I love chocolate
Chocolade.. ja toch wel één van mijn verslavingen. Ik was nooit echt gek op chocoladevla of mousse maar gewoon een stukje chocolade, cake of brownie sla ik niet graag af. Van de week liep in de supermarkt en zag daar chocolade kokoscake staan. Mijn eerste ingeving was ‘ja lekker die neem ik mee’ maar vervolgens dacht ik, ‘ik ga zelf een gezondere variant proberen te maken’. En dit is het resultaat.
Zonder gluten, boter, ei en melk graag
Ik heb amandel- en rijstmeel gebruikt zodat het recept glutenvrij is. Ei heb ik vervangen door gemalen lijnzaad met water. Door dit even apart te zetten krijgt het dezelfde structuur als eiwit.
In plaats van boter heb ik kokosolie. Ik heb dit keer kokosolie met kokossmaak gebruikt omdat het een chocolade kokos brownie is maar het kan natuurlijk ook met smaak en geurloze kokosolie.
Groot voordeel, dit recept hoeft maar 15 minuten in de oven. Je kunt dus snel van je eigen gemaakte chocolade kokos brownie genieten.
- 100 gram rijstmeel
- 80 gram amandelmeel
- ½ theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zuiveringszout
- 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 50 gram cacaopoeder
- 5 eetlepels kokosrasp
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water
- 50 gram kokosolie (met of zonder kokosgeur)
- 4 eetlepels water
- 1 theelepel appelazijn
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Maal de lijnzaad fijn en voeg de 6 eetlepels water toe en zet apart
- Meng de rijstmeel, amandelmeel, zout, bakpoeder, zuiveringszout, kokosbloesemsuiker, cacaopoeder en 3 eetlepels kokosrasp door elkaar in een kom
- Voeg lijnzaad, gesmolten kokosolie, appelazijn en water toe en meng goed door elkaar heen.
- Doe het beslag in een ovenschaal en zet in de oven voor 15 minuten
- Haal het uit de oven en besprenkel met 2 eetlepels kokosrasp
mmm dat ziet er lekker uit en lactose en gluten vrij!! YEAHHHH. kan de appelazijn en zuiveringszout ook worden vervangen door gist? en zo ja hoeveel gist dan?
Hee Patricia, je zou in plaats van appelazijn en zuiveringszout een extra bakpoeder kunnen proberen.
Ziet er lekker uit. Is er zaterdag nog een stukje?
Kan natuurlijk altijd nog een stukje maken.
Eva Kater mjamjam
Mijn zoontje mag geen amandel (noten). Wat is een goede vervanger voor amandelmeel?
Als het niet glutenvrij hoeft te zijn zou ik denk ik gewoon bloem (tarwe of een andere graansoort zoals spelt) gebruiken.
Klopt als het niet glutenvrij hoeft te zijn kun je gewoon bloem of meel gebruiken. Waarschijnlijk moet je dan iets meer water toevoegen.
Ga het proberen !!
Heb ‘m net gemaakt en de smaak is heerlijk! Hij valt alleen wel helemaal uit elkaar.. Vond het al erg droog toen ik ‘m in de ovenschaal deed, zou ik gewoon meer vocht kunnen toevoegen denk je?
Hoi, Als het deeg al vrij droog aanvoelt kun je een beetje extra kokosolie en water toevoegen.
Groetjes, Myriam
Bedankt! Ik nu een nieuwe gemaakt en hij staat in de oven, ben benieuwd 🙂
Ik heb*
Heb m gemaakt. Moest wel extra vocht bij, gelukkig had ik nog zelfgemaakte rijstmelk. Hij is goed gelukt, en lekker 🙂 vrijdag ga ik de knolselderij zoete aardappel appel soep maken. Ben benieuwd ! Grtjs
Teleurstellend.
Precies zo gemaakt als in het recept. Hij viel helemaal uit elkaar .
Ik adviseer veel extra vocht en minder zout.
Hier ook het probleem dat het te droog was en alles uit elkaar viel. Volgende keer doe ik er ook meer olie en water bij. En wat minder cacao en meer ietsjes meer kokosbloesemsuiker. Maar verder prima gerecht, ik probeer altijd iets en als t bevalt dan schaaf ik, indien nodig, naar eigen inzicht en ideeën het recept wat bij 🙂