Appeltaart is de meest populaire taart om thuis te bakken. Lekker en kan eigenlijk niet mislukken toch?
Zou je denken maar niets bleek minder waar. Eerder deelde ik al een recept voor een suikervrije appeltaart met speltmeel. Speltmeel is populair en heeft als voordeel dat het minder gluten bevat. Nadeel is dat je deeg een stuk minder goed uit te rollen is. En dit zorgt (heel begrijpelijk) voor de nodige frustraties!
Spelt of toch liever volkorenmeel?
Daarom een nieuw verbeterd recept. Met als enige kanttekening dat dit recept voor appeltaart weer op basis van speltmeel is. Het is voor veel mensen beter verteerbaar maar kost je dus wel iets meer moeite.
Wie prima gluten kan verdragen en minder tijd wilt besteden aan het uitrollen van het deeg adviseer ik om gewoon volkorenmeel te gebruiken.
Uitrol tips!
Met speltmeel breekt het deeg gemakkelijker. De gluten in deeg zorgen normaal gesproken voor elasticiteit. Wat ik je als tip wil meegeven als je wel speltmeel gebruikt. Rol het deeg uit op bakpapier en steek de bodem uit met de springvorm. Rol daarna overige deeg ook uit op een bakpapiertje en snij stukken voor de zijkant en bovenkant en haal ze los met een spatel.
Zonder toegevoegde suiker
Het recept voor deze appeltaart is volledig zonder suiker. Vaak wordt er nog kokosbloesemsuiker gebruikt bij ‘suikervrije’ taarten maar dit is helemaal niet nodig. De vulling wordt gezoet met appels, kaneel en rozijnen en het deeg enkel door de fijn gemalen dadels.
- 330 gram (spelt)meel
- 110 ml kokosolie
- 2 eetlepels koud water
- 5 verse zachte dadels of geweekte dadels
- 2,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 0,5 tl zout
- rasp van halve biologische citroen
- 2 eetlepels havermout
- 1 kilo stevige appels (zoals goudreinet of jonagold of de iets zuurdere appel granny smith)
- 2 eetlepels citroensap
- rasp van een halve biologische citroen
- 2 theelepels kaneel
- 55 gram (blanke) rozijnen
- eventueel jam om het deeg mee te bestrijken voor een mooie bruine kleur
- springvorm van 22 cm
- Week de dadels en rozijnen minimaal 5 minuten in warm water
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de dadels fijn of snij ze zo fijn mogelijk
- Doe in een grote kom het meel, olie, water, dadels, bakpoeder, rasp van een halve citroen en zout
- Kneed het deeg met je handen en maak er een bal van. Wanneer het deeg te droog blijft kun je eventueel een klein beetje water toevoegen. (eetlepel per keer)
- Doe wat folie om het deeg en leg het in de koelkast terwijl je de appels snijdt.
- Snij de appels in blokjes
- Voeg de stukjes appel, citroensap, overige citroenrasp, kaneel en droog gedepte rozijnen bij elkaar in een kom en meng goed door.
- Haal het deeg uit de koelkast en gebruik ⅔ van het deeg voor de bodem en de rand van de springvorm.
- Rol het uit (op bakpapier) en bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm.
- Besprenkel de bodem met de havermout (dit neemt het vocht van de appels op en voorkom je dat je een natte slappe bodem krijgt)
- Vul de springvorm met het appelmengsel
- Rol het overgebleven deeg uit en maak slierten voor de bovenkant. Het werkt het beste als je het deeg uitrolt op een stuk bakpapier en het deeg eraf haalt met een spatel.
- Smeer eventueel het deeg in met een beetje jam
- Bak de suikervrije appeltaart in circa 50 minuten goudbruin. Hou je taart goed in de gaten want elke oven is net weer even anders.
Femke Tolsma Bakker zegt
Gerda Walstra en Geertje Visser 🙂
Geertje Visser zegt
Jaaa lekker!!
Femke Tolsma Bakker zegt
Hm…jammer, op de appels en een beetje speltmeel na heb ik alle ingrediënten in huis. Ideetje voor het weekend 🙂
Roxanne Overdijk zegt
Joey van der Ven
Monique zegt
Is het ook mogelijk om het deeg zoeter te maken met banaan?
Myriam zegt
Hi Monique, Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar denk dat dit wel werkt.
Judith zegt
Megalekker recept!! Een echte aanrader!!!
Daniëlle zegt
Wordt dit deeg lekker krokant? Ik wil hem dan vullen met blauwe bessen en appel. Lijkt me heerlijk! Is de 110 ml kokosolie hetzelfde als 110 gram? Anders is het zo lastig af te meten! Heb je anders het aantal el?
AJ zegt
De appel was lekker maar de taart niet. Rand was net.een hap meel.
Nou zit ik nog in de beginfase van suikervrij bakken. Maar dit vonden we geen succes. Sorry. Ik kon ook geen rolletjes maken van het deeg. ..Mogelijk te lang gekneed..
Anja zegt
Je kunt ook cocosbloemsuiker gebruiken als je het deeg zoet wilt hebben.
