Hoe vervang ik een ei?
Een ei gebruik je om verschillende redenen in een recept. Bijvoorbeeld voor de smaak, om te binden of voor een luchtige structuur. Maar ik heb nieuws, er zijn voldoende vegan eivervangers 🙂
Rijsmiddel
Gebruik 1 eetlepel gemalen lijnzaad (of chiazaad) met 3 eetlepels water, even mengen en paar minuten laten staan. Ideaal voor chocolademuffin, brownies of pannenkoekjes.
Lijnzaad geeft een beetje een nootachtige smaak die overheersend kan zijn, dus gebruik het bij voorkeur als er ook chocolade (of een andere stertke smaak) als smaakmaker in het recept zit.
Baksoda en bakpoeder hebben beide een rijzende werking. Baksoda gebruik je in combinatie met een zuur zoals citroensap, azijn of cacao om de rijzende werking te activeren. Bij bakpoeder hoef je geen zuur toe te voegen omdat daar al een zuur aan toe is gevoegd dat geactiveerd wordt als het in aanraking komt met vocht.
Verdikkingsmiddel en binden
Zoete gerechten:
Voor pannenkoeken en cake kun je goed fruit gebruiken in plaats van een ei.
– 1/2 fijgeprakte banaan of 3 eetlepels appelmoes is hetzelfde als 1 ei. Het zorgt voor een stevige structuur en geeft ook een zoete smaak zoals bijvoorbeeld in deze pannenkoekjes.
Hartige gerechten:
Zoals bijvoorbeeld een groente  quiche:
– 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water
Luchtige structuur
Gebruik voor een luchtige structuur een beetje bruisend water. Je kunt er vegan kaiserschmarrn mee maken.
Deeg bestrijken
Om je deeg mee te bestrijken voor een mooie diepe kleur en glans kun je abrikozen jam of warm gemaakte maizena met water gebruiken. Ik gebruikte abrikzozen jam voor  deze appeltaart.
Smaak van ei
Ja zelfs voor de smaak van ei is er een alternatief. Kala namak ook wel zwart zout genoemd. Wat grappig is want het is roze van kleur. Je kunt dit perfect gebruiken als je bijvoorbeeld met tofu een scrambled eggs wilt maken en ook de smaak van ei wilt nabootsen.
Ei uit een pakje
Je kunt ook eivervanger uit een pakje kopen. ‘No-egg‘ is een glutenvrije eivervanger. Deze kun je gebruiken bij het bakken van taarten, cakes, koekjes en pannenkoeken. Meng 1 theelepel No-egg met 2 eetlepels water. Je roert het door elkaar en het is klaar voor gebruik.
Welke eivervanger gebruik jij het meest en weet je nog alternatieven? Ik vind het leuk om te horen!
Miranda Boon zegt
grappig, blog ook van vandaag: http://voedzo.nl/praktische-tips/ei-vervangen-zo-doe-je-dat/ (geen schending van auteursrecht, zie ik al…)
Healthy Vega zegt
Hi Miranda, dat is toevallig. Haha Eerder deze week het artikel al geschreven
Halima El M zegt
Altijd handig! Thanks 🙂
Marlijn zegt
En wat zou je adviseren qua ei-vervanging voor Tiramisu? Want ik hou niet van rauwe eieren in gerechten.
Myriam zegt
Hi Marlijn,
Wanneer je tiramisu compleet vegan wilt maken, dus zonder zuivel. Heb je een heel ander recept nodig. Je gebruikt bijvoorbeeld silken tofu of soja yoghurt met bloem etc. in plaats van mascapone.
Maar ik begrijp dat jij alleen geen rauw ei wilt gebruiken? Je kunt het ei ook simpelweg weglaten. Het zorgt alleen voor extra romigheid.
Groetjes, Myriam
Sara zegt
Toffe en overzichtelijke blogpost! RT Vegan eivervangers http://t.co/63Jp6L3zVM #veganei #eivervangers
Marijke zegt
Hoi hoi, ik had de brownie gemaakt maar de smaak van het lijnzaad is me tegen gaan staan. Je schrijft dat het is om te rijzen maar in het recept zit ook al baksoda en bakpoeder. Wat is dan de functie van lijnzaad in dit recept? Zou je het ook weg kunnen laten? Alvast dank voor je hulp. Groet, Marijke
Myriam zegt
Hi Marijke, De lijnzaad zit ook in het brownie recept als bindmiddel. Je zou ook een banaan kunnen proberen. Als je het helemaal weglaat zal de brownie snel veel te brokkelig worden.
