High Tea
Eerder organiseerde ik samen met Yoga- en Pilatesstudio Back in Balans een aantal workshops waarbij de deelnemers sporten kon combineren met gezond eten! Heel leuk en verrassend. De High Tea had veel vegan keuze. Daar moest ik dus recepten voor maken.
Recepten testen
Dus: recepten testen! Hartige warme quiches. Groente- en notenspreads voor op de sandwiches. Oeh, ik heb een suikerarme kweeperenjam gemaakt voor op de scones. Dat zo’n weerbarstige vrucht zo heerlijk zoet en verfijnd kan ruiken en smaken. Wonderlijk. Mijn kantoorcollega’s zijn deze weken weer blij: ze dienen als testteam. De chocoladecake van vandaag kreeg ze stil. Mooi zo!
Mushy
Met een zachte, beetje plakkerige textuur is deze cake het lekkerste. Let daar op en laat de cake niet te lang in de oven. Je hebt natuurlijk de truc van de satéprikker die er droog weer uit moet komen, maar persoonlijk vind ik de cake dan al iets te droog geworden. Je voelt het vaak wel als je in het midden van de cake zachtjes duwt. Bang dat je er doorheen duwt en een natte vinger krijgt? Terug in de oven. Veert de cake een beetje terug? Haal er maar uit!
Machtig gezond!
Een zelfgebakken cake is vaak machtig. Je proeft de roomboter, de eieren, de suiker. Deze cake ‘ valt’ anders. De smaken zijn uitgesproken, maar de textuur is licht en luchtig. Erg lekker! En voor alle typische cake ingrediënten is er een gezond alternatief: pure cacao (70%) i.p.v. chocolade; geen bloem maar amandelmeel; banaan en maple syrup voor de zoet; en de olijfolie vervangt de boter.
Eet smakelijk!
- 200 g amandelmeel
- 25 g / 6 el cacao (ongezoet)
- 1 tl bakpoeder
- zeezout
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water
- 2 bananen
- 80 ml olijfolie / raapzaadolie
- 120 ml maple syrup (ahornsiroop)
- Verhit de oven voor op 180 graden.
- Meng in een bakje de gebroken lijnzaad met het water en zet weg
- Meng de droge ingrediënten in een schaal en zet opzij.
- Prak de bananen met een vork tot moes en meng dit met de olie en de siroop.
- Meng nu de droge ingrediënten met de natte en voeg het lijnzaad-papje toe.
- Vet een cakeblik in met olie. Wil je zeker weten dat de cake niet plakt aan de vorm, meng dan een beetje cacao met amandelmeel en strooi dit langs de wanden van je ingevette cakeblik. Een stukje bakpapier op de bodem helpt ook.
- Giet het mengsel in het blik en bak het geheel ongeveer 45 minuten.
- Haal de cake pas uit de vorm als hij in zijn geheel is afgekoeld.
- Tip: Ook lekker als nagerecht met een beetje fruit en plantaardige yoghurt.
- En nog een tip: gebruik je geen cakeblik, maar bijvoorbeeld zo'n madeleine-vorm, dan hoeven de cakejes maar 20 minuten in de oven.
Trudy de Bakker zegt
met ei? no thanks
Myriam zegt
Het recept is inmiddels aangepast en zonder ei! 🙂
Anne Bijlsma zegt
Ziet er lekker uit, Trudy!!!
Anne Bijlsma zegt
Ziet er lekker uit, Trudy!!!
Trudy de Bakker zegt
Ik dacht dat healty vega veganistisch was. vergissing van mijn kant.
Trudy de Bakker zegt
Ik dacht dat healty vega veganistisch was. vergissing van mijn kant.
Healthy Vega zegt
Hi Trudy, zijn we ook, een misverstand met bijdrager Nienke! We posten binnenkort een aangepaste versie 🙂 ^Frank
Trudy de Bakker zegt
Ah! dat verheugd me 😀
Healthy Vega zegt
Hi Trudy, We hebben het recept aangepast en is nu volledig vegan. Dus bakken maar 😉
Healthy Vega zegt
Het recept is aangepast en nu volledig vegan!
Annemieke de Vries zegt
Mjam, mjam, mjam
Alissa zegt
Net deze chocolade Madeleine gemaakt zonder banaan.. Super gelukt, is ook een tussendoortje dat echt vult!
Myriam zegt
Hi Alissa, Leuk dat je laat weten dat je ze hebt gemaakt en ze goed vullen 🙂