Hou jij ook zo van koekjes?
Koekjes. Hoeveel heb je er wel niet gegeten? Ik best een boel. Als kind heb ik koekjes al snel leren ‘waarderen’. Nou ok, gewoon vaak en veel in m’n mond gestopt. Jodenkoeken, stroopwafels, Bastognekoeken en Choco Prinsen waren denk ik mijn favorieten. O ja en Cafe Noir likkoekjes. Het ideale zoethoudertje, beloning voor als je iets goed hebt gedaan, of als troost als je op je knie was gevallen.
Op een gegeven moment besefte ik wel dat er veel suiker in koekjes zat en suiker was niet goed voor m’n tanden dus ik moest er ook weer niet al teveel van eten. In mijn volwassen leven ben ik goed in staat geweest om redelijk te matigen met snoep en zoet. Maar toch, je eet best vaak een koekje…
Maar koekjes zijn niet zo goed voor je…
Toen ik mij ging verdiepen in wat wel en niet gezond is vielen er steeds meer koekjes af. Eerst de fabrieksbaksels omdat daar een hele berg aan toevoegingen in bleek te zitten en daar had ik geen zin meer in. Sommige soorten koek lijken zo simpel, dan verwacht je niet dat er nog zoveel spul in moet voordat het een verkoopbaar product is. Dat geldt eigenlijk voor alle bovengenoemde varianten.
Dan maar bij de banketbakker koek kopen. Dat was een goede optie, totdat ik erachter kwam wat de negatieve rol is die suiker speelt in ons moderne westerse dieet. Misschien zitten er in Holtkamp koekjes wel geen onnodige toevoegingen, in de meeste gevallen wel meer dan genoeg suiker. Als het suiker-verhaal alleen nog maar een realisatie bij je is, en je nog verslaafd bent aan suiker, dan maakt het je op momenten wellicht niet zoveel uit.
Maar naarmate ik minder suiker en zoet ben gaan eten, is mijn smaak ook veranderd. Wat ik voeger ‘lekker zoet’ vond, is nu echt veel té zoet. En dus zijn veel dingen waar je me voorheen voor wakker kon maken (laten we zeggen, Holtkamp citroentaart) niet meer zo lekker. Waaat? Ja echt. En net als stoppen met roken (jawel, dat heb ik ook heeel lang gedaan); op een gegeven moment verminderd de drang naar zoet eten ook nog eens. En gaat het dus steeds meer vanzelf.
Heerlijke alternatieven, makkelijk en snel
Allemaal goed nieuws, maar waarom dan een post over koekjes? Omdat ik soms wél zin heb in een lekker dingetje bij de thee, of gewoon tussendoor. En om aan mijn eigen wensen en voorkeuren te kunnen voldoen is het tegenwoordig een stuk makkelijker en lekkerder om gewoon zelf iets te maken.
Daarom dus een eerste recept voor lekkere vegan koekjes. Myriam en ik hebben al aardig wat soorten gemaakt, dus er komen nog meer recepten aan. Maar we beginnen met deze variant.
- 1 rijpe banaan
- 2 mespunten kruidnagelpoeder
- 1 tl verse geraspte gember
- snuf zout
- 4 gedroogde abrikozen
- 1 tl bicarbonaat (zuiveringszout) of bakpoeder
- 70 gram amandelmeel
- 60 gram havervlokken
- 60 gram cacoa nibs (variant: rozijnen)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan en voeg kruidnagelpoeder, geraspte gember en zout toe.
- Snij de abrikozen heel fijn en meng met een beetje amandelmeel. (of meng het in een kleine blender)
- Meng in een aparte kom de rest van het amandelmeel, havervlokken en het zuiveringszout.
- Voeg nu alles samen en meng goed door elkaar heen.
- Voeg als laatste de cacoa nibs toe.
- Maak kleine hoopjes op de bakplaat en druk licht aan.
- Bak de koekjes circa 15 minuten licht bruin en laat ze buiten de oven afkoelen.
