Ik schreef over het nieuwe kookboek ‘Goed Zoet’. Een kookboek vol heerlijke baksels allemaal zonder geraffineerde suikers. Het favoriete recept van Nanne, de schrijfster van het boek, is de citroen kokostaart. Dit werd daarom het eerste recept dat ik uit het boek wilde proberen. Een feestelijke taart met als geheim ingrediënt… bloemkool. Ja echt waar, bloemkool.
Bloemkool als vulling
Ik nam de taart zondag op Moederdag als verrassing mee naar mijn familie. Ik liet iedereen raden welke ingrediënten er in de taart zaten. Kokos en citroen werden genoemd maar bloemkool zeker niet.
Ik word steeds enthousiaster van bloemkool. Ik gebruikte het al als hoofdingrediënt bij een recept voor broodbeleg, pizzabodem en als ‘rijst‘ vervanger en nu zelfs als taartvulling dus.
Rijststroop
Als zoetstof wordt er in het recept voor de vulling en topping rijststroop gebruikt. Ik zelf heb nog niet vaak rijststroop gebruikt. Volgens (niet wetenschappelijke) bronnen heeft rijststroop over het algemeen een hoge glycemische index. De bruine variant zou een lagere index moeten hebben. Nanne merkt dat rijststroop bij haar weinig schommeling veroorzaakt in haar bloedsuikerspiegel dus ik vind het de moeite van het proberen waard. Nogmaals: minder zoet is gewoon het beste, maar de ‘minst slechte’ optie is interessant voor die keren dat je wel zoet wil gebruiken. Een voordeel aan rijststroop is in ieder geval dat het nauwelijks fructose bevat.
Ik heb zelf nog iets minder rijststroop en kokosbloesemsuiker toegevoegd dan in het recept staat. Maar proef zelf en vind uit wat je lekker vindt.
- 150 gram zonnebloem- of pompoenpitten
- 60 gram kokosbloesemsuiker - (ik heb 40 gram gebruikt)
- 100 gram kokosolie
- mespunt zeezout
- 400 gram bloemkool, kort gestoomd
- rasp en sap van 1 biologische citroen
- 225 gram rijststroop (150 ml) (ik heb zelf 110 ml gebruikt)
- merg van een half vanillestokje
- 120 gram kokoscreme (te koop bij biologische winkel of toko)
- 3 gram agar agar (ongeveer een theelepel)
- 150 gram rijststroop (100 ml) (ik heb zelf 80 ml gebruikt)
- rasp en sap van 3 biologische citroenen
- 6 gram agar agar (ongeveer twee theelepels)
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in
- Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en laat kort draaien
- Smelt de kokosolie au-bain-marie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, kokosbloesemsuiker en zout. Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat daarna afkoelen.
- Doe de bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de rijststroop en het vanillemerg in de keukenmachine.
- Smelt de kokoscreme au-bain-marie tot hij vloeibaar is.
- Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien. Schraap af en toe de inhoud van de randen naar beneden tot je een egale massa hebt.
- Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime pan en verwarm op laag vuur. Het hoeft niet te koken, maar moet wel iets warmer worden dan 35 graden. Dat is de temperatuur waarbij de agar agar stolt.
- Als de agar agar vloeistof drie minuten heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt.
- Na drie minuten koken kun het onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
- Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.
- Snijd het rasp van de overige 3 citroenen tot fijne flinters.
- Meet het citroensap in een maatbeker en vul het sap aan met water tot je 150 ml vloeistof hebt.
- Doe het citroenwater en de citroenflinters in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht. Breng dit mengsel samen met de rijststroop aan de kook en laat het drie minuten koken.
- Haal de pan van het vuur terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel over in een steelpannetje of maatbeker waarmee je goed kunt gieten.
- Haal na ongeveer een minuut afkoelen de springvorm uit de koelkast en zet hem op een rechte ondergrond. Giet het citroenmengsel erop. Verdeel het direct over de bovenkant van de taart.
- Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven.
- Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden!
Jolien zegt
en zonder noten! daar word ik dan weer heel blij van 🙂
Myriam zegt
Ja, Ik heb voor bodem alleen zonnebloempitten gebruikt echt heel erg lekker en super simpel
Myriam Koning zegt
Sabina een recept voor jou. Ook zonder noten
Sabina van der Hoeven zegt
Jammm! Wil ik proberen. Is er nog een stukje over?
Myriam zegt
Nog een heel klein stukje.. Heb wel alweer heel erg lekkere koekjes gemaakt
Leonoor Koning zegt
Was erg lekker, super verrassing.
Leonoor Koning zegt
Was erg lekker, super verrassing.
Karin zegt
Deze taart is geweldig!
Myriam zegt
Yes! Dat vinden wij ook 🙂
Zus van Lam zegt
Voor een snelle taart heb ik speltbiscuitjes, gezoet met speltstroop, gebruikt en een beetje koksolie. 200 g. koekjes en 100 g. kokosolie. De taart is erg in trek, zeker bij de kinderen en hij wordt zeker tweewekelijks gemaakt met iedere keer een andere fruittopping. Dank voor het delen van dit recept!
Henriëtte Roelfsema zegt
Bij de ingrediënten staat 120 gram kokoscreme, dan zie ik niet terug in het recept?
Frank Beekwilder zegt
Hi Henriëtte, ik zie het er wel bijstaan (onder ‘vulling’).
Tineke zegt
Doe je de bodem in een taartvorm? En hoe groot is de taart dan/ de taartvorm. Ik vraag dat omdat ik de taart als dessert wil maken voor een veganistische maaltijd voor 24 personen.
Myriam zegt
Hi Tineke, Leuk dat je de taart wilt maken. Ja inderaad in een gewone springvorm van 20cm. 1 taart is dan voor 10/12 personen.