Traditiegetrouw loopt heel Nederland de dagen voor oud en nieuw warm voor appelflappen en oliebollen. Lekker! Dan start ik met eten zodra we ze in huis hebben en stop ik pas na het ontbijt op 1 januari. Is dat gek? Nee toch…
En ook nog keuze… De gewone oliebol, de oliebol met krenten, rozijnen en appel of een volkorenoliebol. Niet te vergeten de appelflappen en appelbeignet!
Stoofpeertjes in een flap
Maarja, als je net zoals ik een ervaren oliebollen en appelflappen eter ben, dan wil je ook wel een keer iets anders! Want niet alleen met oliebollen kun je variëren maar ook met appelflappen. Of moet ik zeggen oudjaarsflappen.
Wat dacht je van stoofpeertjes in bladerdeeg, even in de oven en je heb heerlijke stoofpeertjesflappen! Vegan bladerdeeg is te koop bij de natuurwinkel maar ook bij bijvoorbeeld de Lidl is het bladerdeeg vegan. De stoofpeertjes en flappen zijn gemaakt zonder geraffineerde suikers en zijn toch lekker zoet van smaak. Bijkomend voordeel: niet gefrituurd, dus minder vet.
Met deze stoofpeertjes maak jij de blits op je oudjaars party, succes verzekerd!
- Voor de stoofpeertjes
- 6 biologische stoofpeertjes (of meer voor ernaast)
- 250 ml rode wijn
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- ½ vanillestokje
- Vegan bladerdeeg
- Voor de stoofpeertjes
- Schil de stoofpeertjes en snij het kontje eraf zodat ze rechtop blijven staan, verwijder ok het onderste harde stukje van het klokhuis
- Zet de peertjes in de pan, voeg hier alle overige ingrediënten bij en breng het geheel aan de kook
- Als het kookt doe het vuur lager en laat de peertjes ongeveer een uur zacht stoven met de deksel op de pan
- Als de peertjes klaar zijn kan de saus eventueel wat ingedikt worden met maïzena, die kun je gebruiken ter garnering of als dip!
- Voor de flappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Dep de stoofpeertjes een beetje droog met wat keukenpapier
- Nu kun je twee kanten op: de hele peer inpakken, of de peertjes in stukjes snijden en in een bladerdeeg driehoek doen
- Voor het inpakken: bestrooi een peertje licht met kaneel naar smaak, en vouw er dan een vel bladerdeeg omheen
- Voor driehoekige flappen: snij de stoofpeertjes in stukjes en strooi er wat kaneel over
- Leg met een lepel de stukjes stoofpeertjes op het bladerdeeg en vouw dicht. Met een vork kan je de randjes vastdrukken
- Maak het bladerdeeg vochtig en bak de stoofpeerflappen in ongeveer 15 minuten bruin. Zijn ze nog niet bruin, laat ze dan iets langer in de oven.
Geef een reactie