Toen ik in de supermarkt de mooiste pompoen stond uit te zoeken om er een lekkere pompoensoep mee te maken moest ik een beetje lachen. Dit zie je mensen namelijk vaak doen bij avocado’s (zo ook ikzelf…): kijken en voelen, een beetje knijpen om te checken welke rijp is (en dan toch maar de eet-rijpe variant kopen omdat de anderen allemaal knetterhard zijn). Die dan alsnog niet rijp zijn of te rijp, maar dat ter zijde.
Dat was ik dus ook aan het doen met de pompoenen. Niet knijpen natuurlijk maar wel de mooiste uitzoeken :). Dagdromend met een pompoen in mijn handen zag ik er opeens een enge mond in uitgesneden. Je weet wel, een Halloweenpompoen.
Maar goed. Ik wilde soep gaan maken maar ik kreeg een veel beter idee, pompoen havermout koekjes. Omdat pompoen zo zoet van smaak is lijkt het me lekker om er koekjes van te maken. Met havermout en speltmeel. Eet ik ze gelijk morgenochtend als ontbijt, kan wel toch? Lijkt mij ook niet verkeerd, sla ik mijn havermoutpap gewoon een keer over.
- makkelijk te bewaren
- havermout koekjes met pompoen
- ook lekker als ontbijt koek
- 95 gram speltmeel
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 120 gram havermoutvlokken
- ½ theelepel zout
- Een kwart pompoen, fijn geraspt
- 50 ml agave siroop (of andere zoetstof)
- 1 banaan, geprakt
- Rasp van de schil van een halve sinaasappel
- Sap van twee sinaasappelen
- Een handje gedroogde cranberries
- Extra tip: voeg pure chocolade toe
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat
- Snij de schil van de pompoen en rasp het vruchtvlees
- Prak de banaan met een vork
- Meng op de cranberries na, alle droge ingrediënten door elkaar in een kom
- Meng alle natte ingrediënten in een aparte kom
- Voeg alles bij elkaar en meng met een spatel of lepel door elkaar
- Voeg de cranberries toe en meng ze er doorheen
- Maak balletjes van het deeg, leg de balletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat
- Laat dit even staan
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden
- Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin
- Controleer na 15 minuten of je koekjes niet te bruin worden. Gaat het erg snel? Zet dan de oven iets lager
- Laat ze even afkoelen en smullen maar
Dit is echt een fantastisch recept! Ik heb het nu al 4x gemaakt. Het blijft mijn favoriete tussendoortje! Alleen bij mij zien ze er niet zo uit als op de foto. Volgens mij zijn mijn koekjes natter en blijven ze daardoor wat klef. Maar dat vind ik juist heel erg lekker. Volgens mij heb ik de eerste keer erg grote sinaasappels, waardoor veel sap en dus veel vocht. Ik compenseer door er minder siroop bij te doen (ze hoeven niet zo zoet van mij). En ik voeg er pure chocolade stukjes aan toe. Vandaag heeft mijn vriend de verkeerde chocolade gekocht: noir 72% ipv noir 72%. Dus er is meteen een variant uit gekomen, die ook erg lekker is moet ik zeggen! Alleen nog 1 brandende vraag: bewaar je ze op kamertemperatuur of in de koelkast? Mijn gevoel zegt, omdat het iets zachte koekjes zijn bij mij, dat het beter in de koelkast kan. Maar op kamertemperatuur zijn ze veel lekkerder… Ben benieuwd wat jij ermee doet.
Zo lekker moet je je recepten niet maken hoor. Zo kom ik niet aan het proeven toe van alle andere dingen, als ik steeds bij de pompoenkoekjes blijf steken 😉
Hi Jade, Bedankt voor je super enthousiaste reactie. Altijd leuk om te lezen dat onze recepten worden gewaardeerd 🙂 (Daar doen we het voor)
Het hangt inderdaad af van de grote van de sinaasappels maar goed opgelost door er minder siroop bij te doen. (nog gezonder ook)
Ik bewaar de koekjes gewoon op kamertemperatuur. Ze zijn dan natuurlijk wel iets minder lang houdbaar maar vind het inderdaad ook lekkerder om dit soort koekjes buiten de koelkast te bewaren. Ik doe ze wel in een goed luchtdichte box.
Groetjes, Myriam
Dank je Myriam!
Ik zag trouwens in mijn vorige reactie dat er iets miste: mijn vriend had de vorige keer Noir Café chocolade gekocht. Dus de vorige keer is er een havermout/pompoen/chocolade/KOFFIE variant van gekomen en ik moet zeggen: het beviel erg goed!
Mijn vriend en ik gaan beiden in de maand april de Vegan Challenge aan (ik dus extra blij dat dit vegan cookies zijn), dus we zijn alvast je site door aan het browsen om een boodschappenlijst en weekmenu samen te stellen. Keep up the good work! 😉
Hi Jade, Wat goed en leuk dat jullie meedoen aan de vegan challenge. Benieuwd hoe jullie vinden! Als het goed moet je hier inderdaad voldoende inspiratie kunnen opdoen voor de komende maand.
Hoi Myriam, deze koekjes lijken me heerlijk! kan je ongeveer zeggen hoeveel je aan gewicht nodig hebt aan geraspte pompoen? Er is nogal verschil in de maten en soorten pompoen namelijk. Alvast bedankt voor je reactie.