Toetje
Sla dat voorgerecht en hoofdgerecht maar over en geef mij maar een lekker dessert :). Natuurlijk wél vol met suikers, maar toetjes zijn nu eenmaal verschrikkelijk lekker! Taarten en cakes bak ik vaak genoeg zonder suiker, maar panna cotta had ik zo nog nooit geprobeerd te maken. Toen ik de nieuwe melk van Alpro tegenkwam dacht ik: hier kan ik een vegan panna cotta mee maken, zonder geraffineerde suiker. De kokosmelk is plantaardig: ze bestaat uit kokosmelk met een beetje rijstmelk. Geheel zonder lactose, soja en toegevoegde suikers :).
Agar agar
Om er voor te zorgen dat de vegan panna cotta een gelei-achtige structuur krijgt, gebruik ik agar agar. Agar agar is de plantaardige variant van gelatine. Het is smaak- en reukloos. Deze stof wordt gewonnen uit verschillende soorten roodwieren. Agar agar heeft een bindkracht die een stuk krachtiger is dan die van gelatine, en dat heb ik gemerkt ook! De eerste keer dat ik de panna cotta had gemaakt had ik er ruim 1 theelepel van gebruikt en daarom waren mijn toetjes zo hard als steen. Niet echt lekker dus. Je hebt agar agar in poeder- en flake vorm. De poedervariant is nog veel krachtiger dan de flake vorm. Kijk daarom goed op de verpakking hoeveel agar agar je nodig hebt, omdat dit per soort nogal verschilt. Agar agar lost op in warm water en stolt al bij kamertemperatuur.
Fruit of coulis
Coulis is een saus die gemaakt is van gepureerd voedsel. In dit geval van fruit. Je kunt een klein beetje rijsstroop toevoegen, maar fruit is van zichzelf eigenlijk al zoet genoeg. Ik heb er deze keer alleen stukjes verse mango bij geserveerd. Nog makkelijker, en ook heel erg lekker.
- 300 ml kokosmelk (bijvoorbeeld van Alpro)
- Merg van een halve vanillepeul
- 1 eetlepel rijststroop
- ¾ theelepel agar agar
- Stukjes fruit zoals mango, framboos of passievrucht
- of coulis van mango of framboos met 1 eetlepel rijststroop
- Kook 250 ml kokosmelk met merg van vanille en rijststroop koken. Kook het stokje van de vanille even mee zo komt er nog meer smaak vrij.
- Kook de overige 50 ml kokosmelk in een apart pan en voeg de agar agar toe. Roer heel erg goed en laat 3 minuten koken
- Wanneer de pan met 250 ml kokosmelk bijna kookt (in ieder geval warmer dan 35 graden, anders stolt de agar agar) schenk je voorzichtig al roerende de melk met agar agar erbij.
- Roer en kook nog 3 minuten en schenk het in de glaasjes.
- Zet in de koelkast voor minimaal 4 uur
- Snij fruit in stukjes
- of pureer fruit (eventueel een beetje rijststroop) met een staafmixer of keukenmachine.
- Na 4 uur is je panna cotta volledig opgestijfd en kun je de coulis eroverheen schenken of het fruit erbij serveren.
Alpro NL zegt
“: Vegan panna cotta met Kokosnootdrink en vanille http://t.co/gJvljZeoaQ #pannacotta #alpro #kokosmelk #dessert #healthy”
Alpro NL zegt
Looks good!
Miranda Boon zegt
Ja gebruik het als het recept er om vraagt. Zelf de juiste verhouding verzinnen… Niet mijn ding!
Healthy Vega zegt
Ja ik vond het nog best lastig. Eerste lading was ook echt niet lekker. Structuur is gewoon heel belangrijk bij eten.
Miranda Boon zegt
Zo is dat!!! Mondgevoel 😀
Kriszta Erdelyi zegt
Ja, rabarber-bramen jam gemaakt. Super goed gelukt!
Healthy Vega zegt
Kriszta klinkt heel erg lekker. Ben gek op rabarber
killy astrid zegt
Dit is het zieligste puddinkje dat ik ooit heb geproeft. Het smaakt naar een bak water met haver en heeft de structuur die me nog erger doet rillen dan een mona griesmeel pudding die al 2 maanden buiten de koelkast staat.
Viatorees zegt
Het is ijskast, knor!!