Jeannette van Uffelen zegt
Myriam en Frank,
Er zijn veel recepten op internet te vinden, maar jullie site springt er voor mij echt ver bovenuit. Consequent in recepten zonder suiker, gluten, zuivel, dierlijke producten, etc. Ik kan overal tegen, vond alles lekker en heb geen allergie, maar vind het fijn om dat wat niet nodig is te vermijden. Wat ook een groot voordeel is van jullie recepten: ze zijn makkelijk en snel te bereiden. Ik waardeer de eenvoud!!! Hierdoor blijft ook de voedingswaarde behouden. Voorbeeld: in 5 minuten jam maken, met chiazaad en zonder suiker. Je moet er maar op komen.
Geweldig!
Ga zo door.
Met dank en hartelijke groet,
Myriam zegt
Hi Jeannette, Dank je voor je enthousiaste bericht. Leuk om te lezen natuurlijk 🙂
Groetjes, Myriam
Marianne zegt
Helemaal mee eens! Net de koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk! 2 bananen gebruikt ipv 1 omdat ik met boekweitmeel werkte ipv amandelmeel. Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar jullie andere recepten!
Yvonne zegt
Wil héél graag een leven zonder suiker en jullie recepten zijn perfect!Alleen heb ik kinderen met noten en vis allergie!!!met anafalalactische,dus dodelijk,aanvallen als gevolg!Nu zou ik héél graag willen weten wat ik in de plaats kan nemen van bv amandelen en om het wel zo lekker en romig te houden!Ik hoop zó dat jullie mij kunnen helpen hiermee!Mijn dank is groot,lieve groet van mij,een liefhebbende moeder yvonne
Wieneke zegt
Hoi Yvonne,
Ik maak dit soort koekjes meestal met volkorenmeel en een beetje (vegan) boter of kokosolie erdoor. Je zou ook speltmeel of iets anders glutenvrij kunnen doen natuurlijk.
Yvonne zegt
Nog even,met amandelen bedoelde ik amandelmeel en mijn jongste dochter heeft Crohn en jullie recepten zijn écht goed hiervoor,lactose en sommige granen zijn killer! Dus hoop écht dat jullie antwoord hebben op mijn vragen.Sorry als het té complex is voor jullie,ik ben al blij met een paar handvatten! Mijn dank is groot!lieve groet,yvonne
Myriam zegt
Hi Yvonne, excuses voor mijn late reactie. Als je een ander meel gebruikt kan het inderdaad wat droog worden. Je zou kokosmeel kunnen proberen omdat dit ook wat vetter van zichzelf is. Zelf nog niet geprobeerd dus weet niet of het het zelfde resultaat zal hebben.
Yvonne zegt
Nog even,met amandelen bedoelde ik amandelmeel en mijn jongste dochter heeft Crohn en jullie recepten zijn écht goed hiervoor,lactose en sommige granen zijn killer! Dus hoop écht dat jullie antwoord hebben op mijn vragen.Sorry als het té complex is voor jullie,ik ben al blij met een paar handvatten!liefs Yvonne
Lieneke zegt
Hoi, deze koekjes heb ik laatst gemaakt en ze waren erg lekker. Vandaag heb ik een variant gemaakt: geen kruidnagel en abrikozen, maar in plaats daarvan een handvol gehakte amandelen. De gember heb ik vervangen door verse citroenrasp. Ook erg lekker! Vraagje: ik hou zelf niet heel erg van de smaak van banaan. Is er nog een trucje om die smaak nog meer te verdoezelen?
Myriam zegt
Hi Lieneke, Klinkt ook als een lekkere combi inderdaad. Iets minder rijpe bananen gebruiken zou je kunnen proberen al zorgen juist de rijpe bananen voor de zoete smaak
Romee zegt
Ik heb kokosmeel in plaats van amandelmeel gebruikt en verder het recept gevolgd zoals het er staat. Alleen de cacao nibs vervangen door een theelepel cacaopoeder. De koekjes waren gortdroog en de smaak was ook echt niet goed.
De volgende keer maar meer banaan toevoegen denk ik..
Zoe zegt
Net gemaakt, ze zijn heerlijk!
Lisette zegt
Getest zonder rozijnen of cacaonibs, met een eetlepel inuline. Zaaaalig! Veel lekkerder dan verwacht. Hoe lang kan je de koekjes bewaren als je ze niet allemaal opeet ?