Wie zegt dat chocoladetaart niet gezond kan zijn? Natuurlijk is deze vegan chocoladetaart niet net zo gezond als een spinazie smoothie. Wel is hij stukken minder slecht dan alle andere taarten die je in de winkel vindt. Het zijn namelijk meestal de suikers en witte meelsoorten die een taart ongezond maken. Onze chocolade fudgetaart is vrij van geraffineerde suikers, witte bloem, eieren en melk. Zo kun je gerust een lekker groot stuk nemen 🙂 Want geef nou toe. Wie houdt er niet van chocolade taart?
Once you go black
We kunnen er niet om heen. Deze taart is een en al chocolade. Niet alleen van binnen maar ook de buitenkant bestaat uit een lekkere dikke laag chocolade. Chocolate is a girls best friend maar nog veel belangrijker: chocolade is goed voor je! Natuurlijk bedoelen we hiermee geen grote reep Milka, maar pure biologische donkere chocolade. Die net zo lekker is. Of misschien wel lekkerder! 1 ding: once you go black…
Happy
Hoe fijn is het als je op de bank zit met een doosje bonbons of een stukje pure chocolade bij je thee? Uit onderzoek is gebleken dat chocolade ons een ultiem geluksgevoel geeft. Dit komt doordat er endorfine vrijkomt wanneer je chocolade eet. Deze stof die door je lichaam gemaakt wordt, zorgt voor een blij en gelukkig gevoel. Heeft je vriend het net met je uitgemaakt of is het gewoon even niet je dag? Een ultiem moment om de keuken in te duiken en deze chocolade taart te maken.
Medicijn
Misschien heb je er hier wel eens eerder over gelezen maar chocolade is goed voor je bloedvaten. De stoffen (anti-oxidanten) die je namelijk terug vindt in pure chocolade beschermen je tegen vrije radicalen. Kies sowieso voor voor chocolade met een hoog percentage cacao (meer dan 70%): minder suiker, en meer werkzame stoffen.
Puistjes
Je kan beter geen chocolade eten want dat veroorzaakt acne en puistjes! Deze uitspraak heb je zeker zelf ook wel eens voorbij horen komen. Gelukkig is dit een fabel! Pure cacao heeft juist een reinigende werking op je huid. Door de anti-oxidanten in cacao neemt de bloedtoevoer van je huid toe, waardoor je huid dikker, strakker en zachter wordt.
Hersenen
Dat chocolade een lustopwekkend gevoel geeft heb je misschien al eerder ervaren. Maar wist je dat chocola bijdraagt aan een beter geheugen? Chocolade bevordert de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor die beter hun werk kunnen doen. Je wordt alerter, kunt je beter concentreren en je kunt meer onthouden!
Smikkelen
Na het lezen van deze 4 redenen waarom jij deze chocoladetaart moet proberen kun je eigenlijk niets anders doen dan de keuken in rennen en aan de slag gaan! Omdat gezondheid bij ons op 1 staat geven we jou natuurlijk dolgraag dit recept! Want hé, An apple a day keeps the doctor away, maar wie zegt dat een stuk chocoladetaart dat niet kan? En als laatste: chocolade is het antwoord op alles. Ongeacht wat de vraag is 🙂
- 4 eetlepels kokosolie
- 200 ml amandelmelk
- 1 eetlepel appelazijn
- 250 gram speltbloem
- 50 gram cacoapoeder
- 1 theelepel baksoda
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 5 eetlepels ahorn siroop
- 50 ml koude espresso
- 1 ½ theelepel vanille extract
- 150 ml amandelmelk
- 100 g zuivelvrije chocolade
- 1 eetlepel ahorn siroop
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bekleed een springvorm van 22 cm in met bakpapier
- Meng de melk en de azijn en zet apart
- Meng nu de bloem met het cacoapoeder, de baksoda, de suiker en het zout in een kom
- Meng in een aparte kom de 4 eetlepels kokosolie met de espresso, ahornsiroop, het vanille extract en het melkmengsel, dat inmiddels is gestremd en iets dikker is geworden
- Meng de natte ingrediënten geleidelijk door de droge ingrediënten en roer tot alle klontjes zijn verdwenen
- Schep het mengsel in de taartvorm en bak 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant stevig voelt
- Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal uit vorm en laat op een rooster volledig afkoelen
- Maak nu het glazuur. Breng de melk in een kleine pan net niet aan de kook
- Haal van het vuur en doe de chocolade erbij. Roer tot alle chocolade is gesmolten en het mengsel glad is.
- Voeg ahorn siroop naar smaak toe. Laat 10 minuten staan om in te dikken
- Zet de afgekoelde taart met rooster en al op een bakplaat om eventueel glazuur op te vangen.