Jasper Stut zegt
Hi,
Vandaag het recept gebruikt om twee taarten te maken. Ik had volkorenmeel ipv speltmeel gebruikt omdat ik als tamelijk onervaren bakker op safe wilde spelen. Hiernaast had ik 4 eetlepels agave siroop toegevoegd. Meer vegan dan anti plantaardige suikers zeg maar. Taart was heerlijk, de proevers werden er stil van:-). Een vraag:
Ik kreeg de deeg niet goed solide (was te kruimelig) waardoor ik het geheel wat uit elkaar viel. Wat kan ik hier een volgende keer tegen doen? Andere olie? Langer kneden, zo ja hoe lang dan ongeveer? Ander meel?
Super thx voor recept,
Groet,
Jasper
Martine zegt
Ik heb het zojuist gebakken, echter het smaakte ontzettend naar de speltbloem en het was heel erg ‘zanderig’ qua zoetgehalte was het oké. Hoe krijg ik het vaster van structuur?
Anniek zegt
Smaak van de taart is heerlijk. Ik heb wel echt moeten stoeien met het deeg. Uiteindelijk heb ik er een eitje doorheen gegooid (niet vegan natuurlijk, maar dat ben ik ook niet) dit hielp.
Door de appels heb ik twee eetlepels honing gedaan, maar wellicht was dit eigenlijk helemaal niet nodig.
Myriam zegt
Ja wat het lastig maakt om het deeg stevig te maken is dat het vegan is. Ei helpt wat dat betreft zeker 🙂
Ineke de Wild zegt
Een paar eetlepels roggemeel maakt dat het deeg beter plakt.
Dominique zegt
Hoeveel eieren moet je dan toevoegen?
Ineke de Wild zegt
Een paar eetlepels roggemeel maakt dat het deeg beter plakt.
Els zegt
Zou geweekte chia zaden misschien maken daf heg deeg beter aan elkaar plakt?
Alexandra zegt
Christy / I didn’t think about going to Thailand for the beaches! I think that is a great idea! We will do that instead of Hawai. do you have any suggestions on which airline would be best to do stopovers on the way to Shanghai. I heard that AA does not allow stoosvero…npt sure about United though.
Bobbie zegt
Sorry maar ik vond dit absoluut niet voor herhaling vatbaar. Niet zoet genoeg, deel smaakt naar bloem, en os korrelig.
Julia zegt
Ziet er heerlijk uit! Kan ik ook speltbloem gebruiken ipv meel en zoeten met agave siroop ipv dadels? Dank!
Sanne zegt
Bedankt voor het recept! Vandaag met mijn zoo gek gemaakt. De rozijnen eruit gelaten want die vind hij niet lekker. Hij vind het een top appeltaart 🙂
Sanne zegt
Bedankt voor het recept ! Vandaag met mijn zoon deze appeltaart gemaakt. De rozijnen eeuit gelaten want die vind hij niet lekker. Hij vind het een top appeltaart 🙂
linda zegt
Beetje late reaktie maaaaar vervang je ei door lijnzaad.
Vervang 1 ei door 1 eetlepel gemalen lijnzaad te vermengen met 3 el water. Laat het even rusten voor gebruik. Je zal zien dat er zich rond het lijnzaad een dun vliesje ontwikkeld. Dit vliesje zorgt uiteindelijk voor de binding.
Geen gemalen lijnzaad gevonden? Dan kan je ook 2 el ongemalen lijnzaad nemen en deze in de koffiemolen malen. Mits je in bezit bent van een koffiemachine dan Extra pluspunt: lijnzaad voorziet je ook van je benodigde Omega 3! Ook chiazaad is trouwens een mogelijkheid. Je kan dezelfde verhouding hanteren.
Bron: veganistischkoken.be
Grietje zegt
Speltmeel minder gluten? Juist meer! Veel gemaakte vergissing.
Tiny zegt
Dit is absoluut GEEN vegan appeltaart! Dan zou je geen speltmeel en havermoutmeel kunnen gebruiken. Eerst goed je huiswerk doen voor je erop zet dat dit een Vegan appeltaart is. Dus mensen als je niet tegen gluten kan is dit geen goede keuze.
Myriam zegt
Sinds wanneer betekent vegan ook glutenvrij?
Het is inderdaad geen appeltaart voor mensen die niet tegen gluten kunnen maar te taart is wel degelijk vegan.
Sam zegt
Hoezo is dat volgens u niet vegan?
Truus zegt
Mijn hele leven maak ik al appeltaart. Vandaag voor het eerst één met speltbloem en (bijna)zonder boter, pff dat viel niet mee. Wat een vervelend deeg. Maar ik heb doorgezet en een beetje gesmokkeld: boter erin gedaan, want anders werd het echt geen samenhangend deeg. Hij staat nu in de oven, ik ben benieuwd naar het resultaat!
Truus zegt
Nee, helaas, niet echt gelukt. Het deeg is hard en droog en smaakloos (herstel: smaakt naar karton). Ik blijf toch maar met tarwebloem bakken, ook al schijnt dit ‘minder gezond’ te zijn. Als ik dan toch eens wat te vieren heb dan doe ik dit liever met iets dat ik echt lekker vind.
Elles zegt
Net gebakken en tevreden. Beetje water bij het deeg gedaan en heerlijk krokant.
Nelleke zegt
Waarom niet gewoon bloem? Spelt- of tarwemeel hebben niets te maken met vegan. Zonder suiker, margarine en ei is allemaal prima maar met volkorenmeel is echt niet lekker.