Chocolade variant
De laatste tijd heb ik een paar keer mijn recept voor kruidcake met appel gemaakt. Super lekker, makkelijk en heel snel klaar. Het leek mij leuk om hier een variatie op te verzinnen en dat is deze chocoladecake met peer geworden. Ik had peren in huis en wilde hier iets mee bakken, terwijl ik bezig was bedacht ik me dat een combinatie met chocolade waarschijnlijk wel echt heel erg lekker zou zijn.
Ik heb cacao en een beetje chocolate chips toegevoegd. Lekker is dat de chips smelten maar niet door heel de cake vermengt worden dus bij sommige happen heb je een super volle chocoladesmaak :).
- 100 gram speltbloem
- 100 gram speltmeel
- ½ theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel bakingsoda
- 4 eetlepels cacao
- 1 peer in stukjes gesneden
- 3 eetlepels mapple siroop
- 40 gram kokosolie
- 150 ml water
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels chocolate chips
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vermeng in een kom de speltbloem, speltmeel, zout, bakpoeder, bakingsoda en cacao.
- Meng de stukjes peer er doorheen met een lepel.
- Spatel de gesmolten kokosolie, water, mapple siroop en citroensap er door.
- Meng als laatste de chocolate chips er voorzichtig doorheen.
- Bak in 25 tot 30 minuten de cake gaar. Als je met een sateprikker in het midden van de cake prikt moet deze er schoon uitkomen.
Miranda Boon zegt
Lekker zeg! Die chips zijn dat cacao nibs, of stukjes van een chocoladereep (of iets anders)?
Healthy Vega zegt
Hi Miranda, Het zijn druppeltjes chocolade dus je kunt ook kleine stukjes chocoladereep gebruiken.
Kyra zegt
Dat zijn chocoladedruppeltjes
Svenja zegt
Ziet er heerlijk uit!
patricia zegt
hai! ziet er heerlijk uit, alleen ik heb een glutenallergie, dus spelt is voor mij een “no go”. kan ik het ook maken met amandelmeel, boekwijtmeel? en dan de bloem en meel samenvoegen (qua hoeveelheid)?
hoor het graag!
Myriam zegt
Hee Patricia,
Ik maak zelf het liefst een mix van meelsoorten als ik een cake glutenvrij wil maken. Als je bijvoorbeeld alleen amandelmeel gebruikt vind ik het al snel ‘zwaar’ worden en boekweitmeel heeft een erg uitgesproken smaak.
Ik zou de volgende mix proberen
65 gram rijstmeel
45 gram havermeel (havermout gemalen)
75 gram boekweitmeel
15 gram maismeel
Ik kunt de mix ook al in grotere hoeveelheid maken en bewaren in de kast en wanneer er dan een meel met gluten in een recept wordt gebruikt het vervangen door dit mengsel. Maar misschien eerst 1 keer proberen of jij het lekker vindt.
Groetjes,
Myriam
patricia zegt
top thanks ga eens goochelen!!
Suuz zegt
Wooooooww klinkt erg lekker en ziet er super lekker uit!!!
heidi zegt
Misschien weer een domme vraag maar wat is het verschil tussen speltbloem en speltmeel. Bij ons is bloem en meel hetzelfde. Kan je het speltmeel ook vervangen door speltbloem of een ander soort bloem/meel?
Alvast bedankt!
Myriam zegt
Hi Heidi,
Speltmeel is gemalen spelt en speltbloem is gezeefd speltmeel. Meel bevat dus nog meer vezels. Alleen word je cake iets grover qua structuur.
Meel neemt meer water op dus als je alleen meel gebruikt moet je iets meer vocht toevoegen en als je alleen bloem gebruikt wat minder.
Groetjes,
Myriam