Ik had weer zin om iets te bakken. Omdat ik net over kaneel had geschreven, leek dat me een fijn ingredient. En omdat we ook nog genoeg appels in huis hebben, ben ik voor die combinatie gegaan: kruidcake met stukjes appel.
Gezonder tussendoortje
Het resultaat van dit recept is een kruidige cake met de structuur die lijkt op ontbijtkoek. Grote verschil is alleen dat onbijtkoek voor 60% uit suiker bestaat. Met 1 plak Snelle Jelle krijg je al zo’n 36 gram suiker binnen. De volgende soorten staan allemaal op de ingredientenlijst: suiker, rietsuiker, glucose-fructosestroop en kandijstroop. Dit recept is duidelijk iets minder zoet. Ik gebruik alleen een beetje agave siroop of palmsuiker.
Qua smaak dus minder zoet maar wel erg lekker.
- 100 gram speltbloem
- 100 gram speltmeel
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zuiveringszout
- 2 theelepels koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker of agave siroop
- 1 appel in stukjes gesneden
- 50 gram gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel citroensap
- 125 ml water
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom
- Voeg de agave siroop of kokosbloesemsuiker toe en roer voorzichtig
- Voeg de gesneden appel toe
- Spatel de kokosolie, citroensap er door en beetje bij beetje het water (voorzichtig er doorheen spatelen)
- Schep het beslag in de cakevorm en plaats in de oven voor 30 minuten
Mirijam zegt
Ik heb de cake 3 x geprobeerd, en tot 3x toe mislukt, de cake rijst niet het blijft een dikke plak. Wat gaat er fout, ik doe precies wat er staat. En zou het leuk vinden dat het me gaat lukken want ben erg benieuwd naar de smaak.
Myriam zegt
Hi Mirijam,
Wat vervelend dat de cake niet gelukt is. Het kunnen een paar dingen zijn.
– Het beslag is niet goed genoeg geroerd/geklopt. Door het roeren komt er lucht bij het beslag wat ervoor zorgt dat de cake rijst.
– Het bakpoeder is niet goed genoeg meer. Kan bijvoorbeeld als het poeder al wat oud is dat het minder werkzaam is dan het zou moeten zijn.
– De oven dient gesloten te blijven tijdens de eerste 20 minuten van het bakken anders wordt het proces verstoord. Het is sowieso verstandig de deur van de oven gesloten te laten. Het beste is de cake zelfs in de oven te laten afkoelen.
– Ook kan het zijn dat onze oven heter wordt dan die van jou dus dat je de oven iets hoger moet zetten.
Ik hoop dat je er iets aan hebt en de cake alsnog gaat lukken. Viermaal is scheepsrecht 😉
Groetjes, Myriam
Myriam zegt
Hee Mirijam,
Sorry!! Ik heb een typefout gemaakt in het recept. Ik kreeg nog een bericht dat de cake te nat was en heb dus het recept opnieuw gemaakt. Toen ik water wilde toevoegen zag ik dat dit te veel is.
Ik heb het recept nu aangepast.
Suzanne zegt
Bij mij was het ook een dikke kleffe plak geworden 🙁 De smaak was overigens wel oké.
Myriam zegt
Hi Suzanne, De cake is ook wel wat dichter qua structuur dan ‘gewone’ cake maar moet zeker geen dikke kleffe plak worden ;). Iets langer in de oven kan helpen. Dat blijft soms lastig omdat elke oven weer anders is.
Suzanne zegt
Ja, mijn vermoeden is ook dat het aan de baktijd ligt. Over het algemeen moet ik een wat langere tijd aanhouden met mijn oven. Ik ga ‘m binnenkort nog eens proberen.
Yvonne zegt
Helaas, ook bij mij één kleffe plak.
Ik heb het eerste half uur de oven niet geopend, bijna 2x zolang in de oven en op het laatst ook nog de temperatuur omhoog. Vers gekocht meel dus daar ligt het niet aan.
Enige kan zijn dat ik niet genoeg geroerd heb…. Misschien de moeite van het vermelden waard in het recept?
Myriam zegt
Hee Yvonne, Wat jammer. Bedankt voor het laten weten.
Ik ga het recept zelf volgende week nog een keer maken om te kijken wat ik kan aanpassen. Zal je dan laten weten of en wat ik heb aangepast heb in het recept.
Groetjes,
Myriam
Myriam zegt
Hee Yvonne,
Sorry!! Ik heb een fout gemaakt.
Ik heb de cake vandaag opnieuw gemaakt en zag toen ik het water wilde toevoegen dat dit te veel is. Ik heb dus een typefout heb gemaakt bij het online plaatsen van het recept.
Ik heb het recept verder nog iets aangepast qua hoeveelheid bakpoeder.
Sorry hiervoor.
Yvonne zegt
Hallo Myriam,
Heb vandaag de cake nogmaals gemaakt met het nieuwe recept.
Hij is perfekt gelukt! Smaakt ook lekker.
Ik heb ‘n grote cakevorm gebruikt maar dat mag misschien ook wel een kleinere zijn zodat de cake wat hoger wordt.
Bedankt, Yvonne
Myriam zegt
Hee Yvonne, Gelukkig 🙂 De cakevorm die ik gebruikt heb is 21 cm dus niet heel groot.
Groetjes, Myriam
Elisabeth zegt
Vandaag de(ze vrij kleine) cake gemaakt. Helaas wilde hij niet rijzen en bij het snijden viel de cake uit elkaar. Ik begrijp dat hij niet als zoete cake bedoeld is – had er zelf nog wel gembersiroop toegevoegd- maar ik miste wel wat zoetigheid, dus we hebben de cake nog wel met poedersuiker bestrooid.
Myriam zegt
Hi Elisabeth,
Doordat ik nu al een wat langere tijd minder zoet eet vind ik het door de kruiden en beetje kokosbloesemsuiker al zoet genoeg. Wanneer je dit niet vind kun je natuurlijk meer aan het recept toevoegen.
Jammer dat de cake niet voldoende gerezen is en uit elkaar viel. Enige wat ik kan bedenken is dat het bakpoeder niet goed genoeg door het beslag zat. En was je beslag nat genoeg?
Groetjes, Myriam
Sanne zegt
Hallo!
Er staat 1 zuiveringszout, moet dit een theelepel of eetlepel zijn?
Groetjes
Myriam zegt
Hi Sanne, Oh dat is inderdaad niet zo handig. Het moet zijn 1 theelepel.
Groetjes
Judith zegt
Ik heb de cake gemaakt en hij werd voor een cake zonder ei nog best luchtig. Ik had niet genoeg agave siroop of kokosbloesem maar heb 100% appelstroop gebruikt. Hij was heerlijk!