Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept: chocolade muffin met bietjes

Door Frank Beekwilder 8 Reacties

Chocolade muffin met bietjes

Chocolade muffin mét biet is = lekkerder dan zonder

Gek op groente…

Het zal ondertussen duidelijk zijn; groenten zijn een terugkerend fenomeen hier op healthyvega.nl. Niet alleen vormen ze een hoofdbestanddeel in veel van de recepten die we hier posten, we eten ze ook elke dag. We zijn gewoon gek op groene, rode, gele en bruine stengels, knollen, vruchten en bieten.

…ook op bietjes

En nou net die laatste belandde laatst weer eens in een salade. Lekker! Toch wel een van de dingen die ik bijna een leven lang niet echt zag als een smakelijk toevoeging in mijn eten, maar waarvan ik ondertussen wel beter weet. Heerlijk om sap van te maken, als toevoeging op een broodje, of om een heerlijke bieten carpaccio van te maken.

Bietjes in cake

Maar een toepassing die bij mij nog niet op de radar was verschenen, is het verwerken van bietjes in… zoetigheid. Ja je hoort het goed. Er waren nog bietjes over die niet in de salade gingen, en daar ging ik een recept voor zoeken. En toen kwam ik de chocolade muffin met bietenpuree als ingrediënt tegen.

Bietjes zijn goed fijn te raspen, van zichzelf zoet, ook ik kon me er wel iets bij voorstellen. Alleen smaken bietjes ook wel ergens naar, een beetje gronderig, hoe zou dat werken? Ik heb het geprobeerd, en ik kan zeggen: doen! Geen rare bijsmaak, maar wel smeuïge, zachte, smelt-in-je-mond cakjes. Ja dit is de moeite waard.

Chocolade muffins met biet

Muffins met biet: mooi rood is niet lelijk

Ondertussen hebben we al vaker met groentetoevoegingen gebakken. Op de laatste Restaurant Day hadden we bij onze Vegan Koek en Zopie Ginger Bread (met een geweldige kokosolie-vanille icing, daar zat pompoen puree in. Deze cake bleek veruit de favoriet uit ons assortiment. Ook heb ik een recept voor muffins waar geen bieten in gaan maar bonen, zwarte bonen wel te verstaan. Ja ook daar kan ik me nu wel wat bij voorstellen, en ook dit probeer ik binnenkort. Appelmoes werkt ook heel goed.

Voor nu: laat je verrassen door bietjes in je baksel.

Chocolade muffins met biet klaar om de oven in te gaan

Muffins klaar om de oven in te gaan

Chocolade muffin met bietjes
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
20 minuten
Totaal
35 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 6
Ingrediënten
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water
  • 1 gekookte rode biet
  • 75 ml ahornsiroop
  • snuf zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel appel azijn
  • 25 gram gesmolten kokosolie
  • 30 ml plantaardige melk (bv amandelmelk)
  • 25 gram cacaopoeder
  • 90 gram speltmeel
  • 30 gram chocolate chips + extra om te garneren
  • Cakevormpjes / muffin bakblik
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Maal het lijnzaad fijn met een keukenmachine, doe het in een kom, voeg het water toe en laat een paar minuten staan
  3. Rasp het bietje (of maal het ook fijn in de keukenmachine) en voeg het toe, net als de ahornsiroop, kokosolie en het zout en meng dit door elkaar
  4. Meng de melk en de appel azijn en voeg dit mengsel toe en meng verder
  5. Voeg de baking soda aan het meel toe net als het cacaopoeder en roer dit er voorzichter doorheen zodat het net gemengd is (niet te lang door roeren dus). Het geheel moet behoorlijk dik zijn (je moet het beslag in de vormpjes scheppen, niet gieten). Als het nog te dik is kun je nog wat melk toevoegen
  6. Nu de chocolate chips toevoegen en het beslag verdelen over de vormpjes. Strooi nog wat chips op de bovenkant van de muffins
  7. Bak ze 18-22 minuten. Controleer of de muffins gaar zijn door een prikker in het midden te stoppen, deze moet er schoon uitkomen. Let op dat je de muffins niet te lang bakt, ze moeten niet te droog worden!
  8. Haal de vorm uit de oven en laat een paar minuten staan. Neem vervolgens de muffins uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een ovenrek
3.2.2925

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tussendoor Tags: Cake, Snack, Suikervrij

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Vegan eivervangers
Detox time, groene smoothie met framboos »

Reacties

  1. Machteld zegt

    19/12/2014 om 11:12

    Hoi Frank,

    Ik heb net voor de tweede keer de muffin met rode biet gemaakt en kom zojuist tot de ontdekking dat er ook baking soda door het beslag moet. Tenminste; dit staat genoemd bij de ingrediënten maar komt niet meer terug bij de instructies, waarschijnlijk ben ik het daardoor telkens vergeten. Normaal heeft baking soda iets ‘zuurs’ nodig om te reageren, wat is dat bij dit recept?

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      19/12/2014 om 11:42

      Hi Machteld, leuk dat je de muffins hebt gemaakt. Ik zie inderdaad dat ik in de instructies het toevoegen van de baking soda niet expliciet heb genoemd, sorry! Ik heb het aangepast.

      Ik gebruikte rauwe cacao, en daar zit het zuur in om te reageren met de baking soda. Omdat niet iedereen rauwe cacao zal gebruiken, heb ik de instructies verder veranderd met de toevoeging van wat appel azijn. Hiermee wordt het nog wat makkelijker om een mooi resultaat te krijgen.

      Als ze zijn gelukt vind ik het heel leuk als je een foto deelt van het resultaat met het noemen van #healthyvega!

      Beantwoorden
      • Machteld zegt

        29/12/2014 om 13:23

        Hoi Frank, ik heb net weer zo’n heerlijke chocobietenmuffin gegeten (had er een paar ingevroren) bij een kop koffie en de top 2000. Echt genieten was dat. Als ik ze nog eens maak zal ik een foto maken.

        Beantwoorden
        • Frank Beekwilder zegt

          29/12/2014 om 14:07

          Yes, helemaal lekker als je nog iets achter de hand hebt! Leuk om jouw bakresulta(a)t(en) te zien, ik hoor het graag.

          Beantwoorden
  2. Francien zegt

    03/03/2015 om 16:33

    Beste Frank,

    Ik wil deze muffins graag gaan maken voor een project voor school. Hiervoor hebben we ook de voedingswaarde nodig. Heb jij toevallig enig idee hoeveel kcal één muffin bevat?

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      03/03/2015 om 17:15

      Hi Francien, leuk project! 🙂 Nee ik weet de voedingswaarde niet. Wat je het beste kunt doen is van de losse ingrediënten de voedingswaarde per 100 gram opzoeken, en dan terugrekenen naar het gewicht wat in het recept wordt gebruikt, dan weet je het zo. Succes!

      Beantwoorden
  3. Claire zegt

    09/06/2015 om 12:48

    Hoi Frank,

    Is er een reden waarom je gekookte bietjes gebruikt ipv rauwe? Ik heb net de cakejes in de oven gezet, maar heb rauwe bietjes gebruikt. Het beslag was in ieder geval heerlijk 🙂

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      12/06/2015 om 11:16

      Hi Claire, gekookte bietjes omdat ik ze zo gekocht had 🙂 Ik kan me voorstellen dat een gekookt bietje minder opvalt in het beslag (want zachter), maar dat weet jij nu natuurlijk. Merkte je iets van stukjes of niet?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....