Bananenbrood: eigenlijk bananencake
Geen idee waarom bananenbrood bananenbrood heet. Ik vind het eigenlijk veel meer een cake! Maar goed, het wordt altijd bananenbrood genoemd. Misschien omdat dat minder als een zoete snack klinkt?
Hoe dan ook, je kunt mij er in ieder geval blij mee maken. Het is een specialiteit van Pete, een vriend van ons. Wanneer hij bij ons langs kwam, maakten we vaak bananenbrood. Twee jaar geleden nog gewoon vol met suikers maar elke keer probeerde we het recept gezonder te maken. Ik wilde graag minder en liever nog geen suiker eten en Lizzie, Pete’s vriendin, bleek niet goed tegen gluten te kunnen.
Inmiddels voeg ik geen gewone suiker meer aan het recept toe. Alleen de bananen, het vanille extract, wat kaneel en eventueel een beetje rijststroop maken het bananenbrood al zoet genoeg. Afhankelijk van hoe rijp (en dus zoet) de bananen zijn die je gebruikt kun je de rijststroop ook helemaal weglaten.
Zonder suiker, ook zonder gluten
Om er een glutenvrij bananenbrood van te maken heb ik het gemaakt van een zelfgemaakte glutenvrije meelmix, amandelmeel en havervlokken. Wanneer je geen gluten kunt verdragen moet je er goed opletten dat je glutenvrije haver koopt. In principe is haver glutenvrij maar omdat het vaak wordt verwerkt in fabrieken waar ook producten met gluten verwerkt worden kan het zijn dat er soms sporen van gluten in zitten. Niet erg als je er wel tegen kunt maar als je erg gevoelig bent (en helemaal als je coeliakie hebt) let hier dan op.
Snij het bananenbrood pas wanneer het goed is afgekoeld, anders kan het lastig zijn om mooie plakken te snijden, hel is dan nog te kruimelig. En als laatste een beleg-tip: bananenbrood is erg lekker met een beetje notenpasta, zoals bijvoorbeeld amandelpasta.
Zoals altijd hoor ik graag wat je ervan vindt hieronder in de reacties. Als je nog een healthy en lekkere beleg tip deel die dan ook!
- 3 bananen geprakt
- ½ theelepel vanille extract
- 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water (ter vervanging van 1 ei)
- 3 eetlepels kokosolie
- 4 eetlepels rijststroop (aantal eetlepels afhankelijk van de zoetheid van je bananen)
- 4 theelepels bakpoeder
- ¾ theelepel zout
- 1½ theelepel kaneel
- 150 ml plantaardige melk
- 75 gram amandelmeel
- 125 gram glutenvrije meelmix (je kunt ook één soort glutenvrij meel gebruiken maar een mix is lekkerder vind ik)
- 100 gram havermout vlokken (wanneer je wilt dat je baksel volledig glutenvrij is let er dan op dat je kiest voor glutenvrije havervlokken)
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Prak de bananen in een kom
- Voeg alle ingrediënten behalve het meel toe en meng goed door
- Voeg hierna de meelsoorten toe en meng
- Doe het beslag in een cake vorm en bak gedurende circa 60 minuten
- Laat afkoelen zodat je het bananenbrood goed kunt snijden
Miranda Boon zegt
Ik heb vandaag nog op! Zooo lekker, met wat tahin en zelfgekweekte kiemen
Soraika zegt
Hi Myriam,
Wat voor merk glutenvrije havervlokken gebruik je voor het bakken? Ik kom altijd de verpakkingen tegen die sporen hebben van gluten en dat wil ik liever niet hebben.
Alvast bedankt!
Liefs,
soraika
Myriam zegt
Hi Soraika,
Ik gebruik zelf havervlokken van de Ekoplaza waar opstaat dat het nog sporen kan bevatten. Ik heb geen coeliakie dus het geeft voor mij niet als er iets van sporen van gluten inzitten.
Ik weet dat de Ekoplaza en denk ook andere natuurwinkels wel havervlokken verkopen die niet met producten waar wel gluten in zitten in aanraking zijn gekomen. Merken die havervlokken hebben die gegarandeerd niet in aanrakingen zijn gekomen met producten met gluten zijn: Semper, Provena, Rosies en Lieke. Ik hoop dat je zo geholpen bent.
Annika Pohlert zegt
Leuk! Een recept zonder ei!!! Fijn!
Rolinda Montsma zegt
ooh lekker, ga ik maken!!
Martine zegt
Dit is zo mijn favoriet! Afgelopen weekend weer gemaakt, echt smullen!
Myriam zegt
Yes ook die van mij 🙂 Je kunt de cake ook snijden en dan de plakjes los invriezen. X
Miranda zegt
Bedankt voor het recept De cake is heerlijk!!!!
Jithapon zegt
Lijkt me super lekker om eens te maken, maar ik zag dat je amandelmeel er door doet. Ik ben helaas allergisch voor noten en dus ook voor amandelmeel. Kan ik amandelmeel ergens mee vervangen?
Myriam zegt
Ik heb het zelf nog niet bij dit recept geprobeerd maar verwacht dat je het amandelmeel wel kunt vervangen door een andere meelsoort die je wel mag hebben. Groetjes, Myriam
Gaby zegt
Hoi , ik mag ook geen havervlokken eten , kan je die vervangen ?
Myriam zegt
Hi Gaby, Je kunt ook meer meel toevoegen. Je mist dan wel een beetje de bite van de havervlokken maar het kan wel. Groetjes, Myriam