Ik snack niet veel maar af en toe als ik door de supermarkt loop wil ik maar al te graag een grote zak chips meenemen. Er is zoveel keuze en alles lijkt wel lekker. Als ik dan een zak paprikachips in mijn mandje heb gedaan en thuis op de bank zit betrap ik mezelf er ook nog eens op dat ik niet zomaar kan stoppen. Voor ik het doorheb zit ik met een lege zak in mijn handen en een schuldgevoel. Ik word meestal een beetje misselijk en ben er eigenlijk niet gelukkiger van geworden. Een slechte gewoonte dus en ik vind dat daar maar eens verandering in moet komen!
Gezonde snack
Gelukkig zijn er heel veel andere snacks die een stuk gezonder en heus ook wel lekker zijn. Neem bijvoorbeeld een rijstwafel met een snufje zout, een handje (ongebrande) noten of wat geroosterde kikkererwten. Zelf ben ik nog even verder op zoektocht gegaan… even de keuken in om voor mezelf een gezonde snack te maken: chips uit de oven van verschillende groentes. Gebruik gewoon de groentes die je zelf lekker vindt, ik ben gestart met wortel, biet en aubergine. Heel makkelijk, lekker en niet te vergeten erg gezond! 🙂 Je kan ze eten bestrooid met een beetje paprikapoeder, wat zeezout of met deze lekkere groente dip gemaakt van aubergine erbij!
- 1 winterpeen
- 1 biet
- 1 aubergine
- grof himalayazout
- Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed de bakplaat met bakpapier
- Was de groentes goed en schil indien nodig
- Snij alle groentes in zo dun mogelijke plakjes, gebruik hiervoor een kaasschaaf, dunschiller of een scherp mesje
- Leg de plakjes op de bakplaat, strooi er wat zout over en eventueel wat kruiden zoals paprikapoeder voor extra smaak
- Bak de plakjes 10 tot 20 minuten. Hou ze goed in de gaten want elke oven in anders. Ze moeten lekker knapperig worden maar niet te donker. Sommige plakjes hebben iets meer tijd nodig omdat ze dikker zijn dan de andere plakjes
Heb je zelf nog gezonde vervangers voor een zak chips, laat het me weten. Lijkt me leuk om de lijst zo groot mogelijk te laten worden. Hoe meer, hoe beter ik (en jij?) die zak chips in de supermarkt kan laten liggen!
Kathy Delmotte zegt
Ik pof popcornmaïs in een beetje bio kokosolie, beetje zout en kurkuma erover en smullen maar! Laag in calorieën als je let op de hoeveelheid olie en vol vezels dus gezond 🙂
Healthy Vega zegt
Ja super lekker. Echt heel toevallig maar ik hebt gister voor het eerst sinds jaren weer zelf mais gepoft. Ik kreeg altijd verbrande popcorn maar het ging nu hartstikke goed. Met kurkuma is ook een goed idee! Thanks
Erik zegt
Ik gebruik hiervoor een dehydrator (Stöckli) en ik bestrooi de groenten voor het drogen met weinig zout en kerrie, bouillonpoeder, Aromat of kipkruiden.
Het zout lost dan op nog voordat het vocht is verdampt en trekt in de groente. Zelf wel even experimenteren voor de juiste hoeveelheden ivm zoutgehalte.
En hoewel nooit gedaan, bedenk ik dat tacomix of fajitamix ook erg lekker kan zijn.
Myriam zegt
Goed idee! In tacomix zit er volgens mij ook vaak suiker maar wel goed idee om te kijken welke kruiden er in zo’n mix zitten en op basis daarvan zelf een kruidenmix te maken. 😉
Antonet zegt
En die zakken met groentechips uit de AH? Is dat een goed idee of zitten daar weer ‘verkeerde’ dingen in? 🙂