Gek op groente…
Het zal ondertussen duidelijk zijn; groenten zijn een terugkerend fenomeen hier op healthyvega.nl. Niet alleen vormen ze een hoofdbestanddeel in veel van de recepten die we hier posten, we eten ze ook elke dag. We zijn gewoon gek op groene, rode, gele en bruine stengels, knollen, vruchten en bieten.
…ook op bietjes
En nou net die laatste belandde laatst weer eens in een salade. Lekker! Toch wel een van de dingen die ik bijna een leven lang niet echt zag als een smakelijk toevoeging in mijn eten, maar waarvan ik ondertussen wel beter weet. Heerlijk om sap van te maken, als toevoeging op een broodje, of om een heerlijke bieten carpaccio van te maken.
Bietjes in cake
Maar een toepassing die bij mij nog niet op de radar was verschenen, is het verwerken van bietjes in… zoetigheid. Ja je hoort het goed. Er waren nog bietjes over die niet in de salade gingen, en daar ging ik een recept voor zoeken. En toen kwam ik de chocolade muffin met bietenpuree als ingrediënt tegen.
Bietjes zijn goed fijn te raspen, van zichzelf zoet, ook ik kon me er wel iets bij voorstellen. Alleen smaken bietjes ook wel ergens naar, een beetje gronderig, hoe zou dat werken? Ik heb het geprobeerd, en ik kan zeggen: doen! Geen rare bijsmaak, maar wel smeuïge, zachte, smelt-in-je-mond cakjes. Ja dit is de moeite waard.
Ondertussen hebben we al vaker met groentetoevoegingen gebakken. Op de laatste Restaurant Day hadden we bij onze Vegan Koek en Zopie Ginger Bread (met een geweldige kokosolie-vanille icing, daar zat pompoen puree in. Deze cake bleek veruit de favoriet uit ons assortiment. Ook heb ik een recept voor muffins waar geen bieten in gaan maar bonen, zwarte bonen wel te verstaan. Ja ook daar kan ik me nu wel wat bij voorstellen, en ook dit probeer ik binnenkort. Appelmoes werkt ook heel goed.
Voor nu: laat je verrassen door bietjes in je baksel.
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water
- 1 gekookte rode biet
- 75 ml ahornsiroop
- snuf zout
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel appel azijn
- 25 gram gesmolten kokosolie
- 30 ml plantaardige melk (bv amandelmelk)
- 25 gram cacaopoeder
- 90 gram speltmeel
- 30 gram chocolate chips + extra om te garneren
- Cakevormpjes / muffin bakblik
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Maal het lijnzaad fijn met een keukenmachine, doe het in een kom, voeg het water toe en laat een paar minuten staan
- Rasp het bietje (of maal het ook fijn in de keukenmachine) en voeg het toe, net als de ahornsiroop, kokosolie en het zout en meng dit door elkaar
- Meng de melk en de appel azijn en voeg dit mengsel toe en meng verder
- Voeg de baking soda aan het meel toe net als het cacaopoeder en roer dit er voorzichter doorheen zodat het net gemengd is (niet te lang door roeren dus). Het geheel moet behoorlijk dik zijn (je moet het beslag in de vormpjes scheppen, niet gieten). Als het nog te dik is kun je nog wat melk toevoegen
- Nu de chocolate chips toevoegen en het beslag verdelen over de vormpjes. Strooi nog wat chips op de bovenkant van de muffins
- Bak ze 18-22 minuten. Controleer of de muffins gaar zijn door een prikker in het midden te stoppen, deze moet er schoon uitkomen. Let op dat je de muffins niet te lang bakt, ze moeten niet te droog worden!
- Haal de vorm uit de oven en laat een paar minuten staan. Neem vervolgens de muffins uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een ovenrek
Machteld zegt
Hoi Frank,
Ik heb net voor de tweede keer de muffin met rode biet gemaakt en kom zojuist tot de ontdekking dat er ook baking soda door het beslag moet. Tenminste; dit staat genoemd bij de ingrediënten maar komt niet meer terug bij de instructies, waarschijnlijk ben ik het daardoor telkens vergeten. Normaal heeft baking soda iets ‘zuurs’ nodig om te reageren, wat is dat bij dit recept?
Frank Beekwilder zegt
Hi Machteld, leuk dat je de muffins hebt gemaakt. Ik zie inderdaad dat ik in de instructies het toevoegen van de baking soda niet expliciet heb genoemd, sorry! Ik heb het aangepast.
Ik gebruikte rauwe cacao, en daar zit het zuur in om te reageren met de baking soda. Omdat niet iedereen rauwe cacao zal gebruiken, heb ik de instructies verder veranderd met de toevoeging van wat appel azijn. Hiermee wordt het nog wat makkelijker om een mooi resultaat te krijgen.
Als ze zijn gelukt vind ik het heel leuk als je een foto deelt van het resultaat met het noemen van #healthyvega!
Machteld zegt
Hoi Frank, ik heb net weer zo’n heerlijke chocobietenmuffin gegeten (had er een paar ingevroren) bij een kop koffie en de top 2000. Echt genieten was dat. Als ik ze nog eens maak zal ik een foto maken.
Frank Beekwilder zegt
Yes, helemaal lekker als je nog iets achter de hand hebt! Leuk om jouw bakresulta(a)t(en) te zien, ik hoor het graag.
Francien zegt
Beste Frank,
Ik wil deze muffins graag gaan maken voor een project voor school. Hiervoor hebben we ook de voedingswaarde nodig. Heb jij toevallig enig idee hoeveel kcal één muffin bevat?
Frank Beekwilder zegt
Hi Francien, leuk project! 🙂 Nee ik weet de voedingswaarde niet. Wat je het beste kunt doen is van de losse ingrediënten de voedingswaarde per 100 gram opzoeken, en dan terugrekenen naar het gewicht wat in het recept wordt gebruikt, dan weet je het zo. Succes!
Claire zegt
Hoi Frank,
Is er een reden waarom je gekookte bietjes gebruikt ipv rauwe? Ik heb net de cakejes in de oven gezet, maar heb rauwe bietjes gebruikt. Het beslag was in ieder geval heerlijk 🙂
Frank Beekwilder zegt
Hi Claire, gekookte bietjes omdat ik ze zo gekocht had 🙂 Ik kan me voorstellen dat een gekookt bietje minder opvalt in het beslag (want zachter), maar dat weet jij nu natuurlijk. Merkte je iets van stukjes of niet?