Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Glutenvrij bananenbrood zonder suiker

Door Myriam 12 Reacties

Glutenvrij Bananenbrood

Lekkere stevig bananenbrood net uit de oven.. (had mijn nagel wel even mogen bijlakken :))

Bananenbrood: eigenlijk bananencake

Geen idee waarom bananenbrood bananenbrood heet. Ik vind het eigenlijk veel meer een cake! Maar goed, het wordt altijd bananenbrood genoemd. Misschien omdat dat minder als een zoete snack klinkt?

Hoe dan ook, je kunt mij er in ieder geval blij mee maken. Het is een specialiteit van Pete, een vriend van ons. Wanneer hij bij ons langs kwam, maakten we vaak bananenbrood.  Twee jaar geleden nog gewoon vol met suikers maar elke keer probeerde we het recept gezonder te maken. Ik wilde graag minder en liever nog geen suiker eten en Lizzie, Pete’s vriendin, bleek niet goed tegen gluten te kunnen.

Inmiddels voeg ik geen gewone suiker meer aan het recept toe. Alleen de bananen, het vanille extract, wat kaneel en eventueel een beetje rijststroop maken het bananenbrood al zoet genoeg. Afhankelijk van hoe rijp (en dus zoet)  de bananen zijn die je gebruikt kun je de rijststroop ook helemaal weglaten.

Zonder suiker, ook zonder gluten

Om er een glutenvrij bananenbrood van te maken heb ik het gemaakt van een zelfgemaakte glutenvrije meelmix, amandelmeel en havervlokken. Wanneer je geen gluten kunt verdragen moet je er goed opletten dat je glutenvrije haver koopt. In principe is haver glutenvrij maar omdat het vaak wordt verwerkt in fabrieken waar ook producten met gluten verwerkt worden kan het zijn dat er soms sporen van gluten in zitten. Niet erg als je er wel tegen kunt maar als je erg gevoelig bent (en helemaal als je coeliakie hebt) let hier dan op.

Snij het bananenbrood pas wanneer het goed is afgekoeld, anders kan het lastig zijn om mooie plakken te snijden, hel is dan nog te kruimelig. En als laatste een beleg-tip: bananenbrood is erg lekker met een beetje notenpasta, zoals bijvoorbeeld amandelpasta.

Zoals altijd hoor ik graag wat je ervan vindt hieronder in de reacties. Als je nog een healthy en lekkere beleg tip deel die dan ook!

4.7 from 3 reviews
Glutenvrij bananenbrood zonder geraffineerde suiker
 
Print
Prep
10 minuten
Koken
1 uur
Totaal
1 uur 10 minuten
 
Aantal personen: 1 cake
Ingrediënten
  • 3 bananen geprakt
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water (ter vervanging van 1 ei)
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels rijststroop (aantal eetlepels afhankelijk van de zoetheid van je bananen)
  • 4 theelepels bakpoeder
  • ¾ theelepel zout
  • 1½ theelepel kaneel
  • 150 ml plantaardige melk
  • 75 gram amandelmeel
  • 125 gram glutenvrije meelmix (je kunt ook één soort glutenvrij meel gebruiken maar een mix is lekkerder vind ik)
  • 100 gram havermout vlokken (wanneer je wilt dat je baksel volledig glutenvrij is let er dan op dat je kiest voor glutenvrije havervlokken)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Prak de bananen in een kom
  3. Voeg alle ingrediënten behalve het meel toe en meng goed door
  4. Voeg hierna de meelsoorten toe en meng
  5. Doe het beslag in een cake vorm en bak gedurende circa 60 minuten
  6. Laat afkoelen zodat je het bananenbrood goed kunt snijden
3.2.1310

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Cake, Fruit, Glutenvrij, Koek, Snack, Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Glutenvrije brownie met frambozen
Zuivelvrije carrot cake / muffins met speltmeel »

Reacties

  1. Miranda BoonMiranda Boon zegt

    17/06/2014 om 16:31

    Ik heb vandaag nog op! Zooo lekker, met wat tahin en zelfgekweekte kiemen

    Beantwoorden
  2. Soraika zegt

    17/06/2014 om 20:19

    Hi Myriam,
    Wat voor merk glutenvrije havervlokken gebruik je voor het bakken? Ik kom altijd de verpakkingen tegen die sporen hebben van gluten en dat wil ik liever niet hebben.

    Alvast bedankt!
    Liefs,
    soraika

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      17/06/2014 om 20:52

      Hi Soraika,
      Ik gebruik zelf havervlokken van de Ekoplaza waar opstaat dat het nog sporen kan bevatten. Ik heb geen coeliakie dus het geeft voor mij niet als er iets van sporen van gluten inzitten.
      Ik weet dat de Ekoplaza en denk ook andere natuurwinkels wel havervlokken verkopen die niet met producten waar wel gluten in zitten in aanraking zijn gekomen. Merken die havervlokken hebben die gegarandeerd niet in aanrakingen zijn gekomen met producten met gluten zijn: Semper, Provena, Rosies en Lieke. Ik hoop dat je zo geholpen bent.

      Beantwoorden
  3. Annika PohlertAnnika Pohlert zegt

    17/06/2014 om 22:28

    Leuk! Een recept zonder ei!!! Fijn!

    Beantwoorden
  4. Rolinda MontsmaRolinda Montsma zegt

    18/06/2014 om 09:23

    ooh lekker, ga ik maken!!

    Beantwoorden
  5. Martine zegt

    30/11/2015 om 12:36

    Dit is zo mijn favoriet! Afgelopen weekend weer gemaakt, echt smullen!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      03/12/2015 om 12:31

      Yes ook die van mij 🙂 Je kunt de cake ook snijden en dan de plakjes los invriezen. X

      Beantwoorden
  6. Miranda zegt

    15/12/2015 om 10:38

    Bedankt voor het recept De cake is heerlijk!!!!

    Beantwoorden
  7. Jithapon zegt

    14/03/2016 om 23:56

    Lijkt me super lekker om eens te maken, maar ik zag dat je amandelmeel er door doet. Ik ben helaas allergisch voor noten en dus ook voor amandelmeel. Kan ik amandelmeel ergens mee vervangen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      21/03/2016 om 15:39

      Ik heb het zelf nog niet bij dit recept geprobeerd maar verwacht dat je het amandelmeel wel kunt vervangen door een andere meelsoort die je wel mag hebben. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  8. Gaby zegt

    06/04/2016 om 15:21

    Hoi , ik mag ook geen havervlokken eten , kan je die vervangen ?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/04/2016 om 18:11

      Hi Gaby, Je kunt ook meer meel toevoegen. Je mist dan wel een beetje de bite van de havervlokken maar het kan wel. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....