Buiten regent het al dagen. Hoewel de zon er af en toe zomers doorheen prikt, is de waterkoude merkbaar hier in huis. Mijn theeconsumptie schiet omhoog en als klapper heb ik opeens zin om een appeltaart te maken. Nou, vooruit dan maar!
Longtime fan
Ik ben een groot fan van zelfgebakken appeltaarten. Ik vermoed dat mijn moeder me hiermee heeft opgezadeld. Iedere herfst gaf ons bescheiden appelboompje in de voortuin zoveel appels dat we aan het verwerken sloegen: appeltaart en appelmoes.
Ik houd van chunky appelpartjes in de taart. En lekker veel kaneel. Gelei erop vind ik maar glazig. Bah, zo’n blubber laagje. En ik kan je zo vertellen welke cafés in de stad goede taarten bakken. Want ik vind het altijd wel een gedoe, die appels snijden. Aanschuiven in een cafeetje is dan een goed alternatief.
Hotel Van der Werff
Zo niet bij Hotel Van der Werff op Schiermonnikoog. ‘Vier maal?’, vroeg de ober toen wij eens op een herfstochtend rond 10:00 uur het café-restaurant binnenliepen. Gezien het tijdstip maakten we eruit op dat hij koffie bedoelde. Nee, cappuccino deden ze niet aan. Er stond een grote kan filterkoffie klaar. Ik had toen al moeten weten dat ik beter niet kon vragen wat voor appeltaart ze hadden. Wat een rare vraag. Hij verliet hoofdschuddend onze tafel. En ik, Noorderling, voelde me opeens heel Amsterdams. Het geleilaagje heeft de man op de taart gelaten, maar hij had mijn puntje wel mooi in de magnetron opgewarmd.
Zonder suiker
Dit recept is voor een appeltaart zonder suiker. Het zijn de maple siroop en de kaneel die de taartbodem lekker zoet maken. De havermout en het volkoren meel zorgen voor de bite.
- 125 g volkorenbloem
- 60 g havermout
- 100 ml kokosolie
- 175 gram maple siroop
- 1 ei-vervanger (1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water)
- 2 el gemalen kaneel
- 1 tl zout
- 50 g gedroogde cranberries
- 600 g zoet-zure appels
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Doe de bloem, havermout, olie, 125 g maple siroop, de ei vervanger, 1 el kaneel en het zout in een kom. Mix in 3 min. tot een gelijkmatig deeg. Vet de taartvorm in met de olie.
- Verdeel het deeg over de taartvorm zodat er een bodem met een opstaande rand ontstaat van een ½ cm dik. Verdeel de cranberry’s erover.
- Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in stukjes en doe in een kom. Meng de rest van de maple siroop en de rest van de kaneel erdoor en schep de appels in de taartvorm.
- Bak de taart in ca 45 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen en serveer.
Ellie Gommans zegt
Dit lijkt me heel lekker!! Alleen werkt het linkje bij mij niet :)?
Ellie Gommans zegt
Dit lijkt me heel lekker!! Alleen werkt het linkje bij mij niet :)?
Ellie Gommans zegt
Dit lijkt me heel lekker!! Alleen werkt het linkje bij mij niet :)?
Jessica Szabo zegt
De link lijkt niet te werken.
Annette van Tiggele zegt
Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken!!
Annette van Tiggele zegt
Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken!!
Annette van Tiggele zegt
Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken!!
Marjolein zegt
Is het ook mogelijk om het volkorenmeel te vervangen door bijv amandelmeel etc? Ik eet nl geen gluten?
Machteld zegt
Smelt je de kokosolie voordat je ‘m toevoegt?
Machteld zegt
Nog een vraagje; welke maat taartvorm gebruik je?
Maaike zegt
Staat in de oven! Ik heb je bodem als inspiratie gebruikt voor mijn bramentaart. Het was alleen te weinig voor mijn bakvorm, dus nu heb ik het in een bakvorm met ‘taartpunten’ gemaakt.
Angela zegt
Even een vraagje : kan je deze taart ook invriezen ?
Myriam zegt
Hi Angela, Dit kan zeker. Ik zou hem dan lekker weer even oppiepen in de oven 🙂