Quinoa crisis
Hier heb je waarschijnlijk al over gelezen, maar nog even de feiten op een rij: quinoa is in korte tijd zo populair geworden dat er teveel vraag naar het zaadje is en te weinig aanbod. De prijs is de afgelopen maanden scherp gestegen. Quinoa komt voor het overgrote deel uit Zuid-Amerika en dan met name de landen Bolivia en Peru. De lokale stammen leven al heel lang op dit voedsel. Maar met de toegenomen populariteit kapen buitenlandse handelaren het grootste deel van de oogst voor hun neus weg. Wat voor de lokale inwoners een zeer voedzame- en gezonde basisvoeding was, is nu onbetaalbaar geworden. Rijst en geïmporteerd junkfood zijn goedkoper dan het voedzame ingrediënt wat de bevolking al eeuwen lang eet en nemen nu vaak de plaats ervan in.
Geen quinoa meer eten?
Een tijdje geleden las ik al dat westerse landen zijn begonnen met het experimenteren met het verbouwen van quinoa. Ook in Nederland, op verschillende plekken is het gewas als proef ingezaaid. Nog even geduld dus voor Neder-quinoa.
Tot die tijd quinoa helemaal niet meer eten dan maar? Dat hoeft ook weer niet. En er zijn nog veel meer gewassen die lekker zijn om te eten die het proberen waard zijn. Denk aan andere voedzame producten zoals gierst, boekweit en amarant. Met de laatste was ik zelf eigenlijk ook nog niet zo bekend, voor mij een extra reden om weer wat te proberen.
Wat ik tegenkwam in de supermarkt
Ja dat dus, amaranth. Ik had er hier en daar wel al het een en ander over gelezen. Wat ik van mensen om me heen hoorde was dat het moeilijk te koken is, een beetje papperig wordt en er daardoor niet heel lekker uitziet. Echt? Nou ik heb het allemaal even uitgezocht, komt ie!
Wat is Amaranth precies?
Amaranth lijkt een beetje op quinoa en dat is ook niet zo heel gek. Het behoort namelijk tot dezelfde familie. Het wordt overigens ook veel in Zuid-Amerika verbouwd. Amaranth is een plant met lange rode pluimen en van sommige soorten zijn de zaden eetbaar. Amaranth ziet er uit als graankorrels, alleen is het geen graan, maar een zaad en bevat het geen gluten. Het zaad werd al door de Azteken gegeten en werd bij religieuze ceremonies als dank aan de goden geofferd. Het woord ‘Amaranth’ betekent ‘onsterfelijk’. Dat belooft veel goeds 🙂
Wat zijn de voordelen van Amaranth?
Zoals hier boven gezegd, amarant is glutenvrij en dus geschikt voor coeliakie patiënten. Het zaad zit bomvol voedingstoffen: het is rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Ook bevat het het eiwit lysine: dit aminozuur houdt onder andere je huid en hart gezond en heeft een gunstig effect op je cholesterolniveau. Omdat Amaranth zo rijk is aan calcium, is het heel geschikt voor mensen die geen melkproducten gebruiken. Het bevat ook nog eens veel meer magnesium dan andere (glutenvrije) granen.
Verschillende soorten bereidingen
Amarant is te koop bij sommige supermarkten en natuurvoedingwinkelsals in vorm van zaadjes, meel en vlokken. Het smaakt licht zoetig en een beetje nootachtige. De kleine zaadjes kun je gekookt als graansoort gebruiken bij je maaltijd als rijstvervanger. Amaranthmeel kan gebruikt worden in allerlei recepten, maar het werkt meestal niet om het een op een te vervangen, gebruik het dus gemengd met andere meelsoorten. Het is ook goed te gebruiken als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. En met de vlokken kun je pap maken.
Je kunt het dus gebruiken als vervanger voor rijst, je kunt er brood van maken, of gepoft of geroosterd bij een maaltijd gebruiken. Ook leuk, als je Amaranth poft ontstaat er een soort mini popcorn!
Zijn er dan geen nadelen?
Jawel… Ook Amaranth wordt geëxporteerd uit relatief arme Zuid-Amerikaanse landen. Met als gevolg dat de ook de prijzen van deze zaden zullen stijgen als er heel veel vraag ontstaat, iets dat niet erg goed is voor de lokale bevolking. Kijk ook of het Fairtrade logo of het Eco Social keurmerk te vinden is op de amarant en de quinoa die je koopt, dat helpt. Maar nog beter: eet (net als Quinoa) ook Amaranth niet te vaak, maar gewoon ter afwisseling en variatie. Dan geniet je er wel van, maar met mate. En dat komt iedereen ten goede.
Janine zegt
Interessant artikel over een lekker product.
Echter, ben ik zelf helemaal fan geworden van Quinoa. Zeker niet stoppen met het eten ervan;)
Lees http://www.quinoa-informatie.nl/quinoa-om te zien hoe je dit zaad het best kunt klaarmaken.
Het is namelijk heerlijk om in je gerechten te verwerken.
Overal op het internet vind je vele gerechten met quinoa. Probeer het eens!
Groet
Frank Beekwilder zegt
Hi Janine, afwisselen werkt vaak sowieso het beste, en bovendien: verandering van spijs doet eten! 🙂 Bedankt voor je aanvulling.
Vinny zegt
You’ve really imerpssed me with that answer!
Tampa auto insurance quote zegt
It’s about time someone wrote about this.
whole life insurance zegt
I didn’t know where to find this info then kaboom it was here.
http://mi-builder.com/wolfram.com zegt
If time is money you’ve made me a wealthier woman.
