Een lekker en makkelijk recept voor glutenvrije chocolade muffins en ze zijn ook nog eens compleet plantaardig. Ik heb gekozen om er palmsuiker aan toe te voegen als zoetstof.
Waarom palmsuiker?
Palmsuiker is een natuurlijk zoetmiddel met een lage glycemische index. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35 en van geraffineerde suiker is dit rond de 68. Ik kijk met name naar de glycemische index omdat ik niet wil dat mijn bloedsuikerspiegel teveel schommelt in verband met PCOS.
Je hebt palmsuiker in twee structuren, een vloeibare variant en een die vergelijkbaar is met de structuur van gewone suiker. Let er bij het kopen op dat je kiest voor een palmsuiker die niet vermengt is met een andere soort suiker zoals rietsuiker. Dat maakt de suiker vaak goedkoper maar daardoor verdwijnt het voordeel van de lage glycemische lading.
Omdat ik ben inmiddels gewend aan bijna geen suiker eten heb maar 3 theelepels vloeibare palmsuiker toegevoegd aan mijn beslag. Vind je dit te weinig (proef het beslag van te voren) dan kun je ook wat meer toevoegen.
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram boekweitmeel
- 35 gram rauwe cocoa
- ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout (liefst keltisch zeezout)
- 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water (als eivervanger)
- 150 ml kokosmelk
- 3 theelepels palmsuiker
- eventueel walnoten om de muffins mee te versieren
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de lijnzaad samen met het water in een keukenmachine of blender. (en laat even in de koelkast rusten)
- Meng het amandelmeel, boekweitmeel, cacaopeder, bicarbonaat en het zout door elkaar tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten.
- Voeg de gebroken lijnzaad met water samen met de kokosmelk en de palmsuiker toe aan aan de rest en klopt goed door elkaar heen.
- Doe het beslag in een kleine cakevorm of (papieren) muffinbakjes.
- 'Versier' de muffins eventueel met walnoten
- Zet in de oven voor 25 - 30 minuten.
Druyts.monique@g mail.com zegt
Heb de glutenvrije Brownie gemaakt, vegan ,
maar de brownies waren niet gerezen,
kan er iemand mij zeggen hoe dat komt.
Groetjes, Bonita
Myriam zegt
Hi Bonita, Jammer dat ze niet gerezen waren. Hopelijk waren ze alsnog lekker.
Het kunnen een paar dingen zijn:
– Dat het flax egg (lijnzaad met water) even had moeten staan.
– Dat de ingrediënten beter geklopt moeten worden. Door het kloppen komen er kleine luchtbelletjes in het mengsel die in de oven er voor zorgen dat het gaat rijzen.
– Ik heb in dit recept bicarbonaat gebruikt dat geactiveerd moet worden. Om nog zekerder te zijn dat het gaat rijzen kun je bakpoeder gebruiken.
Hou er ook rekening mee dat het een wat compactere structuur heeft dan ‘gewone’ muffins.
Groetjes, Myriam
Tam zegt
Dit is echt een aanrader! Ik heb nog nooit gewerkt met amandelmeel. En boekweit is best een lastig om mee te werken. Vind ik zelf. Maar, nu is het toch gelukt! Ben zo trots op mezelf! 🙂
Thanks!!!
Groetjes,
Tam
Daphne zegt
In de ingrediënten staat bakpoeder en in de instructie noem je bicarbonaat, dat zijn twee verschillende dingen. Welke bedoel je? Ik denk bakpoeder want als je bicarbonaat gebruikt heb je toch ook iets zuurs nodig om het te activeren en dat lees ik niet terug.
Denise Olmer-Rensen zegt
Wat een leuke muffins! Ik wil ze graag ook notenkraker maken, kan ik het amandelmeel vervangen door glutenvrij meel?
Groetjes Denise
trudy zegt
hallo myriam
wat gebruik ik inplaats van de boekweit bij de choc muffins ?