Verjaardagstaart
Zaterdag was ik jarig en bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Iedereen verwachtte stiekem al dat we onze taarten zelf zouden bakken. Dus afgelopen vrijdag heb ik de hele avond in de keuken gestaan om appeltaart, carrotcake en deze vegan chocoladetaart te maken. Allemaal vegan en zonder geraffineerde suiker.
Notenbodem, dadel chocolade vulling en aardbeien als topping
De bodem van deze taart is lekker krokant en gemaakt van amandelen, cashewnoten en havermout. De dadels zorgen dat het een samenhangend geheel wordt en geven een zoete smaak. Je kunt de bodem ook van alleen noten en dadels maken (en de havermout dus weglaten) maar dan bevat je taart wel meer calorieën.
De vulling is gemaakt van dadels, noten, cacaopoeder en rijstmelk. Ik heb 250 ml rijstmelk gebruikt maar belangrijk is om de melk beetje bij beetje toe te voegen tot je de juiste structuur bereikt hebt. Het moet dezelfde structuur hebben als chocopasta.
Ik heb de taart versiert met aardbeien. Aardbeien zijn eigenlijk ook niet helemaal meer in het seizoen maar kon ik nu nog op de markt kopen. In de zomer is deze taart ook erg lekker met frambozen.
Dessert met de feestdagen
Ben je verantwoordelijk voor het dessert en heb je nog geen idee wat je moet maken deze kerst? Deze taart is een aanrader. Iedereen zal verrast zijn dat er geen boter, room, eieren of melk in zit.
- 55 gram cashewnoten
- 55 gram amandelen
- 80 gram havermout
- 120 gram dadels half uur geweekt in warm water
- halve theelepel zout
- 120 gram dadels half uur geweekt in warm water
- 55 gram cashewnoten
- 6 eetlepels cacaopoeder
- 4 eetlepels pindakaas (of andere notenpasta)
- ½ theelepel vanille extract
- 250 ml rijstmelk (of andere plantaardige melk)
- Aardbeien of frambozen
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Week de dadels een half uur van te voren hierdoor kunnen ze makkelijker worden fijngemalen in de keukenmachine
- Voeg de havermout, noten en zout voor de bodem samen en maal fijn in een keukenmachine
- Voeg de dadels toe en maal tot het een samenhangend deeg is waar je een bal van kunt maken.
- Rol het deeg plat en leg in de vorm
- Maak met een vork kleine gaatjes in de bodem
- Zet de bodem voor 10 - 20 minuten in de oven, tot je bodem goudbruin is
- Wanneer de bodem klaar is zet je hem apart en laat hem afkoelen
- Terwijl de bodem in de oven staat kun je de vulling maken
- Doe de dadels in de keukenmachine en maal fijn
- Voeg de cashewnoten, cacaopoeder, pindakaas en vanille extract toe en maal fijn.
- Voeg beetje bij beetje de (rijst)melk toe tot het de juiste structuur heeft bereikt (zelfde als chocopasta)
- Giet de chocoladevulling op de bodem en zet in de koelkast.
- Versier je vegan chocoladetaart als je hem gaat serveren met de aardbeien.
Antina van der Veen zegt
Het is geen aardbeien seizoen:-(
Kind of Wonderful zegt
Lijkt me heerlijk!
Jo Janneke zegt
Hij staat nu in de koelkast, ben benieuwd. Heb de chocoladepasta die overbleef geroerd met zaden, kokos en rozijnen in muffinvormpjes in de koelkast gezet.
Myriam zegt
Goed idee om het restant te mengen met rozijnen, kokos en zaden. mmm
Walter zegt
Ik ga hem denk ik proberen met hazelnoten ipv cashews. En ik hou niet zo van pindakaas, dus dat wordt een andere pasta. Zit er trouwens niet ook suiker in de pindakaas?
Myriam zegt
Je kunt de taart zeker ook maken met hazelnoten, lekker! Er is ook pindakaas zonder suiker maar je moet er wel op letten want het klopt dat er vaak suiker aan is toegevoegd.
Kirsten zegt
Oeh heerlijk! Krijg hier wel trek van hoor, haha 😉
Lisa zegt
Hoi! Welke keukenmachine gebruikt u?
Groetjes Lisa