Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Lekkere vegan koekjes – met haver en gember (glutenvrij en suikervrij)

Door Frank Beekwilder 13 Reacties

Lekkere vegan koekjes - haver gember banaan koekjes

Zelf gemaakte koekjes: lekker, gezond en zo klaar

Hou jij ook zo van koekjes?

Koekjes. Hoeveel heb je er wel niet gegeten? Ik best een boel. Als kind heb ik koekjes al snel leren ‘waarderen’. Nou ok, gewoon vaak en veel in m’n mond gestopt. Jodenkoeken, stroopwafels, Bastognekoeken en Choco Prinsen waren denk ik mijn favorieten. O ja en Cafe Noir likkoekjes. Het ideale zoethoudertje, beloning voor als je iets goed hebt gedaan, of als troost als je op je knie was gevallen.

Op een gegeven moment besefte ik wel dat er veel suiker in koekjes zat en suiker was niet goed voor m’n tanden dus ik moest er ook weer niet al teveel van eten. In mijn volwassen leven ben ik goed in staat geweest om redelijk te matigen met snoep en zoet. Maar toch, je eet best vaak een koekje…

Maar koekjes zijn niet zo goed voor je…

Toen ik mij ging verdiepen in wat wel en niet gezond is vielen er steeds meer koekjes af. Eerst de fabrieksbaksels omdat daar een hele berg aan toevoegingen in bleek te zitten en daar had ik geen zin meer in. Sommige soorten koek lijken zo simpel, dan verwacht je niet dat er nog zoveel spul in moet voordat het een verkoopbaar product is. Dat geldt eigenlijk voor alle bovengenoemde varianten.

Dan maar bij de banketbakker koek kopen. Dat was een goede optie, totdat ik erachter kwam wat de negatieve rol is die suiker speelt in ons moderne westerse dieet. Misschien zitten er in Holtkamp koekjes wel geen onnodige toevoegingen, in de meeste gevallen wel meer dan genoeg suiker. Als het suiker-verhaal alleen nog maar een realisatie bij je is, en je nog verslaafd bent aan suiker, dan maakt het je op momenten wellicht niet zoveel uit.

Maar naarmate ik minder suiker en zoet ben gaan eten, is mijn smaak ook veranderd. Wat ik voeger ‘lekker zoet’ vond, is nu echt veel té zoet. En dus zijn veel dingen waar je me voorheen voor wakker kon maken (laten we zeggen, Holtkamp citroentaart) niet meer zo lekker. Waaat? Ja echt. En net als stoppen met roken (jawel, dat heb ik ook heeel lang gedaan); op een gegeven moment verminderd de drang naar zoet eten ook nog eens. En gaat het dus steeds meer vanzelf.

Heerlijke alternatieven, makkelijk en snel

Allemaal goed nieuws, maar waarom dan een post over koekjes? Omdat ik soms wél zin heb in een lekker dingetje bij de thee, of gewoon tussendoor. En om aan mijn eigen wensen en voorkeuren te kunnen voldoen is het tegenwoordig een stuk makkelijker en lekkerder om gewoon zelf iets te maken.

Daarom dus een eerste recept voor lekkere vegan koekjes. Myriam en ik hebben al aardig wat soorten gemaakt, dus er komen nog meer recepten aan. Maar we beginnen met deze variant.

4.6 from 9 reviews
Lekkere vegan koekjes - met haver en gember (glutenvrij en suikervrij)
 
Print
Prep
10 minuten
Koken
15 minuten
Totaal
25 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 12
Ingrediënten
  • 1 rijpe banaan
  • 2 mespunten kruidnagelpoeder
  • 1 tl verse geraspte gember
  • snuf zout
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 tl bicarbonaat (zuiveringszout) of bakpoeder
  • 70 gram amandelmeel
  • 60 gram havervlokken
  • 60 gram cacoa nibs (variant: rozijnen)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak de banaan en voeg kruidnagelpoeder, geraspte gember en zout toe.
  3. Snij de abrikozen heel fijn en meng met een beetje amandelmeel. (of meng het in een kleine blender)
  4. Meng in een aparte kom de rest van het amandelmeel, havervlokken en het zuiveringszout.
  5. Voeg nu alles samen en meng goed door elkaar heen.
  6. Voeg als laatste de cacoa nibs toe.
  7. Maak kleine hoopjes op de bakplaat en druk licht aan.
  8. Bak de koekjes circa 15 minuten licht bruin en laat ze buiten de oven afkoelen.
3.2.2807

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Glutenvrij, Koek, Suikervrij

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Stoppen met suiker – stop met het drinken van frisdrank
Gezonde erwten spread – vegetarisch broodbeleg »

