Aankomende weken zal ik mij bezig houden met verschillende allergieën. Zelf heb ik geen voedselallergie maar merk ik wel dat als ik van bepaalde voedingsstoffen teveel eet of drink ik daar last van krijg. In mijn directe omgeving zijn er wel mensen die een voedselallergie hebben. Dit verschijnsel fascineerde mij zo erg, want in hoeverre belemmert dat het eetpatroon? Er zijn zoveel allergieën en er is eigenlijk maar heel weinig echt over bekend. In dit kader bespreek ik elke week een allergie. Ook zal ik daar een geschikt gerecht bij plaatsen, zodat jij of iemand in jouw buurt die daar last van heeft wat inspiratie op kan doen.
Voedselallergieën
Een voedselallergie is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een allergische reactie op een voedingsmiddel. Mensen met een voedselallergie worden ziek van bepaalde voedingsmiddelen en kunnen daar een sterke reactie op krijgen. Dit komt omdat het afweersysteem reageert op eiwitten die in ons eten zitten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en ook vaak zeer ernstig.
Allergieën komen vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen. Dit komt omdat het maag-darmkanaal van kinderen dan nog niet helemaal volgroeid is en eiwitten makkelijker de darmwand kunnen passeren. Dit houdt in dat deze eiwitten in het bloed terecht komen. De meeste voorkomende allergieën zijn:
COELIAKIE OF GLUTENINTOLERANTIE
Iemand die coeliakie heeft kan niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de meeste graansoorten zoals: tarwe, rogge, gerst en spelt. Het zit ook wel in brood, crackers, pizza’s, pasta, koekjes, taart of producten waar je het niet direct aan ziet. Wanneer mensen die coeliakie hebben toch een van deze producten eten dan treedt er een beschadiging op van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen en ontstaan er ontstekingsreacties.
Veel mensen zijn gluten-intolerant. Dit wordt soms verward met coeliakie. Coeliakie is een reactie van je immuunsysteem. Stoffen worden dan als schadelijk gezien en je lichaam gaat antistoffen aanmaken. Deze stoffen veroorzaken ontstekingen en schade aan de slijmvliezen. Coeliakie is vast te stellen door een arts. Gluten sensitiviteit of intolerantie is dit niet. Je lichaam reageert op gluten maar dit heeft niets te maken met je immuunsysteem. Gluten kunnen door je lichaam niet goed worden verteerd waardoor je klachten kunt krijgen zoals, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en het kan een lekkende darm veroorzaken.
LACTOSE OF CASEÏNE
Lactose is een suiker dat in onder andere melk, slagroom en yoghurt zit. Om lactose te verteren heeft ons lichaam lactase nodig. Als dit niet voldoende wordt aangemaakt kan lactose in voeding niet genoeg verteerd worden. Hierdoor ontstaan klachten en ligt de oorzaak dus bij het tekort aan lactase. De meeste mensen krijgen na het gebruik van zuivelproducten last van een opgezette buik, misselijkheid, krampen, winderigheid en/of diarree.
Wanneer je last krijgt van huidklachten zoals eczeem is meestal niet lactose maar caseïne de boosdoener. Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. In gepasteuriseerde melk is de caseïne gebroken en hierdoor moeilijk te verteren.
PINDA/NOTENALLERGIE
Bij een pinda- en notenallergie reageert ons afweersysteem heftig op de eiwitten die in noten en pinda’s zitten. Vaak is deze allergie gecombineerd met een allergie van beide. Een pinda is overigens een peulvrucht. Deze allergie komt vaak voor bij jongere kinderen. Veel voorkomende klachten zijn huidklachten, zwellingen op en in het lichaam of een allergische reactie.
VIS- EN SCHAALDIERENALLERGIE
De naam van deze allergie zegt het eigenlijk al. Als je deze allergie hebt, dan ben je allergisch voor ongewervelde dieren die in zee- of zoetwater leven. Bij deze allergie zijn mensen allergische voor het eiwit dat hierin voorkomt. Bij deze allergie kunnen ook kruisreactie ontstaan, dit houdt in dat ons lichaam reageert op producten die op elkaar lijken. Kruisreactie kunnen voorkomen bij krab, garnalen of kreeft.
