Myriam en ik lopen op zondag de Dam tot Dam. 10 engelse mijl, oftewel 16,1 km hardlopen, van Amsterdam naar Zaandam. Een erg leuk (hardloop) evenement, waar we al een tijdje voor aan het trainen zijn. Myriam heeft vorig jaar ook meegelopen, voor mij is het de eerste keer.
Goede voorbereiding is het halve werk
Bij hardlooptraining merk je erg het verschil tussen verschillende voorbereidingen. Oftewel, ben je uitgeslapen, heb je genoeg gedronken, en op de wat langere afstanden, heb je genoeg gegeten? Of het omgekeerde: heb je teveel of te zwaar gegeten en heb je daar last van als je gaat lopen? Het is uitproberen wat het beste werkt en waar je je het beste bij voelt.
Hoeveel eten?
Te weinig eten is in ieder geval niet bevorderlijk. Toen ik in het weekend een keer ’s ochtends 14 km ging rennen, bleek snel dat ik niet genoeg had aan het groentesapje dat ik had gedronken. Na ongeveer 8 km ging alles een stuk zwaarder en kon ik veel minder snel lopen. Dit geeft bij hardlopen aan dat je door je voorraad koolhydraten heen bent. Niet goed!
Energiekoekjes save the day
Om dat te voorkomen wil je genoeg koolhydraten binnen krijgen voordat je gaat sporten. Alsnog is het beter om een paar uur voor de start je laatste maaltijd te nuttigen. Om dan op het laatste moment nog wat extra koolhydraten binnen te krijgen, heeft Myriam deze energiekoekjes bedacht!
Ze zijn compact en makkelijk mee te nemen, en bevatten net even dat extra beetje energie. Ze bevatten niet teveel snelle suikers, dus je krijgt er geen piek van in je bloedsuikerspiegel, maar geven geleidelijk hun energie af, precies wat je nodig hebt bij hardlopen. Natuurlijk kun je deze energiekoekjes ook bewaren tot na de finish; je kunt dan mooi heel snel in je koolhydraten behoefte voorzien. En o ja, ze zijn lekker, daar doen we het natuurlijk ook voor 🙂
- 2 geprakte rijpe bananen
- 60 gram havermout
- 80 gram kastanjemeel (of andere meelsoort). Ik heb gekozen voor kastanjemeel omdat dit glutenvrij is en een lekkere nootachtige smaak heeft
- 40 gram rozijnen
- 40 gram noten (ik heb  pecannoten en amandelen gebruikt)
- 4 gedroogde pruimen fijn gesneden
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel (eventueel wat extra koekkruiden)
- zout
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Wel de rozijnen in warm water.
- Prak de bananen.
- Meng in een kom het meel, havermout, bakpoeder, kaneel en zout.
- Voeg de noten, gewelde rozijnen en pruimen toe.
- Hierna kun je de bananen aan het mengsel toevoegen. Is het mengsel te droog voeg dan eventueel wat water toe (1 theelepel per keer).
- Maak er op een bakplaat bekleed met bakpapier kleine hoopjes van en druk deze licht aan.
- Bak tot de koekjes lichtbruin zijn, 15-20 minuten in de oven.
Â
Jolien zegt
Dank voor dit recept, ziet er heerlijk uit.
Is er een alternatief voor banaan? Dit verdraag ik niet altijd even goed.