Afgelopen weekend zijn Frank en ik naar Landgoed De Olmenhorst geweest. We gingen langs bij de Veggie Fair en toevallig begon afgelopen weekend hier ook de zelfpluk van appels en peren. De ouders van Frank hebben op landgoed de Olmenhorst een adoptieboompje. Elk jaar mag je de appels die aan jouw boom gegroeid zijn komen plukken, dus dat was een leuke twee in één.
Koken en bakken met appels
We gingen richting huis met zo’n 5 kilo appels. Lekker voor in de havermout ’s ochtends. Maar ook leuk om er andere lekkere dingen mee te maken. Recepten met appels dus!
Ik heb als eerste bij thuiskomst een suikervrije appeltaart gebakken. De appels waren daarna nog lang niet op dus kan ik me nog verder uitleven.
Lekker snel dessert
Als er mensen komen eten maak ik vaak een dessert, maar liever niet vol met suiker, of waarbij je een uur in de keuken moet staan, dat is niet gezellig. Deze apple crumble is dan ideaal. Eenvoudig, snel klaar en zonder geraffineerde suikers. Ik heb deze keer kastanjemeel gebruikt. Dit geeft een nootachtige, vrij zoete smaak en kan ook gegeten worden door mensen met een gluten-allergie, het is een glutenvrij meel. Natuurlijk kun je ook voor een andere meelsoort kiezen.
- 4 appels
- 40 gram rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- 2 eetlepels citroensap
- 1 cm geraspte gember
- 100 gram kastanjemeel (of andere meelsoort)
- 50 gram kokosolie
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de appels en voeg de rozijnen, kaneel, citroensap en gember toe.
- Meng de kastanjemeel met de kokosolie en een snufje zout.
- Doe het appels mengsel in vier kleine oven bestendige bakjes of een ovenschaal. Kruimel het deeg over de appels en zet in de oven voor circa 30 minuten.
Jolanda Van Der Bles Blankennagel zegt
Dit ga ik vanavond als toetje gebruiken! Warm is het nog lekkerder!!!
Healthy Vega zegt
Dat klopt wanneer het net uit de oven komt is het echt het aller lekkerste.
KIGO zegt
Hier is de taart toch wel mislukt, de kastanjemeel was nergens te krijgen en hebben we dus andere gluten vrije meel gebruikt en of het daar aan lag weten we niet maar onze taart leek in de verste verte niet op de taart hier op de foto 🙁
Myriam zegt
Jammer dat het niet zo is zoals je had verwacht. Was de bovenkant dan niet knapperig geworden? Er is geen deegbodem dus alleen de appels worden warm en zacht en de bovenkant moet lekker knapperig worden. Het best is ook om het in individuele bakjes te presenteren. Ik heb kleine springvormpjes gebruikt. (1 persoonsspringvorm)
KIGO zegt
Nee de bovenkant was zacht en gekruimeld, ga het binnenkort nog wel eens proberen 😉
Noor Koning zegt
Ik heb hem gemaakt met speltmeel en vond hem erg lekker, vooral als hij nog warm is.
Om een bruin korstje te krijgen is een beetje ei erover misschien een idee en even onder de gril.
Super recept en makkelijk te maken.
Myriam zegt
Door er een beetje ei op te smeren wordt het wel iets bruiner maar als je liever helemaal vegan eet kun je de bovenkant voor het de oven in gaat met een beetje abrikozenjam bestrijken
E.R.Mannessen-Valk zegt
zijn er ook recepten van brood van kastanje en of rijstmeel?
Ik mag geen meel van granen eten.
Myriam zegt
Ik heb nog geen recept voor brood geprobeerd zonder granen maar je kunt wel de ‘glutenvrije crackers’ proberen https://healthyvega.nl/recepten/simpele-glutenvrije-vegan-crackers/
Super simpel en echt heel erg lekker.
Maartje zegt
Ik wil het gaan maken om te presenteren bij de gastouder van mn net tweejarige peuter. Wat me onduidelijk is: laat je eerst kokosolie smelten en dan mengen met meel of kneed je met je handen de compacte, koude kokosolie door de meel? Dank
Myriam zegt
Het makkelijkste is om gesmolten kokosolie te gebruiken om door het meel te mengen. Groetjes, Myriam
Lotte zegt
Super lekker recept, maar bij mij is het helaas ook niet knapperig geworden. De appels waren wel lekker. Moet het dan langer in de oven zodat het knapperig wordt? Heb het op het einde zelfs nog op grilstand gezet.
Myriam zegt
Hi Lotte, Jammer dat het niet echt knapperig is geworden. De grill werkt meestal wel maar normaal gesproken zorgt suiker er ook voor dat het ECHT knapperig wordt. Dit mis je dus in dit recept. Maar dat maakt het natuurlijk wel zo gezond 🙂
Chris Verhoeven zegt
Gaan er hele geschilde appels in ?