Help, ik wil een gezond tussendoortje!
En dan dus niet een zogenaamd gezonde Evergreen vol suiker. Maar wel iets wat je zo tussendoor even in je mond kunt stoppen. Gewoon omdat ik er zin in heb. En zoiets is echt niet makkelijk te vinden in een winkel. Ja een appel. Maar soms wil je iets anders.
Nou ja met die gedachte heb ik wat verschillende dingen gemaakt. Eerst kwam daar wel suiker aan te pas, toen ging ik proberen wat het resultaat was met natuurlijke zoetstoffen (dat was best goed). Maar die hebben ook weer zo hun mitsen en maren. Dus de agave’s en rijststropen heb ik daarna ook achterwege gelaten.
Zonder suiker is niet vies
En het grappige is: dat maakt steeds minder uit. Ik heb ervaren dat je smaak zich snel aanpast. Alles wat op ‘normaal’ niveau gezoet is vind ik nu echt te zoet. Omgekeerd vind ik minder zoete dingen dus prima te eten. Probeer het zelf maar. Geleidelijk aan zul je het verschil gaan merken.
Deze mueslirepen zijn absoluut een gezond tussendoortje. Makkelijk en snel te maken, en prima een paar dagen te bewaren in een goed afgesloten bakje. Gezond door veel zaden en alleen wat gedroogd fruit als zoetstof. Ik zou zeggen, zet aan die oven!
- 150 gram havervlokken
- 40 gram zaden die je lekker vindt (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc)
- 40 gram ongebrande noten naar keuze
- 25 gram rozijnen
- 50 gram dadels
- 100 ml plantaardige melk (amandel-, rijst-, sojamelk)
- 2 flinke scheppen pindakaas
- 2 eetlepels kokosolie
- een theelepel kaneel / rasp van een biologische citroen
- zout naar smaak
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de havervlokken in een kom en meng met de zaden.
- Hak de noten fijn en voeg die toe.
- Verwarm in een steelpan de melk. Voeg de pindakaas aan de melk toe.
- Snijd de dadels fijn en doe deze ook in de pan, net als de kokosolie en het zout.
- Op rustig vuur al roerend warm laten worden, totdat de pindakaas is gesmolten en de stukjes dadels zacht zijn geworden.
- Doe het vuur uit en voeg de havervlokken, noten en zaden en de kaneel of de citroenrasp toe en meng door elkaar.
- Bekleed een ovenschaal of breed bakblik met een stuk bakpapier.
- Stort de massa in de schaal en druk deze plat met de achterkant van een lepel, tot ongeveer 1 centimeter dikte. Is de schaal te groot, vul dan gewoon niet de hele bodem.
- Goed aandrukken zodat alles blijft plakken.
- Bak 20-25 minuten in de oven, zodat de bovenkant licht gekleurd is.
- Buiten de oven af laten koelen en met een scherp mes in stukken snijden.
Thalé zegt
Hey Myriam, er staat dat je er pindakaas in moet doen, maar zit daar niet heel veel suiker in?
xxx
Frank zegt
Hi Thalé, Frank hier.
Nee er zit niet per se suiker in pindakaas, maar je moet wel goed op het etiket kijken of dat wel of niet het geval is. Bijvoorbeeld de biologische pindakaas van AH bevat wel toegevoegde suiker maar de gewone AH pindakaas niet. Zelf haal ik pindakaas bij de natuurwinkel dan bestaat het enkel uit gebrande noten en wat zout.
Thalé zegt
Dankjewel! Ik ga zeker even langs bij de natuurwinkel dan, mis de pindakaas op mn brood heel erg haha 😉
Frank zegt
Als je daar bent, zou je ook amandelpasta kunnen kopen in plaats van pindakaas. Precies hetzelfde soort product, maar dan gemalen amandelen in plaats van pinda’s. Ik vind het zelf nog lekkerder dan pindakaas, en het is ook nog gezonder. Wel iets duurder.
