Voor de healthy sporter
Als fanatieke sporter is voeding een essentieel onderdeel van de trainingen. Sinds 2 jaar loop ik (Martine) fanatiek hard en heb ik afgelopen zondag voor de 2e keer de halve marathon gelopen samen met Myriam en Frank. Alhoewel we niet samen trainen houden we elkaar wel scherp, zeker ook op het gebied van voeding.Er wordt zoveel geschreven over voeding, ik ben bewust van wat ik eet en ben gek op gezond eten. Ik ben me meer gaan verdiepen in voeding in combinatie met sporten en toen ik las over een onderzoek naar bietensap en de resultaten bij hardlopers wilde ik dit graag zelf eens proberen.
Bietensap verhoogt sportprestaties
Het is bewezen dat het drinken van bietensap een enorme toename in prestatie mogelijk maakt. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 0,5 liter bietensap per dag, gedurende 4-6 dagen, de zuurstofvraag tijdens normale inspanning (lopen, joggen), met 5% vermindert en de tijd tot uitputting tijdens maximale inspanning (hardlopen) met 16% toeneemt.Bietensap blijkt een grote hoeveelheid nitraat te bevatten. De actieve stof in rode bieten komt ook voor in spinazie, sla, selderij en rucola. Het innemen van 300 mg natriumnitraat volstaat voor het prestatie verhogende effect. Dit komt overeen met 500 ml bietensap. Er wordt ook wel gezegd dat nitraat inname toxisch zou zijn maar onderzoekers geven aan wanneer je het met mate drinkt het gezond is en dus zeker werkt.
Ik moet toegeven dat ik bietensap dronk puur om mijn prestaties te verhogen en niet omdat ik het lekker vond. Totdat ik dit recept tegen kwam. Deze combinatie is nog lekker ook!!
Met resultaat!
Zondagochtend een uur voor mijn run nam ik een laatste beker pure bietensap. Twee weken lang bietensap drinken in combinatie met lekkere groente -en fruitsoorten heeft gewerkt. Ik had volop energie en presteerde goed! (mijn tijd: 1:46)
En ja ik geloof echt met dank aan bietensap, probeer het ook eens!
- 200 gram kleine bietjes
- 100 gram komkommer (een halve)
- 100 gram ananas
- Schrob de bietjes goed schoon onder water en snijd ze samen met de ananas en komkommer in plakjes. Pureer in een blender en drink meteen op. Wanneer het sap te dik is voeg je nog wat water toe!
Anne de Poel zegt
De bietjes, rauw of gekookt?
Healthy Vega zegt
Hi Anne, kan beide
Martine Ligthart zegt
Ik ben eens misselijk geworden van ongekookte bietjes dus mijn voorkeur gaat uit naar gekookte. Maar het kan inderdaad beide!