Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept – Vegan citroen kokostaart zonder gluten

Door Myriam 14 Reacties

Vegan citroen kokostaart

Citroen kokostaart met geheim ingredient

Ik schreef over het nieuwe kookboek ‘Goed Zoet’. Een kookboek vol heerlijke baksels allemaal zonder geraffineerde suikers. Het favoriete recept van Nanne, de schrijfster van het boek, is de citroen kokostaart. Dit werd daarom het eerste recept dat ik uit het boek wilde proberen. Een feestelijke taart met als geheim ingrediënt… bloemkool. Ja echt waar, bloemkool.

Bloemkool als vulling

Ik nam de taart zondag op Moederdag als verrassing mee naar mijn familie. Ik liet iedereen raden welke ingrediënten er in de taart zaten. Kokos en citroen werden genoemd maar bloemkool zeker niet.

Ik word steeds enthousiaster van bloemkool. Ik gebruikte het al als hoofdingrediënt bij een recept voor broodbeleg, pizzabodem en als ‘rijst‘ vervanger en nu zelfs als taartvulling dus.

Vegan citroen kokostaart - goed zoet

Rijststroop

Als zoetstof wordt er in het recept voor de vulling en topping rijststroop gebruikt. Ik zelf heb nog niet vaak rijststroop gebruikt. Volgens (niet wetenschappelijke) bronnen heeft rijststroop over het algemeen een hoge glycemische index. De bruine variant zou een lagere index moeten hebben. Nanne merkt dat rijststroop bij haar weinig schommeling veroorzaakt  in haar bloedsuikerspiegel dus ik vind het de moeite van het proberen waard. Nogmaals: minder zoet is gewoon het beste, maar de ‘minst slechte’ optie is interessant voor die keren dat je wel zoet wil gebruiken. Een voordeel aan rijststroop is in ieder geval dat het nauwelijks fructose bevat.

Ik heb zelf nog iets minder rijststroop en kokosbloesemsuiker toegevoegd dan in het recept staat. Maar proef zelf en vind uit wat je lekker vindt.

Stukje vegan citroen kokostaart

Recept - vegan Kokos Citroen taart zonder gluten
 
Print
Prep
30 minuten
Koken
3 uren
Totaal
3 uren 30 minuten
 
Aantal personen: 1 taart
Ingrediënten
Bodem
  • 150 gram zonnebloem- of pompoenpitten
  • 60 gram kokosbloesemsuiker - (ik heb 40 gram gebruikt)
  • 100 gram kokosolie
  • mespunt zeezout
Vulling
  • 400 gram bloemkool, kort gestoomd
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 225 gram rijststroop (150 ml) (ik heb zelf 110 ml gebruikt)
  • merg van een half vanillestokje
  • 120 gram kokoscreme (te koop bij biologische winkel of toko)
  • 3 gram agar agar (ongeveer een theelepel)
topping:
  • 150 gram rijststroop (100 ml) (ik heb zelf 80 ml gebruikt)
  • rasp en sap van 3 biologische citroenen
  • 6 gram agar agar (ongeveer twee theelepels)
Instructies
Bodem
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in
  3. Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en laat kort draaien
  4. Smelt de kokosolie au-bain-marie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, kokosbloesemsuiker en zout. Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat daarna afkoelen.
Vulling
  1. Doe de bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de rijststroop en het vanillemerg in de keukenmachine.
  2. Smelt de kokoscreme au-bain-marie tot hij vloeibaar is.
  3. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien. Schraap af en toe de inhoud van de randen naar beneden tot je een egale massa hebt.
  4. Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op.
  5. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime pan en verwarm op laag vuur. Het hoeft niet te koken, maar moet wel iets warmer worden dan 35 graden. Dat is de temperatuur waarbij de agar agar stolt.
  6. Als de agar agar vloeistof drie minuten heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt.
  7. Na drie minuten koken kun het onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
  8. Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.
Topping
  1. Snijd het rasp van de overige 3 citroenen tot fijne flinters.
  2. Meet het citroensap in een maatbeker en vul het sap aan met water tot je 150 ml vloeistof hebt.
  3. Doe het citroenwater en de citroenflinters in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht. Breng dit mengsel samen met de rijststroop aan de kook en laat het drie minuten koken.
  4. Haal de pan van het vuur terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel over in een steelpannetje of maatbeker waarmee je goed kunt gieten.
  5. Haal na ongeveer een minuut afkoelen de springvorm uit de koelkast en zet hem op een rechte ondergrond. Giet het citroenmengsel erop. Verdeel het direct over de bovenkant van de taart.
  6. Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven.
  7. Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden!
3.2.1303

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Dessert, Recept, Tussendoor Tags: Glutenvrij, Snack, Taart

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Kookboek Goed Zoet – Bakken zonder suiker
Thaise rijstsalade met grapefruit en snijbonen »

Reacties

  1. Jolien zegt

    12/05/2014 om 14:37

    en zonder noten! daar word ik dan weer heel blij van 🙂

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      12/05/2014 om 16:25

      Ja, Ik heb voor bodem alleen zonnebloempitten gebruikt echt heel erg lekker en super simpel

      Beantwoorden
  2. Myriam KoningMyriam Koning zegt

    12/05/2014 om 16:26

    Sabina een recept voor jou. Ook zonder noten

    Beantwoorden
  3. Sabina van der HoevenSabina van der Hoeven zegt

    12/05/2014 om 16:27

    Jammm! Wil ik proberen. Is er nog een stukje over?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      13/05/2014 om 09:42

      Nog een heel klein stukje.. Heb wel alweer heel erg lekkere koekjes gemaakt

      Beantwoorden
  4. Leonoor KoningLeonoor Koning zegt

    12/05/2014 om 19:14

    Was erg lekker, super verrassing.

    Beantwoorden
  5. Leonoor KoningLeonoor Koning zegt

    12/05/2014 om 19:14

    Was erg lekker, super verrassing.

    Beantwoorden
  6. Karin zegt

    29/03/2015 om 18:09

    Deze taart is geweldig!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      30/03/2015 om 16:13

      Yes! Dat vinden wij ook 🙂

      Beantwoorden
  7. Zus van Lam zegt

    16/08/2016 om 14:47

    Voor een snelle taart heb ik speltbiscuitjes, gezoet met speltstroop, gebruikt en een beetje koksolie. 200 g. koekjes en 100 g. kokosolie. De taart is erg in trek, zeker bij de kinderen en hij wordt zeker tweewekelijks gemaakt met iedere keer een andere fruittopping. Dank voor het delen van dit recept!

    Beantwoorden
  8. Henriëtte Roelfsema zegt

    25/09/2017 om 15:06

    Bij de ingrediënten staat 120 gram kokoscreme, dan zie ik niet terug in het recept?

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      02/10/2017 om 07:21

      Hi Henriëtte, ik zie het er wel bijstaan (onder ‘vulling’).

      Beantwoorden
  9. Tineke zegt

    28/12/2019 om 15:38

    Doe je de bodem in een taartvorm? En hoe groot is de taart dan/ de taartvorm. Ik vraag dat omdat ik de taart als dessert wil maken voor een veganistische maaltijd voor 24 personen.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      30/12/2019 om 10:40

      Hi Tineke, Leuk dat je de taart wilt maken. Ja inderaad in een gewone springvorm van 20cm. 1 taart is dan voor 10/12 personen.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....