Ben je gek op gember? Maak deze lekkere glutenvrije cake zonder suiker (alleen met ongeraffineerde suiker) Hij is uiteraard kruidig en vooral heel erg smeuïg. Dit komt door het geheime ingrediënt in dit recept: pompoen puree.
Reden om naar New York te gaan
Ik heb genoeg redenen om graag een keer naar New York te willen maar dit is een reden welke ik aan mijn lijst kan toevoegen. Deze glutenvrije cake is een recept van Babycakes New York. Dit is een cupcake bakkery in o.a. New York. In Amerika kun je op bijna elke hoek van de straat een cupcake kopen. Helaas zitten deze vol met suiker, gluten en boter. Bij Babycakes is alles organic en houden ze rekening met verschillende allergieën zoals tarwe, gluten, melk en eieren.
Daarnaast gebruiken ze alleen natuurlijk suikers en er wordt in geen enkel recept witte suiker gebruikt. Het meest gebruiken ze agave of mapple syrup. Ook hier zitten weer nadelen aan maar heeft in ieder geval wel een lage glycemische index wat er voor zorgt dat je bloedsuiker niet te snel piekt.
Frost it
Het lekkerst is deze cake wanneer je er een frosting overheen smeert. We hebben deze cake gemaakt voor Restaurant Day en omdat een frosting er extra feestelijk uitziet heb ik dat toen erbij gemaakt. Maar zeker ook qua smaak is het echt de moeite van het maken waard. Ik heb een vegan vanille frosting gemaakt op basis van kokosolie. Smeer de frosting er pas op wanneer je de cake gaat serveren.
Glutenvrij meel
Ik heb voor dit recept mijn eigen glutenvrij meelmix gebruikt. Ik maak zelf altijd 3 keer dit recept zo heb je een voorraad staan en hoef je niet steeds opnieuw de mix te maken. Voor dit recept heb je 300 gram van de mix nodig. Je kunt dit recept ook maken met bijvoorbeeld speltmeel. Voeg er dan 2 theelepels bakpoeder en bakingsoda aan toe.
- 300 gram Glutenvrije meelmix inclusief vervanger voor zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels geraspte verse gember
- ¼ theelepel fijngemalen nootmuskaat
- 75 gram kokosolie
- 170 ml maple siroop
- 3 eetlepels kokosbloesem suiker
- 170 ml rijstmelk
- 1 eetlepel vanille extract
- 190 gram pompoen puree (pompoen gaar koken)
- 185 ml heet water
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij pompoen in stukjes en kook deze zacht in circa 30 minuten (moet zacht zijn as je erin prikt) en pureer het tot een gladde massa
- Meng alle meelsoorten & bakingsoda, bakpoeder en xantaan gum voor het glutenvrije meel goed door elkaar
- Voeg zout, kaneel, gember en nootmuskaat toe aan het meel en meng
- Voeg de gesmolten kokosolie, maple siroop, kokosbloesemsuiker, rijstmelk en vanille extract toe aan de droge ingrediënten en meng goed door elkaar tot het een glad geheel is.
- Spatel de pompoen puree en het hete water er voorzichtig door tot het een glad beslag is geworden
- Doe het beslag in een cakevorm en bak circa 40 minuten
- Controleer of de cake gaar is door er met een houten prikker in te prikken. Deze moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake 20 minuten in de vorm staan en laat hem daarna volledig afkoelen op een ovenrek.
Rick zegt
Erg onduidelijk recept qua meel/meelverhouding en baking soda, jammer