Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Vegan eivervangers

Door Myriam 19 Reacties

lijnzaad als eivervanger
Lijnzaad met water, ideale eivervanger in recepten met chocoladesmaak

Hoe vervang ik een ei?

Een ei gebruik je om verschillende redenen in een recept. Bijvoorbeeld voor de smaak, om te binden of voor een luchtige structuur. Maar ik heb nieuws, er zijn voldoende vegan eivervangers 🙂

Rijsmiddel

Gebruik 1 eetlepel gemalen lijnzaad  (of chiazaad) met 3 eetlepels water, even mengen en paar minuten laten staan. Ideaal voor chocolademuffin, brownies of pannenkoekjes.

Lijnzaad geeft een beetje een nootachtige smaak die overheersend kan zijn, dus gebruik het bij voorkeur als er ook chocolade (of een andere stertke smaak) als smaakmaker in het recept zit.

Baksoda en bakpoeder hebben beide een rijzende werking. Baksoda gebruik je in combinatie met een zuur zoals citroensap, azijn of cacao om de rijzende werking te activeren. Bij bakpoeder hoef je geen zuur toe te voegen omdat daar al een zuur aan toe is gevoegd dat geactiveerd wordt als het in aanraking komt met vocht.

Verdikkingsmiddel en binden

Zoete gerechten:

Voor pannenkoeken en cake kun je goed fruit gebruiken in plaats van een ei.

– 1/2 fijgeprakte banaan of 3 eetlepels appelmoes is hetzelfde als 1 ei. Het zorgt voor een stevige structuur en geeft ook een zoete smaak zoals bijvoorbeeld in deze pannenkoekjes.

Hartige gerechten:

Zoals bijvoorbeeld een groente  quiche:
– 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water

Luchtige structuur

Gebruik voor een luchtige structuur een beetje bruisend water. Je kunt er vegan kaiserschmarrn mee maken.

Deeg bestrijken

Om je deeg mee te bestrijken voor een mooie diepe kleur en glans kun je abrikozen jam of warm gemaakte maizena met water gebruiken. Ik gebruikte abrikzozen jam voor  deze appeltaart.

Smaak van ei

Ja zelfs voor de smaak van ei is er een alternatief. Kala namak ook wel zwart zout genoemd. Wat grappig is want het is roze van kleur. Je kunt dit perfect gebruiken als je bijvoorbeeld met tofu een scrambled eggs wilt maken en ook de smaak van ei wilt nabootsen.

black salt
Black salt geeft je gerecht de smaak van ei

Ei uit een pakje

Je kunt ook eivervanger uit een pakje kopen. ‘No-egg‘ is een glutenvrije eivervanger. Deze kun je gebruiken bij het bakken van taarten, cakes, koekjes en pannenkoeken. Meng 1 theelepel No-egg met 2 eetlepels water. Je roert het door elkaar en het is klaar voor gebruik.

no egg
No egg, glutenvrije eivervanger

Welke eivervanger gebruik jij het meest en weet je nog alternatieven? Ik vind het leuk om te horen!

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Tips Tags: Cake, Taart, Voeding en Gezondheid

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Milieuvoordelen van een vegan levensstijl
Recept: chocolade muffin met bietjes »

Reacties

  1. Miranda BoonMiranda Boon zegt

    05/03/2014 om 16:36

    grappig, blog ook van vandaag: http://voedzo.nl/praktische-tips/ei-vervangen-zo-doe-je-dat/ (geen schending van auteursrecht, zie ik al…)

    Beantwoorden
  2. Healthy VegaHealthy Vega zegt

    05/03/2014 om 16:45

    Hi Miranda, dat is toevallig. Haha Eerder deze week het artikel al geschreven

    Beantwoorden
  3. Halima El MHalima El M zegt

    05/03/2014 om 16:47

    Altijd handig! Thanks 🙂

    Beantwoorden
  4. Marlijn zegt

    06/03/2014 om 13:18

    En wat zou je adviseren qua ei-vervanging voor Tiramisu? Want ik hou niet van rauwe eieren in gerechten.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/03/2014 om 14:05

      Hi Marlijn,

      Wanneer je tiramisu compleet vegan wilt maken, dus zonder zuivel. Heb je een heel ander recept nodig. Je gebruikt bijvoorbeeld silken tofu of soja yoghurt met bloem etc. in plaats van mascapone.

