Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Glutenvrije chocolade muffins zonder melk, ei of boter

Door Myriam 6 Reacties

Chocolade muffin zonder gluten en compleet plantaardig

Chocolade muffin zonder gluten en eieren.

Een lekker en makkelijk recept voor glutenvrije chocolade muffins en ze zijn ook nog eens compleet plantaardig. Ik heb gekozen om er palmsuiker aan toe te voegen als zoetstof.

Waarom palmsuiker?

Palmsuiker is een natuurlijk zoetmiddel met een lage glycemische index. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35 en van geraffineerde suiker is dit rond de 68. Ik kijk met name naar de glycemische index omdat ik niet wil dat mijn bloedsuikerspiegel teveel schommelt in verband met PCOS.
Je hebt palmsuiker in twee structuren, een vloeibare variant en een die vergelijkbaar is met de structuur van gewone suiker. Let er bij het kopen op dat je kiest voor een palmsuiker die niet vermengt is met een andere soort suiker zoals rietsuiker. Dat maakt de suiker vaak goedkoper maar daardoor verdwijnt het voordeel van de lage glycemische lading.

Omdat ik ben inmiddels gewend aan bijna geen suiker eten heb maar 3 theelepels vloeibare palmsuiker toegevoegd aan mijn beslag. Vind je dit te weinig (proef het beslag van te voren) dan kun je ook wat meer toevoegen.

5.0 from 1 reviews
Glutenvrije chocolade muffins zonder melk, ei of boter
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
25 minuten
Totaal
40 minuten
 
Soort recept: Dessert / Snack
Aantal personen: 6 muffins
Ingrediënten
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 35 gram rauwe cocoa
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout (liefst keltisch zeezout)
  • 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water (als eivervanger)
  • 150 ml kokosmelk
  • 3 theelepels palmsuiker
  • eventueel walnoten om de muffins mee te versieren
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maal de lijnzaad samen met het water in een keukenmachine of blender. (en laat even in de koelkast rusten)
  3. Meng het amandelmeel, boekweitmeel, cacaopeder, bicarbonaat en het zout door elkaar tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten.
  4. Voeg de gebroken lijnzaad met water samen met de kokosmelk en de palmsuiker toe aan aan de rest en klopt goed door elkaar heen.
  5. Doe het beslag in een kleine cakevorm of (papieren) muffinbakjes.
  6. 'Versier' de muffins eventueel met walnoten
  7. Zet in de oven voor 25 - 30 minuten.
3.2.1255

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Cake, Glutenvrij, Koek

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Amandelpasta – vegetarisch broodbeleg
Hummus – vegetarisch broodbeleg »

Reacties

  1. Druyts.monique@g mail.com zegt

    15/10/2013 om 06:06

    Heb de glutenvrije Brownie gemaakt, vegan ,
    maar de brownies waren niet gerezen,
    kan er iemand mij zeggen hoe dat komt.

    Groetjes, Bonita

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      15/10/2013 om 10:13

      Hi Bonita, Jammer dat ze niet gerezen waren. Hopelijk waren ze alsnog lekker.

      Het kunnen een paar dingen zijn:
      – Dat het flax egg (lijnzaad met water) even had moeten staan.
      – Dat de ingrediënten beter geklopt moeten worden. Door het kloppen komen er kleine luchtbelletjes in het mengsel die in de oven er voor zorgen dat het gaat rijzen.
      – Ik heb in dit recept bicarbonaat gebruikt dat geactiveerd moet worden. Om nog zekerder te zijn dat het gaat rijzen kun je bakpoeder gebruiken.

      Hou er ook rekening mee dat het een wat compactere structuur heeft dan ‘gewone’ muffins.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  2. Tam zegt

    07/01/2014 om 20:11

    Dit is echt een aanrader! Ik heb nog nooit gewerkt met amandelmeel. En boekweit is best een lastig om mee te werken. Vind ik zelf. Maar, nu is het toch gelukt! Ben zo trots op mezelf! 🙂

    Thanks!!!

    Groetjes,
    Tam

    Beantwoorden
  3. Daphne zegt

    03/02/2021 om 14:35

    In de ingrediënten staat bakpoeder en in de instructie noem je bicarbonaat, dat zijn twee verschillende dingen. Welke bedoel je? Ik denk bakpoeder want als je bicarbonaat gebruikt heb je toch ook iets zuurs nodig om het te activeren en dat lees ik niet terug.

    Beantwoorden
  4. Denise Olmer-Rensen zegt

    19/08/2021 om 17:13

    Wat een leuke muffins! Ik wil ze graag ook notenkraker maken, kan ik het amandelmeel vervangen door glutenvrij meel?

    Groetjes Denise

    Beantwoorden
  5. trudy zegt

    23/11/2021 om 17:59

    hallo myriam
    wat gebruik ik inplaats van de boekweit bij de choc muffins ?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....