De pindakaas in dit recept kun je ook prima vervangen door amandelpasta.
Thalé zegt
Bedankt voor de tip !
Noukie zegt
De cashewpasta is ook aan te raden. Heerlijk!
Sylvia zegt
Of je kunt zelf pindakaas maken. Ongezouten zakje pinda’s even in een droge koekenpan branden voor 5 minuten en in de foodprocessor blenden tot het romig is.
Goedkoop en gezond.
Gerben zegt
Je hebt ook suikervrije pindakaas.
nicoline lind zegt
Heeeeej frank, leuke site!
Ben ook aan het proberen minder suiker te eten (vooral in mijn hoofd nog hoor, helaas) maar hoop binnenkort over die vervelende ja-maar-nu-nog-niet-wat-een-gedoe-drempel heen te stappen ;-))).
Hier nog een echt fijn recept:
Haverkokoskoekjes (beetje boter en geen suiker!)
200 g havermoutvlokken (bij de bio)
25 g (plantaardige) boter, gesmolten
4 eetlepels honing of aguavesiroop of rijstroop (of een combinatie hiervan)
gemalen kokos (55 g)
1 teelepel bakpoeder
3 eetlepels (of meer…) rozijnen of gedroogde cranberry’s, of stukjes abrikozen of pruimen of een combinatie hiervan
evt: toevoegen kaneel, citroen en ander lekkers….
* Verwarm de oven voor op 190 °C.
* Meng de havermout, boter, honing, het kokos, de bakpoeder en 1 mespunt zout in een kom.
* Voeg 125 ml heet water toe en kneed tot een deeg (blijft kruimelig)
* Kneed daarna de gedroogde vruchten erdoor.
* Rol er balletjes oid van, druk ze plat en een bakplaat met bakpapier.
* Bak in ca. 25 min. goudbruin in de oven. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.
Frank zegt
Hi Nicoline, leuk om jou hier tegen te komen!
Echt waar, minder of geen suiker eten gaat steeds makkelijker. In het begin is het heel lastig, en heb je steeds de neiging iets zoets te eten. Dat is echt de verslaving aan suiker!
Ik vond de stop-ervaring precies hetzelfde als bij stoppen met roken eigenlijk. De eerste twee weken zijn het lastigst, dan denk je op alle geijkte momenten aan zoete dingen. Die momenten worden geleidelijker steeds minder. Bovendien is veel ‘normaal’ zoet dan al te zoet geworden naar je eigen smaak. Even doorzetten dus, en vooral geen koekjes ed in huis hebben 🙂
Je recept ziet er lekker uit, als ik ze probeer laat ik de zoetstof weg, het gedroogde fruit is voor mij al zoet genoeg verwacht ik. Bedankt voor je bijdrage!
Sandra zegt
Die mueslirepen zijn lekker!ven het ruikt zo lekker in de keuken. In andere recepten gaat er vaak nog siroop door, maar die dadels maken het lekker zoet.
Myriam zegt
Ja klopt heerlijk. Hele huis gaat er dan naar ruiken 🙂
Jennifer zegt
Dit recept ziet er lekker uit, lijkt me een goed alternatief voor de repen uit de supermarkt. Kun je trouwens ook gewone melk gebruiken, of voegt de plantaardige melk echt iets toe qua smaak?
Esther zegt
Heb het volgens recept gemaakt. Zijn lekker, maar kruimelen enorm. Voor mijn gevoel moet er iets minder havermout in. Dan zijn ze beter mee te nemen ( ik geef ze aan mijn kinderen mee als tussendoortje voor het sporten).
Frank Beekwilder zegt
Bedankt voor de tip Esther! Het kan ook net aan de soort havermout liggen (de een neemt meer vocht op dan de andere).
Gerben zegt
In dadels zit ook suiker dus suikervrij is het helaas niet
Bedankt voor je inspiratie!