Alle vrouwen kunnen er over mee praten. De onweerstaanbare drang naar chocola. Vooruit, ik kan het niet ontkennen. Het bruine verschijnsel is ook mijn grote liefde. Ik eet echt behoorlijk gezond maar chocola kan ik gewoon niet afstaan. Echt. Soms heb ik het gewoon nodig!
Helaas staat chocola nou niet per sé bovenaan mijn lijstje van meest gezonde dingen. En heb ik er een soort haat-liefdes relatie mee ontwikkeld. Natuurlijk, pure cacoa is super healthy en lekker voor in taarten en koekjes. Maar koop je een normale brownie, dan kan je maar beter niet letten op wat er allemaal inzit…
Om het een beetje binnen de perken te houden maak ik wel af en toe een verantwoorde pure chocolade brownie zonder suiker. Ja, je leest het goed. Brownie en gezond gaan prima samen! Ik schuif het met een groot plezier naar binnen en achteraf heb ik geen spijtgevoel.
Deze vrijdag was ik jarig en was het tijd om mijn bak-skills aan mijn collega’s te laten zien. Want, een verjaardag is niet compleet zonder een goed stuk cake vind ik. Hij viel bij iedereen op kantoor goed in de smaak, dus ik kan niet wachten om hem ook met jullie te delen! Tijd voor een goddelijk recept, ik hoor graag wat jij er van vindt!
- 90 gram havermout meel (gemalen havermout)
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 gram kokosolie
- 1,5 deciliter zoetstof (zoals rijst-, maple-, agavesiroop of palmsuiker)
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepels gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water (flax ei, als je wilt zou je hier een ei kunnen gebruiken)
- 50 gram walnoten, in stukjes
- 150 gram pure chocolade (72%)
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng in een bakje de lijnzaad met het water en zet weg
- Meng in een kom het havermout meel met het zout en het bakpoeder
- Smelt de chocolade op laag vuur in een pan samen met de kokosolie (niet te heet laten worden! Je kunt het ook Au bain-marie doen)
- Neem de pan van het buur en voeg de zoetstof en het vanille extract toe
- Roer het meel door het chocolade mengsel, net als de flax eieren en de walnoten
- Doe het beslag in een met bakpapier beklede vierkante vorm
- Afhankelijk van de grootte van de vorm (en dus de dikte van de brownie) 25 tot 30 minuten bakken. Je brownie moet gaar zijn, maar zeker niet te droog
- Laat deze een half uur afkoelen in de vorm. Stort de brownie op een bord en snij deze in kleine vierkantjes
Sanne zegt
Ziet er goed uit lotje!
Wilma Sassen zegt
Hij staat nu in de oven. Ik ben benieuwd!!
Resh zegt
Is 125 gram, niet erg veel?hij is bij mij mislukt niet gerezen en heel olieachtig. Wellicht nog tips, ben echt op zoek naar een gezond brownie recept.
Groet,
Reshma
Reshma zegt
Is 125 gram, niet erg veel?hij is bij mij mislukt niet gerezen en heel olieachtig. Wellicht nog tips, ben echt op zoek naar een gezond brownie recept.
Groet,
Reshma
Karolien Bollen zegt
Bij mij ook mislukt. Eg loperig. Ofwel te weinig meel ofwel te veel olie/chocolade….
Hellep?
marie zegt
Hoi, er staat suikervrij terwijl er wel degelijk suiker in zit! 72% chocolade is altijd met SUIKER!!
Sofie zegt
Heb al vaker vegan recepten gemaakt maar dit was werkelijk niet weg te krijgen
E zegt
Zojuist de brownie gebakken. Ruikt heerlijk alleen de brownie is heel dun! Niet gerezen dus.
Kan jij mij een verklaring geven hoe dat zou kunnen?