Ontbijtkoek en nostalgie
Ik ben opgegroeid met ontbijtkoek. Een plakje mee naar de zwemles. Voor onderweg in de auto. Mee naar school. In de namiddag: ‘Heb je nu al trek? Hier, neem nog even een plakje ontbijtkoek. We gaan straks pas eten’. Ontbijtkoek leek altijd een gezond alternatief. Zeker gezonder dan koekjes en cake. En die van ons was altijd een beetje droog, dat droeg voor mij ook bij aan het gezonde imago. Maar ja, er zit weliswaar geen vet in maar wel veel suiker. Vervelende van suiker is dat het vanzelf vet wordt in je lichaam als je het niet verbrand. Het is een misvatting om te denken dat producten zonder vet gezond zijn.
Zoetekauw
Zoet is een traktatie, zo ben ik geprogrammeerd. Want naast dat dagelijks terugkerende plakje ontbijtkoek was er ook het koekje bij de thee. De dropjes en fruitela’s tussendoor. Het toetje na het eten. En iets vieren, dat doe je met taart. Ik heb het vrolijk voortgezet en tot dusver aardig wat cakes, taarten en koekjes gebakken in mijn leven. Want zelf maken is zoveel lekkerder als voorverpakt! Ik zet er ook geen punt achter, dat zoet bakken. Maar ik merk dat ik me beter voel als mijn bloedsuikerspiegel niet teveel stuitert. Zo’n hele bonbonbloc in één keer. Hoe deed ik dat eigenlijk?
Voorraadje aanleggen
Als ik nou in het weekend een voorraadje bak, dan heb ik tijdens de weekdagen iets lekkers in de kast en in de tas. Handig voor als ik sta te wachten op de trein en de muffins van La Place weer lonken. Regeren is vooruitzien!
Te beginnen met bananenbrood
Een goede start, al zeg ik het zelf, dat bananenbrood met rozijnen en boekweit. Zo lekker zelfs, dat we ook hebben geserveerd tijdens Restaurant Day op 16 februari 2014 in onze Koek-en-zopiekraam. De bananen, rozijnen en suiker geven de snelle kick voor de acute trek. Op de boekweit en speltbloem kun je vervolgens nog een tijdje vooruit. Met ons kom je de zondag wel door!
- 3 rijpe bananen
- 1 el citroensap
- 120 ml kokosolie
- 80 gr oersuiker
- 75 gr (gewelde) rozijnen
- 200 gr speltbloem
- 50 gr haver- of boekweitvlokken
- ½ tl zout
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Prak de bananen met een vork of in de keukenmachine en voeg het citroensap, olie, suiker en rozijnen toe
- Roer tot een glad mengsel
- Meng in een andere kom de bloem, vlokken, zout, bakpoeder en baking soda
- Roer de vloeibare ingrediënten door de droge en schep een paar keer om
- Giet het mengsel in een ingevette bakvorm (met olie) en bak ongeveer 45 minuten op 190 graden
- Als een satéprikker droog uit je cake komt is hij klaar
Eke Boonstra zegt
Lijkt me HEERLIJK!!!
Eke Boonstra zegt
Lijkt me HEERLIJK!!!
Esther van der Storm zegt
Nice! Wij komen waarschijnlijk met z’n drietjes. Gooien we Eef in d’r berenpak in de draagdoek 😉
Esther van der Storm zegt
Nice! Wij komen waarschijnlijk met z’n drietjes. Gooien we Eef in d’r berenpak in de draagdoek 😉
Healthy Vega zegt
Leuk!! Tot zondag! x Myriam
Suzanne Geluk zegt
Kan je in dit recept de spelt vervangen voor amandelmeel? Zodat het glutenvrij is?
Healthy Vega zegt
Hi Suzanne, Om het recept glutenvrij te maken zou ik zelf eerder een combinatie van amandel en rijstmeel bijvoorbeeld gebruiken (omdat het anders misschien iets te sompig wordt) maar als je het toch gaat proberen hoor ik graag hoe het is geworden.
Heidi Koninckx zegt
Sorry misschien een domme vraag, maar wat is oersuiker? heb hier nog nooit van gehoord.
Healthy Vega zegt
Hi Heidi, dit is ongeraffineerde suikerrietsap, je kunt ook kokosbloesemsuiker of palmsuiker gebruiken bijvoorbeeld.
Jessica zegt
Kan je hiervoor ook stevia gebruiken?
lisanne zegt
Bedankt voor dit recept, top! ook heel lekker met walnoten erdoor!