Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

(Italiaanse) vegan chocolade koekjes met pijnboompitten

Door Myriam Reageer

vegan chocolade koekjes met koffielikeur

Vegan chocolade koekjes met koffielikeur en een verrassende smaak door de pijnboompitten

 

Afgelopen weekend was Nienke jarig. Met Nienke heb ik twee keer meegedaan aan Restaurant Day. Nienke houdt ook ontzettend van koken dus het is alleen al een feestje om naar haar verjaardag te komen vanwege al het lekkerst dat we krijgen geserveerd. Ze werden we verwend met een Afrikaanse pindasoep, Italiaanse boeren groentensoep, verschillende salades, zelfgemaakt brood en zoetje hapjes. Ook de Italiaanse biscotti die wij geserveerd hebben bij de eerste editie van Restaurant Day had ze gemaakt. Dit deed mij beseffen dat ik dit recept nog helemaal niet gedeeld heb.

Simpel Italiaans koekje

In het oorspronkelijke recept worden ze omschreven als Italiaanse chocolade biscotti. Zelf heb ik de associatie bij biscotties dat dit hele harde soms zelfs een beetje droge koekjes zijn. Die overigens wel heel erg lekker kunnen zijn bij de koffie of een likeurtje. Dit koekje is niet zo hard en daarom vind ik de naam biscotti niet juist. Ik noem ze daarom gewoon vegan chocolade koekjes met pijnboompitten.

Hier en daar een kleine (gezonde) aanpassing

Minder suiker

In het oorspronkelijke recept wordt (heel verrassend) meer suiker gebruikt. Ik heb zelf minder dan de helft van de hoeveelheid suiker gebruikt en gekozen voor kokosbloemsemsuiker. Het voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van gewoon suiker is dat het ongeraffineerde suiker is en een glycemische index heeft van 35. Dit betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in het bloed worden opgenomen en dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Speltmeel

Inplaats van witte bloem heb ik speltmeel gebruikt. Op deze manier bevatten de vegan chocolade koekjes meer voedingsstoffen en vezels dan wanneer je witte bloem zou gebruiken.

Verzadigd vet

De olijfolie in het recept heb ik vervangen door kokosolie. Kokosolie is een vorm van verzadigd vet en het voordeel hiervan is dat het niet kan oxideren. Het resultaat; lekkere knapperige, brosse vegan chocolade koekjes waarbij de pijnboompitten zorgen voor een verrassende smaak.

Deeg vegan chocolade koekjes

Het deeg wordt pas compact wanneer je er kleine van hoopjes schept en licht aandrukt

 

Deeg vegan chocolade koekjes

De kleine deeg hoopjes ter grootte van een walnoot klaar om de oven in te gaan

Vegan chocolade koekjes
 
Print
Prep
10 minuten
Koken
10 minuten
Totaal
20 minuten
 
Aantal personen: 30 kleine koekjes
Ingrediënten
Droge ingrediënten
  • 250 gram speltmeel
  • snufje zout
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • ½ zakjes droge gist (3,5) gram
  • 100 gram donkere chocolade in kleine stukjes
  • 40 gram pijnboompitten
Natte ingrediënten
  • 80 gram kokosolie (laten smelten)
  • 1 dl koffielikeur
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom
  3. Voeg de gesmolten kokosolie en de koffielikeur toe en meng goed door elkaar met een lepel
  4. Kneed het deeg licht met je hand.
  5. Schep hoopjes deeg ter grootte van een walnoot op de bakplaten, laat rondom voldoende ruimte vrij, en bak ze 8-10 minuten tot ze net stevig zijn.
3.2.1303

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Koek

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Tip: Salade eten op het werk!
Havermout koekjes met cranberry »

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....