Afgelopen weekend was Nienke jarig. Met Nienke heb ik twee keer meegedaan aan Restaurant Day. Nienke houdt ook ontzettend van koken dus het is alleen al een feestje om naar haar verjaardag te komen vanwege al het lekkerst dat we krijgen geserveerd. Ze werden we verwend met een Afrikaanse pindasoep, Italiaanse boeren groentensoep, verschillende salades, zelfgemaakt brood en zoetje hapjes. Ook de Italiaanse biscotti die wij geserveerd hebben bij de eerste editie van Restaurant Day had ze gemaakt. Dit deed mij beseffen dat ik dit recept nog helemaal niet gedeeld heb.
Simpel Italiaans koekje
In het oorspronkelijke recept worden ze omschreven als Italiaanse chocolade biscotti. Zelf heb ik de associatie bij biscotties dat dit hele harde soms zelfs een beetje droge koekjes zijn. Die overigens wel heel erg lekker kunnen zijn bij de koffie of een likeurtje. Dit koekje is niet zo hard en daarom vind ik de naam biscotti niet juist. Ik noem ze daarom gewoon vegan chocolade koekjes met pijnboompitten.
Hier en daar een kleine (gezonde) aanpassing
Minder suiker
In het oorspronkelijke recept wordt (heel verrassend) meer suiker gebruikt. Ik heb zelf minder dan de helft van de hoeveelheid suiker gebruikt en gekozen voor kokosbloemsemsuiker. Het voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van gewoon suiker is dat het ongeraffineerde suiker is en een glycemische index heeft van 35. Dit betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in het bloed worden opgenomen en dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Speltmeel
Inplaats van witte bloem heb ik speltmeel gebruikt. Op deze manier bevatten de vegan chocolade koekjes meer voedingsstoffen en vezels dan wanneer je witte bloem zou gebruiken.
Verzadigd vet
De olijfolie in het recept heb ik vervangen door kokosolie. Kokosolie is een vorm van verzadigd vet en het voordeel hiervan is dat het niet kan oxideren. Het resultaat; lekkere knapperige, brosse vegan chocolade koekjes waarbij de pijnboompitten zorgen voor een verrassende smaak.
- 250 gram speltmeel
- snufje zout
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- ½ zakjes droge gist (3,5) gram
- 100 gram donkere chocolade in kleine stukjes
- 40 gram pijnboompitten
- 80 gram kokosolie (laten smelten)
- 1 dl koffielikeur
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng alle droge ingrediënten in een kom
- Voeg de gesmolten kokosolie en de koffielikeur toe en meng goed door elkaar met een lepel
- Kneed het deeg licht met je hand.
- Schep hoopjes deeg ter grootte van een walnoot op de bakplaten, laat rondom voldoende ruimte vrij, en bak ze 8-10 minuten tot ze net stevig zijn.
Geef een reactie