Ik weet het, het is pas oktober, Sinterklaas is nog lang niet in het land, de kruidnoten-lovers die op Facebook posten toen ze weer in de winkels lagen werden in de ban gedaan, kortom, het is nog te vroeg. Maar toch, ik kan er niets aan doen, ik heb ook al zin in speculaas en kruidnoten…
Een te grote verleiding
Nu had ik me ook laten verleiden om een zakje (bio)kruidnoten te kopen, maar daar zit toch echt veel te veel (riet)suiker in. En dat is niet beter dan onze normaal gebruikte bietsuiker, en wel goed voor een rommelende buik en een flauw en misselijk gevoel. En trouwens veel te zoet qua smaak. Niet fijn!
Door kruiden minder behoefte aan zoet
Het valt me op dat bij de recepten waarin veel kruiden worden gebruikt, zoals kruidkoek of speculaas, de noodzaak om veel zoetstof te gebruiken minder is. De kruiden nemen een deel van de taak van de suiker over. Als je gewend bent om veel suiker te eten dan zal het je wel opvallen dat zo’n recept minder gezoet is. Maar ik kan je vertellen dat het erg snel went. Je zult dan ook heel vlot ‘gewoon’ gezoete etenswaren als te zoet ervaren.
Wennen aan minder zoet
Doe met het bovenstaande dus je voordeel; dit is een recept dat ook lekker is met minder suiker. Door de gebruikte kruiden heeft het wel heel veel smaak en daarmee kun je goed wennen aan minder zoet snoepen.
Het recept voor de gevulde speculaas staat in het Healthy Vega Sinterklaas recepten kookboek samen met nog veel meer lekkere en verrassende Sint recepten!
Marloes Gesman-de Witte zegt
Hoi, ik lees dat je aanraad om agave siroop te gebruiken om alles eventueel iets zoeter te maken. Agave siroop is echt nog slechter dan suiker las ik laatst. Beter dus om ahorn siroop, honing of kokosbloesemsuiker te gebruiken…
Healthy Vega zegt
Hi Marloes, ik ben het met je eens dat het er verschillende meningen circuleren over of Agave wel of niet ok is. Als je het in lage hoeveelheden gebruikt is het waarschijnlijk niet heel slecht, met name ook door de lage glycemische index en -lading. Het is hoe dan ook omstreden; daarom inderdaad beter om het niet aan te raden. Ik heb het veranderd in de post, bedankt voor je reactie. Frank
mandy zegt
Pas op.. honing wordt met verhitting (boven de 75 graden) giftig!
En de goede voedingsstoffen gaan dan kapot. Toch?!
Ik gebruik zelf het liefst stevia (uit de reformwinkel!) Dat kan wel tegen verhitting toch?!
Frank Beekwilder zegt
Hi Mandy, zover ik weet heeft verhitting alleen invloed op de enzymen die erin zitten (die gaan dan kapot). Over giftig worden van honing bij verhitting heb ik nog nooit gehoord. Daarnaast gebruik ik in dit recept ook geen honing hoor! 🙂
Stevia is geschikt om mee te koken en te bakken. Let dan inderdaad wel op de soort die je gebruikt; veel van de soorten die in de supermarkt verkocht worden bevatten maar een laag percentage stevia, de rest is vaak maltodextrine.