Ik krijg standaard tegen een uur of 11 en 5 uur zin in iets lekkers. Elke keer een stuk fruit of een stukje pure chocolade wordt ook saai. Bovendien zijn dit de momenten dat je kiest voor iets slechts als er niks anders voor handen is. Deze gezonde mueslireep is lekker, vullend en makkelijk te maken. Handig is om in het weekend er vast een aantal te bakken zodat je de eerste dagen van de week een reep mee kunt nemen naar je werk.
Variëren met noten
Ik heb aan deze reep veel pompoen en zonnebloempitten en noten zoals cashew en hazelnoten toegevoegd. Je kunt natuurlijk zelf variëren met wat je er aan toevoegt. Ook lekker zijn walnoten, pecannoten en rozijnen. Snij alle noten in grove stukken en probeer zo veel mogelijk noten en zaden aan je reep toe te voegen. Zorg er wel voor dat het nog 1 geheel blijft.
Kokosolie is gezond
Er zit maar weinig olie in dit recept maar toch kies ik het liefst voor kokosolie. Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Het voordeel hiervan is dat het niet oxideert wanneer je het verhit in tegenstelling tot olijf of zonnebloemolie. Oxidatie wil zeggen een reactie met zuurstof. Er ontstaan hierbij vrije radicalen. Ze verzwakken de biochemie van het menselijk lichaam. Vrije radicalen kunnen weer onschadelijk worden gemaakt door antioxidanten. Het is daarom van belang dat je voldoende antioxidanten binnen krijgt.
- 1 rijpe banaan, fijn geprakt
- halve wortel, geraspt
- 2 gewelde dadels
- 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
- halve theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels boekweitmeel
- 1 eetlepel amandelmeel
- 1 eetlepel kokosrasp
- snufje zout
- 1 eetlepel lijnzaad / hennepzaad
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 2 eetlepels hazelnoten, in stukjes gehakt
- 2 eetlepels cashewnoten, in stukjes gehakt
- 1 eetlepel rozijnen
- Pecannoten, walnoten, amandelen, sesamzaadjes, goijbessen etc.
- Verwarm de oven op 180 graden
- Prak de banaan, snij de dadels in hele kleine stukjes en rasp de wortel
- Doe banaan, dadels en wortel samen in een kom met de kokosolie en mix met een staafmixer.
- Voeg het bakpoeder, amandelmeel en boekweitmeel en snufje zout toe. Controleer zelf de hoeveel meel Het beslag mag wat dik zijn maar niet te droog. Wanneer dit wel het geval is voeg je een beetje water of extra banaan toe. Mix alles goed door elkaar met de staafmixer
- Voeg de kokosrasp, gehakte noten, zaden ten rozijnen toe en meng met een lepel
- Schep met een lepel een schep van het beslag op het bakpapier en maak plat met een lepel
- Zet in de oven voor circa 15 minuten.
- Controleer na 5 minuten. Is de bovenkant bruin? Draai de repen om
- Laat de repen goed afkoelen en verpak ze het liefst apart zo blijven ze het lekkerst
Geef een reactie