- Schenk het glazuur over de taart en strijk glad langs de rand. Laat het glazuur een beetje harder worden voordat je de taart serveert
- Voor extra versiering rasp je er nog wat chocola overheen
Sara van Wetten zegt
Maritte deze wil ik wel voor mijn birthday:)
Maritte de Jong zegt
Haha nu al birthday wensen Sara
Geke Keuter zegt
Hoi 🙂
Heb je echt baksoda nodig of kun je ook bakpoeder gebruiken?
en kan de ahirn siroop ook gewoon vervangen worden door een andere vloeibare zoetstof?
Myriam zegt
Hi Geke,
De baksoda wordt geactiveerd door de appelazijn. Bakpoeder bestaat uit baksoda en citroen of wijnsteenzuur. Je kunt het dus wel vervangen maar dan kun je ook de appelazijn weglaten. Gebruik dan wel meer want baksoda heeft een sterkere rijskracht ten opzichte van bakpoeder. Ik zou circa 3 theelepels toevoegen.
De ahorn siroop kun je als je wilt gewoon vervangen door een andere vloeibare zoetstof.
Groetjes, Myriam
Ellen zegt
Hallo,
Ik wil deze taart graag maken voor iemand met pinda- en notenallergie, kan ik de amandelmelk vervangen door sojamelk?
Charlotte zegt
Hallo Ellen, leuk dat je de taart wil gaan maken. Je kan inderdaad de amandelmelk vervangen voor soja melk. Ook kan je rijstmelk gebruiken. Een drank gemaakt van bruine rijst. Erg fijn om te gebruiken in cakes en taarten!
Anita zegt
Hallo Myriam,
Deze taart ziet er heerlijk uit en ga ik zeker proberen 🙂
Moet het speciaal appelazijn zijn,of kan het ook met gewone azijn of met citroen? of krijg je dan een andere smaak?
Groetjes Anita
Myriam zegt
Hi Anita, Kunt het ook proberen met een beetje gewone azijn of citroen. Heeft natuurlijk een iets andere smaak maar gaat vooral om het zure in combinatie met de bakingsoda zodat de taart gaat rijzen.
Groetjes, Myriam
Boutain zegt
Heyy,
Ik vraag me af of je ook havermeel kunt gebruiken?
Myriam zegt
Zelf niet geprobeerd maar denk dat dit zeker ook kan. Als je de taart hebt gemaakt vind ik het leuk om te horen hoe het gesmaakt heeft. Groetjes, Myriam
Keukenprinses Zoetermeer zegt
Hallo,
in de werkbeschrijving wordt de ahornsiroop (of agavesiroop) niet genoemd bij het maken van de taart….. staat wel bij de ingredienten, maar nu ben ik hem dus vergeten….. nou ja, tip voor de volgende die de taart gaat maken!
Hij zit nu in de oven… ben benieuwd!!
Myriam zegt
Dank je voor het melden. Ik heb het direct aangepast.
Hoop dat de taart wel alsnog gesmaakt heeft. Hij is zo wel nog een stukje gezonder 😉
bo zegt
Hoi Myriam,
Ik heb de taart ook net gemaakt. Staat nu in de oven maar die 5 el ahornsiroop staat nog steeds niet bij de bereiding als ik het goed zie! Ik heb ze er toch maar wel in gedaan omdat ik er vanuit ga dat het ook echt in de taart moet?
Ik hoop het!
Groetjes,
Bo
Myriam zegt
Hi Bo, Ja goed dat je het hebt toegevoegd. En was de taart lekker? Groetjes, Myriam
Lysanne zegt
Ik heb de taart vorige week gemaakt. En oh myyyy wat lekker! Iedereen vind hem thuis geweldig.
Ik heb het recept iets aangepast door dadelstroop, roomboter en melk te gebruiken (de andere ingrediënten waren niet in huis).
Ik ga hem sowieso nog een keer maken met de echte ingrediënten. Dankjewel voor het super recept!
Liefs
Myriam zegt
Graag gedaan 🙂 Leuk om te horen dat jullie de taart net zo lekker vinden als wij
Parham zegt
Als veganist zou ik oppassen met kokosnoot producten. Blijkt helemaal niet zo veganistisch te zijn. In Thailand,Indonesia worden slaafaapjes gebruikt om kokosnoten te plukken. Meestal van de moeder afgenomen met flink wat geweld(tot dood aan toe).
Ik heb ook chocolade taart gemaakt vandaag met gebruik van andere producten. Ook makkelijk gedaan.
liesbeth van aalst zegt
oei, schrik hier enorm van!!
Myriam zegt
Bedankt voor je reactie. Heb ik nog niet eerder gehoord maar wat jij zegt Liesbeth, hier schrik ik ook van.
Goed om me misschien iets meer in te gaan verdiepen.
