De echte foodies en gezondheidsgoeroes gebruiken het al jaren maar zelfs mijn mam heeft nu een grote pot staan 😉 Ja echt. Kokosolie is populair! Maar is dit terecht? Want kokosolie is toch verzadigd vet? En verzadigd vet is slecht!
Bij het woord olie zie ik een fles met een vloeibare substantie voor me. Maar dat is (meestal) niet het geval met kokosolie. Kokosolie zit in een (glazen of plastic) pot en smelt pas rond de 26 graden en is daarom meestal gestold. Zo kun je ook zien of een vet verzadigd is of niet: als het gestold en vast is bij kamertemperatuur, dan is het bijna altijd verzadigd.
Is kokosolie slecht voor je gezondheid?
Terug naar het feit dat kokosolie een verzadigd vet is. De vetsoort waarvan we hebben geleerd dat je die moet vermijden omdat het de hoeveelheid cholesterol in je bloed zou verhogen. Met een vergrote kans op hart- en vaatziekten als gevolg.
Dat alle verzadigde vetten slecht voor je zijn, is ondertussen al lang achterhaald. Vetten hebben hele belangrijke functies in het lichaam.
Ze zijn de basis voor de aanmaak van hormonen (bijnier en geslachtshormonen). Vormen een belangrijke bouwstof voor celmembranen. Zijn een oplosmiddel voor de in vetoplosbare vitamine A,D,E en K. En leveren energie om maar een paar functies te noemen.
Verzadigde vetten kunnen het cholesterol inderdaad iets verhogen maar dit is vergeleken met de hoeveelheid die je lichaam zelf aanmaakt maar gering. Bij inname in normale hoeveelheden geen extra risico en zeker niet slecht voor je gezondheid dus.
Maar vrije radicalen dan?
Bij onverzadigde vetten is het zo dat als je het verhit, het oxideert. Hoe onverzadigder het vet is hoe groter het risico. Olijfolie, zonnebloemolie en bijvoorbeeld lijnzaadolie oxideren makkelijk. Het voordeel van verzadigd vet is dat het bijna niet kan oxideren.
Wanneer een olie oxideert ontstaan er vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die lichaamscellen kunnen beschadigen. Ze kunnen ook de celdeling ontregelen waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Bij kokosolie gebeurt dit dus niet. Je kunt kokosolie verhitten zonder dat de structuur verandert. Dit is de reden dat het zo’n populair product is in de keuken. Bakken, wokken, frituren kun je dus het beste doen in de kokosolie.
Geen transvetten
Transvetten zijn de meest ongezonde vetten. Ze verhogen de kans op hart en vaatziekten. Meestal wordt dit toegeschreven aan de stijging van slecht cholesterol maar het wordt steeds meer duidelijk dat het eigenlijk komt doordat het de ontstekingsgevoeligheid verhoogt. Transvetten ontstaan bij het harden van plantaardige oliën. Deze geharde olie zit bijvoorbeeld in margarine, pindakaas (NIET als er een laagje olie op drijft als je de pot openmaakt) en plantaardig vast frituurvet.
Transvetten ontstaan in de fabriek. Onbewerkte producten bevatten nooit verkeerde transvetten. En dus is kokosolie geheel transvet vrij.
Net moedermelk
Een groot gezondheidsvoordeel is dat kokosolie laurinezuren bevat. Laurinezuur is een nutriënt dat een grote rol speelt bij het verhogen van onze weerstand. Het helpt bij het vernietigen van virussen, schimmels en bacteriën in ons lichaam. Laurinezuur is het verzadigd vetzuur dat ook voorkomt in moedermelk.
Afslanken met vet
Dat klinkt te mooi om waar te zijn toch? Meer vet eten en toch afvallen. Maar kokosolie kan een rol spelen bij gewichtsverlies door het feit dat kokosolie is opgebouwd uit middellange vetzuren. Deze vetzuren kunnen relatief snel energie leveren (en worden dus ook als directe bron van energie gebruikt door het lichaam) en worden in mindere mate als vet opgeslagen.
Waar kan ik kokosolie voor gebruiken?
Als eerste gebruikte ik kokosolie om groente te bakken maar inmiddels gebruiken we het voor veel meer:
- In bakrecepten in plaats van boter
- Op brood in plaats van margarine of roomboter
- Als olie om eten in te bakken of te wokken
- Door zelfgemaakte granola zodat het het lekker knapperig wordt in de oven
- ‘s Ochtends door de smoothie (extra vierge kokosolie). Zodat de vetoplosbare vitamines beter in je lichaam opgenomen kunnen worden
Misschien ben jij wel niet zo’n fan van kokos, en vind je de geur en smaak niks. Extra vierge kokosolie is volledig onbewerkt en heeft inderdaad een kokossmaak. Maar er is ook een ontgeurde variant en die is neutraal van smaak, dus zelfs jij kunt met kokosolie aan de slag.
