Ons nieuwe kookboek staat online.. Yeah! Vol met recepten voor lekkere en gezonde tussendoortjes. Ja deze combi is mogelijk!
Waarom tussendoortjes? Nou veel vragen die wij krijgen gaan toch wel over meer verantwoord tussendoor wat eten. En omdat we vinden dat tussendoortjes belangrijker zijn voor je gezondheid. Yep meer dan je misschien denkt.
Hoe doe je dat, gezond snacken?
Er zijn van die momenten dat het lastig is om gezonde keuzes te maken. Zoals:
- De momenten tussen maaltijden in (dan grijp je naar de eigenlijk niet eens zo lekkere koekjes die bij de koffiemachine staan)
- Tijdens energiedips in de namiddag wanneer je de energie uit je tenen moet halen en haast niet meer helder kunt nadenken (hee staat daar een droppot?)
- Als je uit je werk komt en eerst boodschappen moet doen en moet koken voor je kunt eten (dan kom je ineens thuis met chocolade, chips en koeken of je hebt op de weg naar huis al lopen snaaien)
- Als je wilt gaan sporten of net gesport hebt (waarom verkopen ze bij sportclubs zo vaak broodjes kroket?)
- Als je een bankhang avond hebt (hallo daar horen gewoon chips, popcorn of (en!) chocolade bij! )
- En voor de dames tijdens een bepaalde periode in de maand (dan is niets off-limits wat betreft snacks)
Herkenbaar? Voor al deze momenten hebben we tussendoortjes bedacht die beter voor je zijn. Zonder geraffineerde suikers, vega (dus zonder melk, ei of boter) en zonder onnodige toevoegingen. Veel ook nog glutenvrij. Het zijn tussendoortjes die je makkelijk maakt en bijvoorbeeld mee naar kantoor neemt of perfect zijn voor een bankhangavond. En wat dacht je van snacks die je taartje in het weekend kunnen vervangen?!
Volop energie, geen hongergevoel en ongezonde eetbuien!!
Tussendoor iets eten is niet alleen lekker maar ook nog gezond. Balans in je bloedsuikerspiegel is van belang voor je energieniveau gedurende de dag. En daarnaast ook voor je gezondheid op de lange termijn.
Een hoge bloedsuikerspiegel heeft als gevolg dat je lichaam insuline gaat aanmaken om ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt naar een normaal niveau. Zolang er insuline in je lichaam aanwezig is kan het geen vet verbranden. Dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er ook momenten zijn dat er geen insuline in je bloed zit. Dit kun je doen door weinig suiker en minder snelle koolhydraten te eten en door kleinere maaltijden te nemen en tussendoor te kiezen voor een gezonde snack.
Op deze manier voorkom je ook de waarschijnlijk welbekende after-lunch dips. Die ontstaan wanneer je bloedsuikerspiegel te laag wordt (er zat dan dus veel suiker in je bloed, er werd veel insuline aangemaakt, zoveel dat je bloedsuiker ONDER het niveau komt van voor je ging eten). Dit zijn de momenten dat je totaal geen energie hebt, gaat gapen en je lichaam schreeuwt om snelle suikers.
Kortom: tussendoortjes helpen je in shape te komen!
Nieuwsgierig? Lees hier meer over ons digitale kookboek en bekijk welke recepten er in staan.
En omdat Pasen voor de deur staat alvast een ander lekker recept, kun je ook goed als tussendoortje eten!
- 100 gram rozijnen
- 300 gram volkoren meel
- 1 theelepel baking soda
- 2 theelepels koekkruiden (of speculaaskruiden of kaneel)
- ½ theelepel zout
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 75 gram kokosolie
- 350 ml water
- Wel de rozijnen circa 10/15 minuten in heet water
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng de droge ingrediënten met elkaar
- Meng de gesmolten kokosolie met het water
- Giet de rozijnen af en voeg toe aan de gesmolten kokosolie met water
- Voeg daarna het natte mengsel toe aan je droge ingrediënten
- Meng goed door elkaar en doe in een met bakpapier beklede cakevorm (ik heb een kleine cakevorm gebruikt) of muffin vormpjes
- Bak je krentenbrood/cake circa 50 minuten in de oven goudbruin
- Controleer met een prikker of de cake gaar is
- Een dag later is het brood eigenlijk nog lekkerder
kim zegt
Kunt u mij misschien vertellen hoeveel calorieën er in dit krentenbrood zitten en in de gezonde ontbijtkoek? Ik vind het er bijde heerlijk uit zien!
Anna van Neerven zegt
Hmmm het recept krentenbrood klinkt erg goed! Hebben jullie dit recept weleens geprobeerd met bijv boekweitmeel?
Btw leuke site, veel lekkere recepten voor de vegetariër of voor mensen die zo nu en dan even vega willen eten!
Myriam zegt
Hi Anna, Nee niet met alleen boekweitmeel. Omdat de smaak van boekweit vaak zo overheersend is gebruik ik vaak een mix van verschillende meelsoorten. Zoals boekweitmeel gecombineerd met rijstmeel en haver bijvoorbeeld.
manu zegt
Heb deze iets aangepast naar eigen smaak,maar het is in elk geval een zeer goed basis recept.
Hannah zegt
Kan baking soda vervangen worden? Gewoon door bakpoeder of gaat dat niet?
Lijkt me namelijk erg lekker!
Myriam zegt
Hi Hannah, Baking Soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Je kunt het proberen maar ik zou dan wel 2 theelepels toevogen. Bakbpeder is een mengsel van baking soda, een zuur en een stabilisator. Dit is de reden dat het een minder sterke werking heeft.
Maar door er iets meer aan toe te voegen moet het zeker werken. Groetjes, Myriam