ID zegt
je kan het als lekker beschrijven, maar ondertussen neem je wel het voedsel weg van mensen die weinig alternatieven hebben. Terwijl wij in het rijke westen evengoed volwaardige rijst, spelt, …. kunnen eten. Is het niet een beetje kort door de bocht door te denken dat nu ineens het hele westen quinoa moet gaan eten?
Hans Oskam zegt
Ik heb in mijn moestuin Quinoa, amaranth en kikkererwten verbouwd. Het is goed te doen. Voortrekken in het voorjaar is belangrijk, Andes red de plant het niet om rijpe vruchten of zaden te produceren..
Interessant is dat het zaad van quinoa als je het zelf verbouwd allerlei kleuren vertoond. In de winkel is het gelijkmatig wit, ra ra hoe kan dit.
Frank Beekwilder zegt
Wat mooi dat dat werkt Hans. Voortrekken wil zeggen vroeg inzaaien?
Wat betreft de kleur; er zijn allerlei verschillende variëteiten die kleuren van wit tot rood en zwart, wellicht dat het daar mee te maken heeft.
Marjo zegt
Aan Janine, je kan ook goed en gezond leven zonder quinoa. Denk aan de mensen in Peru en Bolivia. Het is hun oorspronkelijke voedsel. Net als bij ons boontjes, kool , aardappel, tarwe etc.
Met maar lekker doorgaan met quinoa eten, roof je hun van hun sobere bestaan.
Zoek eens naar de voedingssroffen in quinoa en zoek dat in je de nederlandse voeding.
Maarten van Thiel zegt
Amaranth is geen graan, maar een zaad schrijven jullie.
Ik begrijp dat niet. Graan is toch gewoon zaad?
Maarten
ID zegt
granen zijn grasachtigen en hiervan bestaan er maar 7 in onze voeding. Zaden zijn vruchten van planten, net zoals je zonnebloempitten hebt, sesamzaad, …. Het is een compleet andere plantenfamilie waartoe amaranth, quinoa, boekweit behoren.
jacob zegt
Dat antwoord slaat nergens op.. Graan kun je ook weer gebruiken om te zaaien en is dus gewoon zaad. Dat het tot een andere plantefamilie behoort doet daarbij niet ter zake.
Marin zegt
Nederlandse quinoa! 🙂
http://quinoaholland.nl/
k zegt
je kan amaranth ook prima in je Hollandse tuintje telen. Buren denken dat het onkruid is, maar ondertussen heb je aan het blad een soort spinazie, en later het zaad zelf. Moeite telen: nil, moeite zaden verzamelen, drogen, wassen, koken,,veel?
julotje zegt
amaranth en quinoa maar eens gekocht het lag afgeprijsd bij aldi, we gaan het proberen pfff wordt er langzaam ook wel moe van als je hoort dat granen slecht zijn.doe al mijn best met volkoren,je wordt continue op het verkeerde been gezet,soms doen we maar wat,als het maar gezond lijkt.
Beautje zegt
Voor de diverse SJWs (Social Justice Warriors) die hier met hun opgeheven vingertje anderen willen beleren:
Het is niet “of” “of” (quinoa eten of niet, producerende boeren “hun oorspronkelijke voedsel wegkapen” of niet), maar meer “hoe” “wat” “waar” (hoe voorkom je het evt benadelen [van boeren/behoeftige ‘gebruikersgroep’, wat zijn de alternatieven, en waar de verkooppunten).
Gezien de verkoop óók een bron van belangrijke inkomsten kan betekenen voor diezelfde groep(en) is het afzien van (bv) quinoa door Westerse consumenten niet persé het “nec plus ultra” die de locale problemen hiermee neutraliseren.
Het benoemen van kritiek is okay mits men dan ook op de alternatieven wijst, zoals produkten en/of verantwoorde importeurs/verkopers (Fair Trade certificaten, verkoopadressen, etc), anders ben je gewwoon schoolmeestertje aan het uithangen; je kunt nl wel degelijk sociaal zijn met de bron door niet alleen bewust te eten, maar ook door bewust te kopen en anderen te informeren mbt “wie”, “welke”, “waar” (precies datgene waarin de klagers schamelijk tekortschoten (beter: “faalden”)…
Ik heb nog nooit quinoa gegeten, was het ook niet van plan (hekel aan hype), maar als, dan zou ik het van een Groen/Humaan keurmerk kopen waar de boeren rechtstreeks een eerlijk prijs voor hun produkt krijgen betaald, en dus alle betrokken partijen mee gebaat zijn.
Beautje 😉
PS: Gek met Super Foods? Hier een tip van mij voor een (als zodanig minder bekend) ouderwetse kanjer:
HAVERMOUT! En dan niet (urenlang) weken en/of kapot koken (ugh..), maar gewoon lekker met koude (soja-, haver-, rijst-, etc-, melk meteen verorberen! Schijnt zelfs voorbuigend te werken ivm allerlei darmaandoenigen en ziektes, en het is geweldig voor lijners omdat het echt héél lang verzadigd (vaak heel de dag); extra voordeel: spotgoedkoop, en het hoeft ook niet te worden geïmporteerd.
Yudi zegt
Past ammaranth nou wel of niet in n kha leefstyle?
Wim zegt
Superfoods bestaan niet, wel een super verdienmodel
jessi zegt
Ik kan er maar niet achter komen of ik de amaranth nu moet wassen of niet voor het koken.