Het lijkt wel alsof iedereen met kerst een voorliefde deelt voor desserts. Het maakt niet meer uit hoeveel gangen je al hebt gegeten, er is altijd nog plek over voor een heerlijk dessert!
Dessert
Tiramisu is een Italiaanse gerecht, dat desalniettemin goed aansluit bij veel andere ‘keukens’. Waarschijnlijk daarom een populair dessert tijdens de kerstdagen!
Wist je dat de naam tiramisu letterlijk betekent: ‘trek mij omhoog’? In de zin van ‘maak me blij’. Zeker weten dat tiramisu mij blij maakt! En gelukkig is dit lekkere recept heel makkelijk zelf te maken.
Zonder mascarpone en ei
Mascarpone en ei vormen meestal de basis voor tiramisu. In dit recept vervangen we deze ingrediënten door sojayoghurt en cashewnoten. De lange vingers hebben we omgeruild voor een simpele vegan cake van speltmeel.
De soyayoghurt als ingredient is nog wel te proeven, en het kan zijn dat sommige mensen daar niet zo gek op zijn. Bij ons waren de meningen verdeeld; Frank was niet helemaal overtuigd, terwijl ik het wel heel lekker vond.
Een mogelijk alternatief voor sojayoghurt is kokosroom; dit verkrijg je door uit een blik kokosmelk het vaste, bovenste gedeelte te scheppen. Voor dit recept heb je waarschijnlijk 2 blikken nodig.
Tip
Maak het dessert een dag van te voren, het scheelt je een hoop tijd op de dag zelf. Naast dat de cake moet afkoelen en de vulling op moet stijven smaakt hij ook nog eens veel lekkerder als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
- 200 gram speltmeel
- 20 gram kokosbloesemsuiker
- 100 gram kokosolie
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 banaan
- 100 milliliter plantaardig melk, bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk
- 400 gram sojayoghurt
- 130 gram cashewnoten
- 2 eetlepels speltbloem
- 30 gram ahornsiroop
- 1 eetlepel amaretto
- 60 gram kokos olie
- ¼ theelepel vanille extract
- 200 milliliter sterke zwarte koffie (bij voorkeur espresso)
- 2 eetlepels amaretto (voor door de koffie)
- cacaopoeder, kaneel of geschaafde chocolade ter garnering
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Smelt de kokosolie in een pannetje
- Prak de banaan
- Doe alle ingrediënten voor de cake in een beslagkom en meng voorzichtig tot een plakkerig en dik mengsel
- Schep het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm
- Zet de cake in de oven en bak hem 55 - 65 minuten, afhankelijk van de oven, totdat deze goudbruin is en een prikker of mes er schoon uitkomt
- Doe de sojayoghurt en cashewnoten in de blender er meng tot een gladde massa
- Voeg vervolgens bloem, ahornsiroop, kokosolie, vanille extract en 1 eetlepel amaretto toe en mix enkele minuten tot er een gladde massa ontstaat. Zet 20 minuten in de koelkast
- Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen. Snij horizontaal in 2 of 3 dunne plakken
- Meng de koffie met 2 eetlepels amaretto
- Leg de plakken cake in een schaal en overgiet met het koffiemengsel. Laat dit even intrekken
- Bedek de eerste laag cake met een laag sojayoghurtcrème. Herhaal dit bij de andere plak(ken) cake
- Plaats de tiramisu in de koelkast, bij voorkeur een nacht
- Werk de tiramisu af met gezeefd cacaopoeder, wat geschaafde chocolade of wat kaneel
Mazarine Wensvoort zegt
Jane Wensvoort