Ik had op werk beloofd lekkere, gezonde koekjes mee te nemen als tussendoortje. Een goed excuus om gelijk weer een nieuw recept te testen en dat zijn deze havermout koekjes met cranberry geworden.
Lekker met pecannoten, zonnebloempitten en kokosrasp. De pecan is familie van de walnoot en zit vol met goede stoffen. De noot is rijk aan vitamine B en zink. Ik heb de koekjes gezoet met geprakte bananen.
Cranberries worden gezoet met suiker
Waar ik niet bewust van was is dat (tegenwoordig?) de cranberries die in de winkel worden verkocht vaak gezoet zijn met suiker. Ik had bij ze bij de notenwinkel gehaald en wist niet dat ik een gezoete variant gekocht had. Dus koop je cranberries kijk dan even op het etiket of vraag het na.
Knapperig van buiten, zacht van binnen
De buitenkant van dit koekje wordt lekker knapperig als je ze bruin bakt. Als je hier van houdt, doe ze dan dus zeker niet te kort in de oven maar let goed op want voor je het weet gaan ze ineens heel snel en zijn ze zwart!
Het aller lekkerst zijn ze (vind ik) wanneer ze net uit de oven komen maar je kunt ze prima een paar dagen bewaren in een luchtdicht bakje.
- 100 gram havermout
- 40 gram ongezoete kokosrasp of vlokken
- 1 eet lepel gebroken lijnzaad
- 30 gram zonnenbloempitten
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel zout
- 60 gram pecan noten fijn gehakt
- 35 gram cranberries
- 2 fijn geprakte grote rijpe bananen
- 50 gram kokosolie
- 1 theelepel vanille extract
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom
- Prak de bananen en voeg samen met de kokosolie en vanille extract toe aan de gemende droge ingrediënten. Meng alles tot 1 geheel
- Maak kleine balletjes en druk ze plat op een plaat met bakpapier
- Bak ze in de oven voor 25 - 30 minuten
Heerlijke havermout koekjes gemaakt.
Ik heb het recept iets aangepast met 100 gram speltmuesli extra en 100 gram kokosolie ipv 50 gram.
Moet je de kokosolie smelten?