in het Healthy Vega Sinterklaas recepten kookboek samen met recepten voor spelt pepernoten, vegan banketstaaf maar ook speculaas chocolade soufflé en gezonde chocolademousse!
Marloes zegt
Super lekker! Ik maakte ze zonder vormpje, daar werden ze wel snel donker door… Heb de temperatuur lager gezet en ze iets korter gedaan.
Myriam zegt
Hi Marloes, Leuk dat je het recept gemaakt hebt en de speculaasjes lekker geworden zijn. Leuk toch dat het eigenlijk net zo lekker kan zijn zonder suiker 🙂
Inge zegt
Het klinkt heerlijk, zo min mogelijk suiker! Echter ben ik al een tijd op zoek naar speculaas of koekkruiden maar kan deze nergens vinden, een tip?
Myriam zegt
Hi Inge, Supermarkten zoals de AH hebben soms koek of speculaaskruiden en zeker in deze tijd van het jaar. Of kookwinkels zoals Dille & Kamille. En anders kun je het natuurlijk ook online bestellen.
Lieneke van Ark zegt
Albert Heijn en Jumbo
angela zegt
Ik heb de speculaas kruiden gevonden gisteren bij de jumbo wit met blauwe deksel bij alle andere kruiden!
kan je speltbloem ook vervangen door iets anders?
spelt zitten namelijk ook allerlei gluten in waar ik niet zo goed over kan
Myriam zegt
Hi Angela, Je kunt de speltbloem ook vervangen door een glutenvrije bloem of meelsoort. Bijvoorbeeld de helft boekweitmeel en de helft rijstmeel.
Kauthar zegt
Leuk recept, mag bij mijn to-bake lijstje!
Louise zegt
Ik heb ze net gemaakt! De smaak is goed, maar ze zijn wel aan de droge kant (heb 3 eetlepels water toegevoegd aan het deeg tijdens het kneden). Een volgende keer nog meer water of beter nog wat kokosolie toevoegen?
Myriam zegt
Hi Louise, Leuk dat je de speculaasjes gemaakt hebt en dat de smaak goed was.
Voor de volgende keer om te zorgen dat ze minder droog worden
– iets korter in de oven
– of de temperatuur van de oven iets lager zetten
Groetjes, Myriam
Caroline zegt
Hoi,
Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om pepernoten mee te maken?
Groetjes, Caroline
Myriam zegt
Hi Caroline, Dat kan zeker. Bij het recept van de pepernoten gebruik ik ook nog een beetje plantaardige melk maar hiervan kun je ook pepernoten maken in plaats van speculaas als je dat wilt.
Groetjes, Myriam
Margreet zegt
Heerlijk zijn ze !! Enthousiast geworden door de pepernoten ben ik deze ook gaan bakken vandaag. Klopt het dat er (maar ) twee theelepels palmsuiker ingaan ? Ik vraag dit omdat bij de pepernoten vier eetlepels palmsuiker in het recept staan. Bedankt voor deze overvloed aan recepten op jullie site ! Ga zeker nog meer proberen.
groetjes Margreet
Myriam zegt
Hi Magreet, Bedankt voor je bericht leuk om te horen dat je enthousiast bent over de recepten. Bij de pepernoten heb ik meer suiker toegevoegd omdat ik vind dat die wat zoeter horen te zijn. De speculaasjes moeten vooral kruidig smaken. Als je het niet zoet genoeg vind kun je natuurlijk altijd iets meer toevoegen.
Groetjes, Myriam
Margreet zegt
Hoi Myriam,
Bedankt voor je reactie ! Ik lees hem nu pas. En ik snap wat je bedoelt wat betreft de zoetere pepernoten.
Voor de speculaas gebruik ik inderdaad wat meer suiker. Ik doe het deeg nu op bakpapier in een glazen ovenschaal en druk het plat, maar niet te plat. En dan heb je meer speculaasbrokken. Echt heel erg lekker !
groetjes Margreet
Margreet zegt
O, en net te laat zag ik dat ik het recept kon beoordelen. Dat doe ik dan even bij deze.
Margreet