Nadine zegt
Hoi Myriam,
Ik zou graag deze taart willen maken, maar vroeg me af of je toevallig de voedingswaarden hebt berekend? (voordat ik dat zelf ga zitten doen)
Myriam zegt
Hi Nadine, Nee dit heb ik niet berekend. Als jij het hebt gedaan vind ik het leuk als je het hieronder zet. Weer handig voor andere mensen 🙂
Erik zegt
In het recept wel zout maar niet bij de ingrediënten……..
Anne zegt
Fan-tas-tisch.
Deze taart is mega jummie!
Goed gelukt, super reacties van familie en collega’s.
Totaal ongelovig toen ik vertelde dat dit zélfs niet zo heel slecht is voor je!
Dank voor je recept!
Estel zegt
Kan je ook gewone suiker gebruiken?
Irene zegt
Kan je de speltbloem 1 op 1 vervangen voor amandelmeel? Dit ivm een glutenallergie! Ik ben benieuwd, het plan is om ‘m dit weekend te bakken als dessert!
Demi zegt
Ik wil de taart graag maken voor mijn verjaardag, om toch een gezonde taart erbij te doen, maar kun je ook spelmeel gebruiken in plaats van speltbloem? Aangezien speltmeel gezonder is volgens mij 😉
Dee zegt
Wat ben ik blij dat ik dit recept ben tegengekomen! Ik heb het recept iets aangepast en het resultaat was de lekkerste cake die ik ooit heb gebakken. Omdat ik geen speltbloem in huis had, heb ik 100 gram tarwebloem gebruikt, voor de gezondheid 50 gram havermeel en 50 gram amandelmeel. In plaats van koude espresso heb ik 50 gram pure vegan chocolade au bain marie gesmolten en laten afkoelen. De lepels ahornsiroop ben ik vergeten en daar ben ik blij om want de smaak was precies goed! Balans was precies goed, niet te zoet en meer smakend naar chocolade. Heerlijke, smeuïge chocoladecake die ik nog heel vaak ga maken! Dankjewel!
Nina zegt
Ik zou ook liever chocolade dan koffie gebruiken maar heb je er dan nog de kokosbloemsuiker ook bij gedaan of niet?
Dee zegt
Ja, de kokosbloesemsuiker heb ik er bij gedaan. De volgende dag heb ik de cake opnieuw op mijn manier gebakken en toen wel de eetlepels ahornsiroop erin gedaan maar de suiker helemaal vergeten! Moet zeggen dat ik ”m nog steeds lekker vond, alleen voor mijn omgeving die minder “healthfreaks” zijn, was het weer te bitter haha.
Evy Martens zegt
Heerlijke taart! Hoe lang kan ik deze in de koelkast bewaren?
Sophie zegt
Wat een heerlijke taart. Echt waar, ik wist niet dat vegan ook nog zo lekker kon zijn. Bedankt voor het recept.
Helen Roelants zegt
heerlijke taart.
Gluur zegt
Ik heb precies alles toegevoegd zoals aangegeven maar eindig met een relatief platte pannenkoek. Wat kan ik fout hebben gedaan?
Loes zegt
Ziet er lekker uit! Alleen: “Onze chocolade fudgetaart is vrij van geraffineerde suikers, witte bloem, eieren en melk.” Maar er staat speltbloem bij de ingrediënten, en dat is net zo geraffineerd als tarwebloem of welke bloem dan ook. Bloem is bloem 😉 Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat speltproducten allemaal gezond zijn (een hype waar de industrie graag op inspeelt) maar alleen volkoren speltmeel is ongeraffineerd! 🙂
Natascha zegt
Ik heb me helemaal aan het recept gehouden. Ik haal t bakblik eraf…en houdt een twee cm hoog plat taartje over! Wat klopt hier niet???
Chris zegt
Ik denk niet dat je iets fout hebt gedaan, maar in het recept staat dat je een vorm van 22cm moet houden. Ik was daar ook daarmee in de weer maar zag gelukkig op tijd dat dat niet goed zou gaan! Heb het mengsel toen met bakpapier en al overgeheveld naar een vorm van 18cm. De taart koelt nu af, en volgens mij is het zo goed!
Nicole zegt
Hoeveel zout moet er in het beslag?
Jacky zegt
Super recept! Taart is heel lekker en snel klaar. Ik had geen kokosolie dus olijfolie gebruikt. Ook te weinig bloem in huis, daarom wat volkoren meel gebruikt.
Bestellen App nemen zegt
kunnen we dit suikervrij maken: p omdat ik diebties heb
Ajeleth zegt
Hoe lang kan je deze taart in de koelkast bewaren ? 🙂
Bram zegt
Er wordt hierboven al 2x gevraagd hoeveel zout erin moet maar het antwoord daarop blijft uit. Iemand een suggestie?