Een plantaardige ontdekkingsreis
Ik ben geleidelijk plantaardig gaan eten. Er is geen duidelijk moment geweest waarop ik heb gezegd: en nu ben ik Vegan. Mijn eet- en leefgewoonten zijn stap voor stap veranderd door steeds nieuwe inzichten. Het is een voortdurende ontdekkingsreis waarop ik steeds meer informatie tegenkom die zorgt voor de volgende stap. Eerst meer biologisch, toen minder vlees, toen alles biologisch, steeds meer en meer groenten (ook die ik nog nooit had gekocht of gegeten), op een gegeven moment vegetarisch en daarna steeds minder kaas, eieren, melkproducten. Ik zou bijna zeggen dat het vanzelf ging.
Huh, eet jij geen kaas?
Mede doordat het zo geleidelijk is gegaan weet nog niet iedereen in mijn omgeving dat ik plantaardig eet. En dat levert nog wel eens verbaasde gezichten op, bijvoorbeeld toen ik niet lang geleden uit eten was met een groep vrienden. Steeds meer mensen kiezen ook in een restaurant voor een vegetarisch gerecht. Dus als je bijvoorbeeld de pasta met gegrilde groente bestelt dan is dat heel normaal. Maar toen ik bij deze gelegenheid vanwege beperkte keuze op het menu vroeg of ik de salade mocht, maar dan zonder de geitenkaas, kwam er wel een reactie. “Lust je geen dan kaas? Je bent toch vegetariër, wat blijft er dan over om te eten?” werd me door een vriend gevraagd.
Spreading the word
Mijn eetvoorkeuren vormen regelmatig onderwerp van gesprek en meestal vind ik dit een leuk moment. Nu vertel ik in het kort (en vaak in het lang) wat mijn overwegingen zijn op het gebied van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en ethiek. Vaak ontstaat er een gesprek over waarom wel en waarom niet en wat de voor en tegens zijn. Ik leg dan geduldig mijn standpunt uit. En ook al staat niet iedereen er voor open, ik merk dat er heel vaak wat blijft hangen. Zo krijg ik regelmatig vragen over wat dan wel en niet te eten of wat de alternatieven voor bepaalde ingrediënten zijn. En recepten, daar vragen ook steeds meer vrienden naar!
Vega eten bij vrienden
Toen ik geen vlees meer at vertelde ik dat meestal niet vooraf. “Komt wel goed” dacht ik, “ik eet wel wat extra groenten en sla”. In de praktijk was dat een aantal keer niet zo handig. Ik heb eens gehad dat iemand zich excuseerde voor het vlees dat op tafel stond en de keuken in rende om een omelet te gaan bakken… Dat werkt dus niet echt.
Laat weten wat je voorkeuren zijn
Mijn tip: wees wél duidelijk over je voorkeuren. Nu tijdens de Vegan Challenge helemaal, dat maakt het een stuk makkelijker voor jezelf. Maar ook daarna; vertel je vrienden vooraf dat je plantaardig wilt eten als ze voor je koken. Ga je naar een restaurant, check dan vooraf online de menukaart, zo weet je zeker dat jij ook wat lekkers kunt bestellen. En mocht je al in een restaurant zitten en de kaart blijkt weinig opties te bieden, schroom dan niet om te vragen naar een aanpassing. Vaak is het makkelijk om een gerecht helemaal plantaardig te maken.
Nodig je vrienden bij jou uit
De leukste etentjes zijn nu overigens die bij mij thuis. Ik kook plantaardig en mijn vrienden eten, en vinden het zonder uitzondering lekker. “Ik mis het vlees helemaal niet” is de meest gehoorde opmerking. Ik meld dan dat ze blijkbaar melkproducten en eieren ook niet missen, omdat ik die ook niet gebruik. Als ze naar huis gaan, zeggen ze dat ze het zo lekker vonden en graag binnenkort weer eens komen. Grappig vind ik dat. Langzamerhand gaat iedereen overstag…
Linda zegt
Hoi! Wat een goede site! Ik hou van suikervrij leven en tegenwoordig ook steeds meer vegan en vaak vega.
Vraagje. Wat kook je zoal qua gerechten als niet vega/vegan-vrienden komen eten?