      Maar ik begrijp dat jij alleen geen rauw ei wilt gebruiken? Je kunt het ei ook simpelweg weglaten. Het zorgt alleen voor extra romigheid.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  5. SaraSara zegt

    13/03/2014 om 10:22

    Toffe en overzichtelijke blogpost! RT Vegan eivervangers http://t.co/63Jp6L3zVM #veganei #eivervangers

    Beantwoorden
  6. Marijke zegt

    02/04/2014 om 16:27

    Hoi hoi, ik had de brownie gemaakt maar de smaak van het lijnzaad is me tegen gaan staan. Je schrijft dat het is om te rijzen maar in het recept zit ook al baksoda en bakpoeder. Wat is dan de functie van lijnzaad in dit recept? Zou je het ook weg kunnen laten? Alvast dank voor je hulp. Groet, Marijke

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      02/04/2014 om 17:30

      Hi Marijke, De lijnzaad zit ook in het brownie recept als bindmiddel. Je zou ook een banaan kunnen proberen. Als je het helemaal weglaat zal de brownie snel veel te brokkelig worden.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  7. Marie zegt

    08/09/2014 om 10:18

    Zeer interessant!

    Ik heb het al 2x uitgeprobeerd met chiazaad omdat ik dat in huis heb.
    De ene keer bananenbrood, de andere muffins.
    Smaak is goed maar de structuur is wat gummy achtig.
    Enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      10/09/2014 om 12:27

      Hi Marie, Als je chiazaad met water even apart zet wordt het een beetje gelei-achtig. Als je het resultaat niet zo lekker vind zou ik het een keer met lijnzaad proberen.

      Beantwoorden
  8. Marijke zegt

    18/11/2014 om 18:20

    wat leuk al die mogelijkheden van ei vervangers….,ik gebruikte van heel lang geleden
    1 opgehoopte eetlepel soja is 1 ei…..en dan een tijdje in een beetje water laten staan…dan wordt het ook dik….en werkt erg goed……..doe het nog vaak…..van Harte bedankt weer voor deze heerlijke site….en de speculaasjes waren heerlijk!!!!met een beetje amandelspijs…..ook heel erg lekker…en dan die chocolade taart die niet in de oven hoeft….mijn dochter en vriendinnen vinden het over heerlijk…dus heb er in korte tijd al 2 gemaakt….
    dus heel erg veel groetjes en nogmaals bedankt…..liefs Marijke.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      18/11/2014 om 18:45

      Hi Marijke, Bedankt voor je leuke bericht. Bedoel je soja melk of yoghurt als eivervanger of tofu? Het kan trouwens allebei maar benieuwd wat jij gebruikt.

      Beantwoorden
  9. Hanneke zegt

    21/12/2015 om 15:51

    Even een vraag omtrent het gebruik van eivervanger (poeder). Deze hebben we gebruikt in een pompoentaart i.p.v. 2 eieren, maar het mengsel bleef dun en steef niet op. Hebben we te weinig gebruikt of toch iets anders proberen?

    Beantwoorden
  10. Nicole zegt

    27/07/2016 om 22:32

    Super, hartstikke bedankt! 🙂

    Beantwoorden
  11. J. Vissers zegt

    23/09/2016 om 13:11

    Wat kun je als eivervanger gebruiken als je de volgende allergien hebt?:
    Lactose (geen geit-paard-buffel-schaap producten) Lactoseintolerantie
    Koemelkeiwit
    Soja
    Kiwi
    Pinda

    Ze hebben dit laatst gevonden maar ik vind het erg moeilijk wat ik kan en mag eten.

    Beantwoorden
    • Marlous zegt

      01/11/2016 om 07:33

      Mijn dochter blijkt er drie te hebben: koemelk- pinda- en kippenei eiwit.. ze is nog te jong voor soja. Daarom bouw ik de meeste recepten om. Dingen die je kunt eten zijn falafel, groente, rijst, aardappels, zelfgemaakte Surinaamse roti (recept uit Coop boekje), bonenschotel met spek en stroop, speculaasjes van de aldi, oreo’s, oatly als melkvervanger. Het is even zoeken en veel etiketten lezen en vooral vers eten. Overigens doe ik niet moeilijk over ‘kan sporen bevatten van ‘. Succes!

      Beantwoorden
  12. Caroline | Piek & Pie zegt

    15/01/2017 om 13:45

    Handig lijstje dit! Ik ben op mijn foodblog begonnen met een rubriek met histamine-arme recepten dus dit komt goed van pas.

    Beantwoorden
  13. Tineke zegt

    02/02/2017 om 17:54

    hallo Myriam,

    Ik wil morgen een hartige taart met bloemkool en brocolli maken. Voor 1 taart moeten 4 eieren worden gebruikt. Nu is iemand allergisch voor ei en ik wil een vervanging gebruiken. Ik lees dat je hiervoor kikkererwtenmeel + water kunt gebruiken. Hoeveel moet ik hiervan gebruiken voor 1 taart?
    Ik ontvang graag een spoedige reactie.

    Beantwoorden
  14. Astrid zegt

    03/11/2020 om 13:57

    Bij deze wilde ik u bedanken voor de appelmoes tip! I.p.v. 3 eieren kon ik met 6 eetlepels appelmoes net zulke lekkere pannenkoeken bakken als voor heen. Het verbaasde mij dat de appelmoes smaak helemaal niet terug te proeven is in de pannenkoek!!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....