De zoete aardappel ook wel bataat genoemd wordt veel gebruik in de Surinaamse keuken. In Nederland zie je ze steeds vaker in de supermarkten verschijnen. En dat is goed nieuws want de zoete aardappel is hartstikke gezond.
Verschil tussen de gewone en de zoete aardappel
De zoete aardappel wordt logischerwijs vergeleken met de gewone witte aardappel die wij allemaal wel kennen. Grappig genoeg zijn de twee niet eens familie van elkaar. De zoete aardappel behoort tot de windefamilie en de gewone aardappel van de nachtschadeachtige.
De zoete aardappel heeft.. ja verrassend.. een heerlijke zoete smaak. Maar heeft ook vele gezondheidsvoordelen.
* Bevat meer vitamine C dan de gewone aardappel
* Bevat betacaroteen. Dit is een antioxidant dat in je lichaam wordt omgezet in Vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor je huid.
* Bevat meer vezels. Vezels helpen de spijsvertering bevorderen en kan spijsverteringsklachten verminderen
* Bevat kalium dat spierkramp kan verzachten. De zoete aardappel heeft dus een positief effect op negatieve effecten van spanning
* Heeft een lagere glycemische index wat zorgt voor minder sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Perfect alternatief voor mensen met PCOS
Lijkt helemaal perfect die zoete aardappel maar er is ook een nadeel. Het bevat de suiker raffinose wat winderigheid kan veroorzaken omdat het pas verteerd wordt in de dikke darm en hierbij gassen ontstaan. Dus misschien goede tip om het niet bereiden voor je eerste date om indruk te maken.
Waar kan ik zoete aardappel in verwerken?
Je kunt met de zoete aardappel friet uit de oven bereiden en zelfs zoete recepten zoals een taart mee bakken. Ik heb er vandaag een ovenschotel met verschillende groentes meegemaakt. Ook heel erg lekker met bijvoorbeeld gevulde paprika of zoals nu een aubergine uit de oven.
- 4 pastinaken
- 4 rode uien
- 1,5 dl olijfolie
- 4 takjes tijm
- 2 rozemarijn
- 1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- 20 cherry tomaatjes, doormidden gesneden
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels kappertjes
- ½ theelepel mosterd
- peper en zout
- Verhit de oven tot 190 graden
- Schil de pastinaken en snij ze in drie stukken. Snij elk stuk in vieren
- Pel de uien en snij ze in zes stukken
- Doe de stukken pastinaak en ui in een ovenschaal en voeg 1,1/4 dl olijfolie, tijm en rozemarijn, peper en zout toe.
- Zet in de oven voor 20 minuten
- Snij ondertussen de zoete aardappelen doormidden en dan in zes stukken (maak ze goed schoon maar haal niet de schil ervan af)
- Schep de aardappelen door de pastinaak. Rooster de groenten nu 40 minuten
- Roer als alle groenten gaar zijn de halve tomaatjes erdoor en rooster alles nog 10 minuten.
- Klop de citroensap, kappertjes mosterd, 2 eetlepels olijfolie en ½ theelepel zout door elkaar
- Giet de dressing over de groenten en roer goed door.
Kirsa von Stockhausen zegt
ziet er lekker uit
Thoas Hooning van Duyvenbode zegt
Lijkt wel alsof jullie bij ons op het bord hebben gekeken gisteren 😉
Healthy Vega zegt
Dan heb je zeker vast heel erg lekker gegeten 🙂
Yex zegt
“: Zoete aardappel gezond + een lekker recept http://t.co/TIojFbAXVj #zoeteaardappel #healthy” #lovesweetpotatoes