NACHTSCHADE ALLERGIE
Bij een allergie voor graspollen is er een kans aanwezig dat je allergisch bent voor de voedingsmiddelen van nachtschade. Dit komt doordat de eiwitten van de nachtschade erg lijken op die van graspollen. Dit noem je een kruisreactie. Het lichaam reageert op histamine in de producten en geeft een allergische reactie. Tot deze plantenfamilie behoren onder andere producten zoals paprika, tomaat, aubergine, aardappelen en gojibessen. Het is vaak niet nodig om alle nachtschade producten uit je eetpatroon te weren.
KIPPENEI ALLERGIE
Kippeneieren worden heel veel geconsumeerd in Nederland en veelal gebruikt in taart, koekjes, pasta en ijs. Bij een kippenei allergie reageer je op eiwitten die zowel in het eigeel als het eiwit voorkomen. Kippenei allergie is naast melkallergie de meest voorkomende allergie in het eerste levensjaar.
SOJA-ALLERGIE
Bij een soja-allergie is het soms moeilijk om te herkennen omdat veel producten onzichtbaar soja bevatten. Soja heeft namelijk verschillende benamingen. Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen niet tegen het eiwit dat erin zit. Het wordt vooral verwerkt in vleesvervangers, melk, emulgators of in brood. Er zijn verschillende soorten klachten die kunnen optreden.
Vanaf deze week wil ik wekelijke een allergie uitgebreider behandelen. Daarnaast komen er in die week lekkere recepten online speciaal in het kader van de allergie.
Heb jij zelf een allergie of intolerantie en hoe uit zich dit bij jou? Is er een allergie die nu ontbreekt en we zeker niet mogen overslaan en zouden moeten bespreken de komende weken?
Annika Pohlert zegt
O super!!!! Ik en mijn jongste dochter hebben beide een hoop allergieen! Ik: chocolade, pinda, tarwe, soya en appel en kiwi. Mijn dochter: ei, pinda, spinazie, appel, kiwi, chocolade en waarschijnlijk ook tarwe! Dit is inderdaad een hele dag taak om maar wel goed, lekker en zeker ook voedzaam te eten! We zijn benieuwd naar je berichtjes!
Myriam zegt
Hi Annika,
Leuk dat je enthousiast bent :). Kan mij voorstellen dat het soms best lastig is. Zelf probeer ik suikers, gluten en e-nummers zoveel mogelijk te vermijden. Dan ben je tijdens het boodschappen (vooral in het begin) veel etiketten aan het lezen. En duurt het boodschappen doen ineens iets langer. Dit is met een allergie natuurlijk nog een stukje essentiëler dat die ingrediënten er echt niet in zitten.
We gaan in ieder geval de allergieën onder de loep nemen en opzoek naar leuke alternatieven recepten.
Groetjes, Myriam
Monique Heemskerk zegt
Al vanaf haar 12e jaar heeft mijn dochter eczeem en vooral in haar gezicht. Rondom de ogen en mond is het vuurrood. Alle scenario’s hebben we gehad. Uiteraard eerst een allergoloog en dermatoloog, maar die sturen je steevast naar huis met een hormoonzalf. Na vele jaren aanmodderen zijn we uiteindelijk naar een orthomoleculaire genezer gegaan en die raadde aan de gluten en lactose uit het voedingspatroon weg te laten. Tevens heeft ze allerlei uitgebreide allergie- en intollerantietesten gehad waar helemaal niks uitkwam. We merkten na ongeveer drie weken dat haar huid helemaal mooi werd, echt ongelooflijk! Eigenlijk heb ik diep van binnen altijd al gedacht dat voeding de boosdoener was, maar dacht dat het een hels karwei was om gluten en lactose uit het voedingspatroon te weren.
Nou dat valt echt reuze mee. Er is zo enorm veel keuze vooral bij Albert Heijn. Mijn dochter heeft ook totaal geen darmproblemen alleen haar gezicht. Dus gluten en lactose kunnen ook andere problemen veroorzaken behalve darmproblemen.