
Let op! Laat je niet misleiden, suiker is slechts één benaming maar er zijn veel synoniemen voor suiker.
In een eerder bericht vertelde ik hoe ik gestopt ben met het eten van geraffineerder suikers. De eerste stap daarbij is: lees de etiketten zodat je weet of er suiker aan een product is toegevoegd.
Geraffineerde suiker = een energiedip, vitaminetekort en vetopslag
Waarom zijn geraffineerde suikers eigenlijk zo slecht? Vezels zorgen ervoor dat suiker langzaam opgenomen maar omdat geraffineerde suiker is ontdaan van vezels verwerkt je lichaam deze suikers veel te snel. Het gevolg, een gigantische suikerpiek en een negatieve invloed op je energieniveau.
Mineralen en vitamine helpen mee bij het verwerken van suiker in je lichaam maar ook deze zijn niet meer aanwezig bij geraffineerde suiker en dus onttrekt je lichaam deze benodigde vitaminen en mineralen aan je lichaam zodat het alsnog de suiker kan verwerken. Hierdoor kan er een vitaminetekort ontstaan. Daarnaast tast geraffineerde suiker je immuunsysteem aan en brengt het allerlei processen in je lichaam in de war, zoals je hormoonhuishouding.
Bovendien zorgen geraffineerde suiker voor een piek in de bloedsuikerspiegel, en al die suiker kan meestal niet allemaal gebruikt worden. Het surplus aan suiker wordt door je lichaam als energievoorraad opgeslagen, en wel in de vorm van vet.
Om al deze redenen probeer ik geraffineerde suiker zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent geen producten gebruiken waaraan suikers zijn toegevoegd in een bewerkingsproces door de producent.
Voedselfabrikanten proberen ons te misleiden
Veel fabrikanten van voedingsmiddelen proberen het gebruik van bepaalde ingrediënten, waaronder met name ook suiker, te verdoezelen. Ze weten namelijk ook wel dat bepaalde toevoegingen niet gezond zijn, of dat consumenten die liever niet consumeren. Daarom word op het etiket niet alleen de noemer suiker gebruikt, maar ook vele andere benamingen en synoniemen voor suiker (die vaak natuurlijker klinken). Als je dit niet weet heb je niet door dat er (nog meer) suiker aan een product is toegevoegd.
Synoniemen voor suiker
Hieronder een opsomming van de meest voorkomende synoniemen voor geraffineerde suiker.
– Tafelsuiker
– Kristalsuiker
– Bruine suiker
– Rietsuiker
– Basterdsuiker
– Poedersuiker
– Kandij(-suiker)
– Geleisuiker
– Vanillesuiker
– Maltodextrine
– Maltose
– Maisstroop
– Glucosestroop
– Fructosestroop
– Glucose-fructosestroop
– Dextrose
– Druivensuiker
– Sacharose
– Sucrose
– Melasse(-stroop)
– Invertsuiker
Zoals je ziet een flinke lijst met veel verschillende benamingen. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: toegevoegde geraffineerde suiker.
Let dus goed op wat er aan een product is toegevoegd en en trap niet in deze misleiding.
Hey Myriam,
Ik heb gister je site ontdekt en ben al helemaal “hooked”!
Was erg verbaasd toen ik je lijstje van suikersynoniemen zag, ik ben namelijk al een tijdje bezig om zo min mogelijk suiker te gebruiken…
Ik heb dus al heel veel suiker vervangers in huis, waaronder oerzoet, agave siroop en maplesirup.
Maar ik had op andere sites gelezen dat melassestroop, druivensuiker en maisstroop ook erg geschikte suiker vervangers waren en dus juist geen geraffineerde suikers waren…
bedankt voor de tip dus!
Groetjes
Willemke
Hee Willemke, Leuk om te horen dat je onze site ontdekt en leuk vind 🙂
Bizar he wat voor synoniemen er allemaal gebruikt worden zodat het lastig wordt om echt na te gaan of een product vrij is van geraffineerde suikers.
Groetjes, Myriam
Jeetje ik schrik hiervan!! Zelfs in ik kies bewust producten zit dit dus…. pff dat wordt nog meer lezen en onderzoeken in de winkel.
Hi Kirsten, Ja naar idee toch dat we als consument zo worden misleid. Er zit inderdaad niks anders op dan zelf meer de etiketten te lezen. Het is gelukkig wel zo dat je na een tijdje gewoon weet welke producten geen toegevoegde suikers bevatten. Groetjes, Myriam
Ik wil gaan meedoen met de sugar challange. Ik ben daarom al druk bezig met het uitzoeken wat ik wel en wat ik niet mag hebben. Maar hoe zit het met de suikervervangers. Maltitol bijvoorbeeld. Kan dat gewoon?
Hi Johan, Wat goed dat je suiker gaat vermijden. Suiker vervangers zijn vaak niet natuurlijk en kunnen zorgen voor bijwerkingen. Maltitol is een synthetische zoetstof. Je kunt hier lezen wat voor nare bijwerkingen mensen ervan hebben gekregen. Wat mij betreft dus niet echt een aanrader.
Als suikervervangers gebruik ik eigenlijk altijd Kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. Met als reden dat deze je bloedsuikerspiegel minder laten schommelen. Tijdens een sugar challenge is het alleen verstandig om helemaal geen suiker te gebruiken. Het maakt het ‘afkicken’ namelijk alleen maar moeilijker.
Groetjes, Myriam