Groetjes, Myriam
Marie zegt
Zeer interessant!
Ik heb het al 2x uitgeprobeerd met chiazaad omdat ik dat in huis heb.
De ene keer bananenbrood, de andere muffins.
Smaak is goed maar de structuur is wat gummy achtig.
Enig idee hoe ik dit kan voorkomen?
Myriam zegt
Hi Marie, Als je chiazaad met water even apart zet wordt het een beetje gelei-achtig. Als je het resultaat niet zo lekker vind zou ik het een keer met lijnzaad proberen.
Marijke zegt
wat leuk al die mogelijkheden van ei vervangers….,ik gebruikte van heel lang geleden
1 opgehoopte eetlepel soja is 1 ei…..en dan een tijdje in een beetje water laten staan…dan wordt het ook dik….en werkt erg goed……..doe het nog vaak…..van Harte bedankt weer voor deze heerlijke site….en de speculaasjes waren heerlijk!!!!met een beetje amandelspijs…..ook heel erg lekker…en dan die chocolade taart die niet in de oven hoeft….mijn dochter en vriendinnen vinden het over heerlijk…dus heb er in korte tijd al 2 gemaakt….
dus heel erg veel groetjes en nogmaals bedankt…..liefs Marijke.
Myriam zegt
Hi Marijke, Bedankt voor je leuke bericht. Bedoel je soja melk of yoghurt als eivervanger of tofu? Het kan trouwens allebei maar benieuwd wat jij gebruikt.
Hanneke zegt
Even een vraag omtrent het gebruik van eivervanger (poeder). Deze hebben we gebruikt in een pompoentaart i.p.v. 2 eieren, maar het mengsel bleef dun en steef niet op. Hebben we te weinig gebruikt of toch iets anders proberen?
Nicole zegt
Super, hartstikke bedankt! 🙂
J. Vissers zegt
Wat kun je als eivervanger gebruiken als je de volgende allergien hebt?:
Lactose (geen geit-paard-buffel-schaap producten) Lactoseintolerantie
Koemelkeiwit
Soja
Kiwi
Pinda
Ze hebben dit laatst gevonden maar ik vind het erg moeilijk wat ik kan en mag eten.
Marlous zegt
Mijn dochter blijkt er drie te hebben: koemelk- pinda- en kippenei eiwit.. ze is nog te jong voor soja. Daarom bouw ik de meeste recepten om. Dingen die je kunt eten zijn falafel, groente, rijst, aardappels, zelfgemaakte Surinaamse roti (recept uit Coop boekje), bonenschotel met spek en stroop, speculaasjes van de aldi, oreo’s, oatly als melkvervanger. Het is even zoeken en veel etiketten lezen en vooral vers eten. Overigens doe ik niet moeilijk over ‘kan sporen bevatten van ‘. Succes!
Caroline | Piek & Pie zegt
Handig lijstje dit! Ik ben op mijn foodblog begonnen met een rubriek met histamine-arme recepten dus dit komt goed van pas.
Tineke zegt
hallo Myriam,
Ik wil morgen een hartige taart met bloemkool en brocolli maken. Voor 1 taart moeten 4 eieren worden gebruikt. Nu is iemand allergisch voor ei en ik wil een vervanging gebruiken. Ik lees dat je hiervoor kikkererwtenmeel + water kunt gebruiken. Hoeveel moet ik hiervan gebruiken voor 1 taart?
Ik ontvang graag een spoedige reactie.
Astrid zegt
Bij deze wilde ik u bedanken voor de appelmoes tip! I.p.v. 3 eieren kon ik met 6 eetlepels appelmoes net zulke lekkere pannenkoeken bakken als voor heen. Het verbaasde mij dat de appelmoes smaak helemaal niet terug te proeven is in de pannenkoek!!