Reacties

  1. Jeannette van Uffelen zegt

    03/08/2016 om 10:32

    Myriam en Frank,
    Er zijn veel recepten op internet te vinden, maar jullie site springt er voor mij echt ver bovenuit. Consequent in recepten zonder suiker, gluten, zuivel, dierlijke producten, etc. Ik kan overal tegen, vond alles lekker en heb geen allergie, maar vind het fijn om dat wat niet nodig is te vermijden. Wat ook een groot voordeel is van jullie recepten: ze zijn makkelijk en snel te bereiden. Ik waardeer de eenvoud!!! Hierdoor blijft ook de voedingswaarde behouden. Voorbeeld: in 5 minuten jam maken, met chiazaad en zonder suiker. Je moet er maar op komen.
    Geweldig!
    Ga zo door.
    Met dank en hartelijke groet,

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      11/08/2016 om 15:16

      Hi Jeannette, Dank je voor je enthousiaste bericht. Leuk om te lezen natuurlijk 🙂
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
    • Marianne zegt

      20/08/2023 om 19:35

      Helemaal mee eens! Net de koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk! 2 bananen gebruikt ipv 1 omdat ik met boekweitmeel werkte ipv amandelmeel. Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar jullie andere recepten!

      Beantwoorden
  2. Yvonne zegt

    19/10/2016 om 08:07

    Wil héél graag een leven zonder suiker en jullie recepten zijn perfect!Alleen heb ik kinderen met noten en vis allergie!!!met anafalalactische,dus dodelijk,aanvallen als gevolg!Nu zou ik héél graag willen weten wat ik in de plaats kan nemen van bv amandelen en om het wel zo lekker en romig te houden!Ik hoop zó dat jullie mij kunnen helpen hiermee!Mijn dank is groot,lieve groet van mij,een liefhebbende moeder yvonne

    Beantwoorden
    • Wieneke zegt

      12/03/2023 om 22:48

      Hoi Yvonne,

      Ik maak dit soort koekjes meestal met volkorenmeel en een beetje (vegan) boter of kokosolie erdoor. Je zou ook speltmeel of iets anders glutenvrij kunnen doen natuurlijk.

      Beantwoorden
  3. Yvonne zegt

    19/10/2016 om 08:15

    Nog even,met amandelen bedoelde ik amandelmeel en mijn jongste dochter heeft Crohn en jullie recepten zijn écht goed hiervoor,lactose en sommige granen zijn killer! Dus hoop écht dat jullie antwoord hebben op mijn vragen.Sorry als het té complex is voor jullie,ik ben al blij met een paar handvatten! Mijn dank is groot!lieve groet,yvonne

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      14/11/2016 om 15:12

      Hi Yvonne, excuses voor mijn late reactie. Als je een ander meel gebruikt kan het inderdaad wat droog worden. Je zou kokosmeel kunnen proberen omdat dit ook wat vetter van zichzelf is. Zelf nog niet geprobeerd dus weet niet of het het zelfde resultaat zal hebben.

      Beantwoorden
  4. Yvonne zegt

    19/10/2016 om 08:17

    Nog even,met amandelen bedoelde ik amandelmeel en mijn jongste dochter heeft Crohn en jullie recepten zijn écht goed hiervoor,lactose en sommige granen zijn killer! Dus hoop écht dat jullie antwoord hebben op mijn vragen.Sorry als het té complex is voor jullie,ik ben al blij met een paar handvatten!liefs Yvonne

    Beantwoorden
  5. Lieneke zegt

    02/04/2018 om 14:38

    Hoi, deze koekjes heb ik laatst gemaakt en ze waren erg lekker. Vandaag heb ik een variant gemaakt: geen kruidnagel en abrikozen, maar in plaats daarvan een handvol gehakte amandelen. De gember heb ik vervangen door verse citroenrasp. Ook erg lekker! Vraagje: ik hou zelf niet heel erg van de smaak van banaan. Is er nog een trucje om die smaak nog meer te verdoezelen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      16/04/2018 om 16:24

      Hi Lieneke, Klinkt ook als een lekkere combi inderdaad. Iets minder rijpe bananen gebruiken zou je kunnen proberen al zorgen juist de rijpe bananen voor de zoete smaak

      Beantwoorden
  6. Romee zegt

    10/08/2019 om 17:07

    Ik heb kokosmeel in plaats van amandelmeel gebruikt en verder het recept gevolgd zoals het er staat. Alleen de cacao nibs vervangen door een theelepel cacaopoeder. De koekjes waren gortdroog en de smaak was ook echt niet goed.
    De volgende keer maar meer banaan toevoegen denk ik..

    Beantwoorden
  7. Zoe zegt

    03/01/2020 om 20:45

    Net gemaakt, ze zijn heerlijk!

    Beantwoorden
  8. Lisette zegt

    05/07/2024 om 19:53

    Getest zonder rozijnen of cacaonibs, met een eetlepel inuline. Zaaaalig! Veel lekkerder dan verwacht. Hoe lang kan je de koekjes bewaren als je ze niet allemaal opeet ?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....