Frank en ik gebruiken het ondertussen niet alleen meer in de keuken. Door het huis heen staan meerdere potjes verspreid.
- Ik gebruik het om in de avond mijn make-up te verwijderen. Je haalt een schoon watje door de pot en gemakkelijk verwijder je al je make-up van je gezicht. Zelfs je waterproof mascara!
- Als gezichtscrème. Omdat het natuurlijk wel wat vet is gebruik ik het ‘s avonds voor het slapen gaan zodat het in de nacht goed kan intrekken
- Als scheercrème. Ik smeer mijn benen in met kokosolie in plaats van met scheerschuim. Ze worden er echt super glad van
- We hebben onze eigen deodorant gemaakt met als basis kokosolie
- Als huidverzorgingsmiddel bij eczeem, omdat kokosolie een antibacteriële en verzorgende werking heeft. Onze zoontje kreeg last van eczeem en de huisarts schreef verschillende crèmes voor. Liever wilde we deze vaseline-achtige middelen niet gebruiken en zijn hem daarom gaan insmeren met kokosolie. En het helpt. Dus vanaf nu wordt hij dagelijks met kokosolie door ons ingesmeerd en gemasseerd. Ook de perfecte billencrème trouwens!
Wij zijn inmiddels dus verknocht aan kokosolie. De ontgeurde variant gebruiken we het meest in de keuken. Ik wil niet dat al mijn gerechten naar kokos smaken. Maar bij een Thaise curry of zoet baksel kan de kokossmaak juist weer heel goed van pas komen.
De extra vierge kokosolie (met kokossmaak) is volledig onbewerkt en deze olie gebruik ik het meeste in de badkamer. Ook is dit de olie die we door onze smoothie mengen om ervoor te zorgen dat alle vitamines uit groente en fruit beter kunnen worden opgenomen.
Wij gebruiken de kokosolie van Royal Green omdat deze 100% biologisch is en van goede kwaliteit. Kokosolie is wel wat duurder dan andere vetten zoals boter of zonnebloemolie. Daarom kan het handig zijn om grote verpakkingen van 2500 ml te kopen. Dit is in verhouding een stuk goedkoper en je kunt even vooruit. Kokosolie oxideert zoals gezegd niet snel, dus je kunt het rustig langere tijd bewaren. Het is wel zo makkelijk om de olie over te scheppen in andere potjes. Zo heb je dan niet een mega emmer in je keuken staan 🙂
Femke Elverdink zegt
Goed artikel. Maar… Ontgeurde kokosolie is wel degelijk een bewerkt product ook natuurlijk. Maar bevat geen transvetten.
Healthy Vega zegt
Ja de ontgeurde is bewerkt maar kies toch vaak voor deze kokosolie omdat ik niet wil dat alles naar kokos smaakt :). en heeft nog steeds veel voordelen ten opzichte van andere vetten. Groetjes, Myriam
Marjolijn zegt
Ha Myriam,
gebruik ook al jaren deze kokosolie…altijd 2500ml. Het gaat hard zat.
Na mijn onderzoeken ben ik v.w.b. de ontgeurde varianten op deze van Royal Green blijven hangen.
Ik heb daarvoor informatie opgevraagd hoe deze olie tot stand is gekomen. Of deze nog gezond is, terwijl hij ontgeurd is. Hij is dus wel bewerkt, maar op zo’n manier dat bijna alle goede eigenschappen zijn behouden. Ze persen de olie uit de gedroogde kokosnoten d.m.v. stoom/vacuüm. Dit is een bewerking die onder de 140 graden gedaan wordt, waardoor er geen stoffen beschadigd raken. Ze beweren dat elke oogst wordt getest om er zeker van te zijn dat dezelfde hoeveelheid van o.a. laurinezuur & caprylzuur geleverd worden voor zowel de ontgeurde als de extra virgin kokosolie. Veel andere ontgeurde varianten zijn geraffineerd, dus chemisch ontgeurd. Is dit geen mooie informatie? Ik ben fan!!
Iris zegt
Hoi!
Ik vraag me al een tijdje af hoe Kokosolie duurzaam kan zijn. Hoe weet je dat er geen oerwoud voor gekapt is, als dit bij palmolie zo vaak het geval is en de bomen in dezelfde gebieden groeien? Ook de ‘duurzame’ palmolie blijkt vaak niet zo duurzaam te zijn. Kokospalmen hebben een lagere olie opbrengst dan palmoliepalmen.
Ik heb zelf niet-ontgeurde biologische kokosolie maar weet niet of ik deze 100% kan vertrouwen. Weten jullie hier meer over?
Groeten Iris
Nicole zegt
Helaas, een allergie voor kokos…dan wordt het tegenwoordig wel erg moeilijk…