Koekjes horen zoet te zijn alleen probeer ik een piek in mijn bloedsuiker spiegel zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door een ongeraffineerde suiker te gebruiken met een lage GI. (glycemische index) Kokosbloesemsuiker is zo’n suikersoort. Natuurlijk is en blijft het suiker dus probeer ik altijd zo min mogelijk toe te voegen. Ik heb dit recept ook zoeter gemaakt door vanille extract en kaneel toe te voegen. Ben je echt nog een zoetekauw dan kun je wat meer kokosbloesemsuiker toevoegen. Proef gewoon het beslag dan weet je of het zoet genoeg is naar jouw smaak.
De ene tahin is de ander niet!
De smaak die de boventoon voert in deze glutenvrije chocolade koekjes is die van sesam. Dit komt doordat er tahin en sesamzaadje in het koekje zitten. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Tahin is te koop bij de natuurwinkel en Ekoplaza of ook online te bestellen.
Lastig met tahin is dat de structuur heel erg verschilt. De ene tahin is veel dunner dan de ander. Afhankelijk van jouw tahinsoort kan het zijn dat je een beetje extra water moet toevoegen aan het beslag.
- 1 eetlepels chiazaad
- 70 gram havervlokken
- 35 gram zonnebloempitten
- 30 gram noten of zaden (ik heb een combinatie van sesamzaad en amandelen gebruikt)
- 10 gram kokosrasp
- 25 gram chocolade (Ik heb chocolade met 92% cacao gebruikt)
- 10 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- 1 theelepel baking soda
- 20 gram kokosolie
- 45 gram rijststroop
- 35 gram tahin
- ½ theelepel vanille extract
- (eventueel water als het mengels dik blijft)
- Meng de chiazaad met 2 eetlepels water en zet apart
- Vermaal de havervlokken met de zonnebloempitten
- Hak de chocolade en noten
- Voeg de chocolade, noten, zaden, kokosrasp, kokosbloesemsuiker, zout, kaneel, bakingsoda bij elkaar
- Voeg de gesmolten kokosolie, tahin, chiazaadjes, rijststroop en vanille extract toe en kneed het deeg met je handen. Is het te droog? Voeg dan een klein beetje water toe.
- Leg het deeg voor minimaal 25 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven op 150 graden
- Rol het deeg uit en druk er vormpjes uit of maak kleine bolletjes van het deeg en druk deze plat op een bakplaat.
- Bak de koekjes voor circa 15 minuten. Laat ze goed afkoelen.
Gewoon Muntthee zegt
“: Glutenvrije chocolade koekjes zonder … http://t.co/67eCFLegin #glutenvrij #chocolade #koek #healthysnack #recept”
Gewoon Muntthee zegt
“: Glutenvrije chocolade koekjes zonder … http://t.co/67eCFLegin #glutenvrij #chocolade #koek #healthysnack #recept”
Irene zegt
Hoi Myriam,
Deze zijn uit Goed Zoet toch? Had ze al gemaakt maar de tahin smaak was ons te heftig 🙁 Maar lees nu dat er verschillende soorten bestaan. Heb jij toevallig een tip voor een neutraal smakende tahin?
Groetjes
Myriam zegt
Hi! De sesam smaak overheerst wel in dit recept. Ik heb er ook nog sesamzaadjes aan toegevoegd maar misschien verstandiger om dat een ander zaad of noot te gebruiken. Ik vind zelf de tahin van De Meter erg lekker. Die met zeezout is ook erg lekker voor op brood. 🙂
Irene zegt
Dank je wel weer Myriam, wij bakken weer lekker door met jouw tips en lekkere recepten!